CALITATEA VIETII

5 întrebări înainte de a cumpăra ceva

cumparaturi online

Viața cu 2 copii de vârste semnificativ diferite este complicată din punct de vedere financiar. Nu pot face schimb între ei de lucruri, au interese diferite și preferințe și mai diferite. În ziua de azi, ai nevoie de un sac de bani lăsat zilnic pe preșul de la ușă, în fiecare dimineață, ca să le sarisfaci toate nevoile dar și dorințele. Așa cum era lăsat ziarul în fiecare dimineață către abonați. Unde să mă abonez la un sac de bani livrat zilnic? Sau, mai subțire și mai finuț, un card cu limită generoasă?

Lăsând gluma la o parte, banii fac și desfac multe în lumea asta, de aceea avem nevoie de educație în acest sens. Și pentru că aproape nimeni nu are interes să educe masele din punct de vedere financiar, se educă fiecare cum poate, prinde bucăți de informații din zbor, citește cărți de cultură financiară, ascultă podcasturi și își tratează credințele limitative legate de bani.

Tot în spiritul educației, vă scriu azi despre o nouă perspectivă asupra momentului în care luăm decizia de a cumpăra ceva, orice.

Așadar, când ai de făcut o cumpărătură, obișnuiește-te să îți pui următoarele 5 întrebări:

  1. Mă pot despărți de acești bani? Mă pot descurca fără această sumă în viața mea?
    Dacă trebuie să faci împrumut, fie bancar sau de la prieteni ca să îți cumperi un lucru (fie și cel mai dorit telefon mobil), atunci răspunsul este ”Nu, nu îți permiți această cheltuială!”
  2. Pot suporta și costul real al produsului? Orice produs are costuri adiționale, dincolo de cel trecut pe etichetă. Adică: depozitarea lui, întreținerea lui, curățarea lui, grija lui la nivel mental – toate acestea sunt costuri adiționale celui de pe etichetă. Îți permiți aceste costuri? Gândește-te bine!
  3. Va aduce valoare în viața mea? Produsul sau serviciul trebuie să aibă o valoare pentru viața și personalitatea ta. Dacă nu îți aduce bucurie sau nu servește unui scop clar, acel produs te va încurca, îți va aglomera viața inutil.
  4. Care sunt alternativele? Această cheltuială reprezintă cea mai optimă utilizare a banilor mei? Dacă nu, poate pot împrumuta sau închiria produsul, pentru o anumită perioadă de timp și pentru un cost mai mic. Și cu diferența de bani ce rămâne în buzunarul meu, pot face altceva.
  5. Mă pot descurca fără acest produs/ serviciu pentru o perioadă de timp? Dacă răspunsul este da, atunci mai așteaptă. Unii specialiști propun regula 100/ 30: dacă un lucru costă mai mult de 100 de lei, așteaptă 30 de ore înainte de a-l cumpăra.

Aceste întrebări te vor ajuta să scapi de cumpărăturile care duc la stocuri inutile de produse, care îți umplu dulapurile de produse care expiră sau se învechesc. Toate acele lucruri reprezintă bani pierduți, aruncați pe fereastră. Dacă ai stocuri sau lucruri nefolosite de ani de zile, fă un total mental al valorii lor. Apoi respiră adânc – data viitoare vei ști mai bine când iei produsul de pe raft sau scoți cardul să plătești.

Cheltuitul banilor este o artă care se învață și care are la bază mai multe principii, atât economice cât și psihologice. Noi consumatorii putem controla doar ce ține de psihologia noastră care determină scoaterea banului din buzunar. Marketingul cunoaște psihologia maselor de a face cumpărături și apasă toate butoanele sensibile atunci când face campanii de publicitate.

PONT: felul în care facem cumpărături acum, ca adulți cu bani în buzunar și putere de decizie, are legătură directă cu felul în care părinții nostri făceau cumpărături, cu felul în care nevoile și dorințele noastre de copii au fost îndeplinite, cu felul în care ne simțeam când vedeam la alții obiecte considerate dezirabile/valoroase. Cred că mare parte dintre nevoile noastre de copiii au fost îndeplinite, dar cu dorințele … e altă poveste. Dorințele par a fi mult mai mari decât nevoile.

Îmi doresc să trăim într-o societate în care valoarea unui om să nu fie legată deloc de valoarea obiectelor pe care le deține. Bineînțeles, această legătură este una învățată deci poate fi și dezvățată. Prin educație. Însă va dura ani și ani să ne scoatem această condiționare din minte. Cel mai sănătos este să nu o transmitem mai departe copiilor noștri.

Crezi te vor ajuta aceste 5 întrebări sau cel puțin una dintre ele să iei decizii mai bune când faci cumpărături, fie online sau în magazine? :shop:

0
  • Lasa un comentariu
Lasa un comentariu la acest articol sau un trackback de pe site-ul tau.
You can leave a comment, or trackback from your own site.
-->
Ți-a plăcut articolul? Votează-l!
Prinde și noutățile pe e-mail!

 

libris.ro answear.ro melkior.ro

Adresa ta de e-mail rămâne confidențială. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:joy: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:( 
:unsure: 
;-) 
:star: 
:) 
;;) 
:ruj: 
:sos: 
O:-) 
b-( 
>:/ 
:-@ 
:cafea: 
:-?? 
[-( 
\\:D/ 
$-) 
:rom: 
;)) 
:-j 
:!! 
:idee: 
:admir: 
:-* 
:^o 
:)) 
L-) 
:lost: 
:-B 
%%- 
%-( 
^:)^ 
:wrong: 
:)>- 
:secret: 
[-O< 
:happy: 
:interzis: 
:shop: 
:scris: 
:econom: 
:urari: 
 
Acest articol are niciun comentariu aprobat până acum.