Pilonii unui regim de slăbit natural pentru persoanele care nu slăbesc prin dietă
Dacă te-ai decis că a venit vremea să dai jos kilogramele în plus, află că slăbitul este un proces ce nu se întâmplă atăt de repede pe cât ți-ai dori. Un regim de slăbit natural necesită timp și perseverență, însă chiar și așa pot exista motive pentru care nu slăbești.
De exemplu, poate că te antrenezi în mod regulat, însă consumi prea multe calorii. Poate că mergi la sală de 3-4 ori pe săptămână și mănânci curat, însă ai o problemă de sănătate ce îți afectează ritmul în care dai jos din kilograme.
De ce nu slăbești, chiar dacă faci sport și mănânci sănătos și echilibrat? Există mulți factori ce influențează slăbitul, unii mai evidenți decât alții. Merită să îi iei în considerare pentru a te asigura că eforturile tale vor conduce la rezultatele dorite.
1. Lipsa răbdării
Chiar dacă nu-ți scade greutatea, asta nu înseamnă că nu ai rezultate pozitive. În corpul tău au loc schimbări pe care cântarul nu le înregistrează, așa că nu te lăsa descurajată de cântar atunci când evaluezi succesul dietei. Pune-ți următoarele întrebări când te uiți la rezultatele tale:
- Sunt realiste obiectivele mele privind greutatea? Experții consideră că un obiectiv realist și ușor de susținut în timp este pierderea în greutate a unui sfert de kilogram până la un kilogram pe săptămână.
- Chiar nu se vede niciun rezultat? Uită de cântar și observă alte schimbări care se produc în corpul tău: pierzi centimetri în loc de kilograme, hainele se așează diferit pe tine, undeva pe corp se observă o tendință de slăbire. Chiar dacă nu pierzi centimetri sau pielea nu devine mai fermă acolo unde îți dorești, asta nu înseamnă că procesul nu se întâmplă în alte părți ale corpului.
- Țin dieta destul de mult timp pentru a obține rezultatul dorit? De regulă durează 3 luni sau mai mult pentru a vedea schimbări semnificative. Pentru alte persoane ar putea dura și mai mult, depinde de rezistența corpului la schimbare. Ține minte că acest proces de slăbire nu este întotdeauna liniar. Nu vei slăbi în același ritm de la o săptămână la alta dacă nu urmezi un program de dietă și exerciții fizice cu o acuratețe de 100%.
- Obțin și alte beneficii de pe urma dietei? Cu alte cuvinte: te simți mai bine? Dormi mai bine? Ai mai multă energie și te poți concentra mai bine la muncă? Fă o listă cu aceste beneficii și recitește-o de fiecare dată când te simți descurajat(ă). Ține minte că și aceste avantaje sunt câștigate de partea ta.
2. Ești stresată
Stresul și creșterea în greutate, sau imposibilitatea de a slăbi, merg mână în mână. Stresul constant provoacă multe probleme de sănătate – iată doar câteva moduri în care stresul afectează regimul tău de slăbit natural:
- Ai pofte. Când suntem stresați sau nefericiți, majoritatea dintre noi avem poftă de mâncare dulce sau grasă care să ne facă să ne simțim mai bine.
- Crește nivelul de cortizol. La fel ca lipsa de somn, prea mult stres stimulează producția de cortizol. Nu numai că mărește apetitul, dar poate cauza și depozitarea grăsimii abdominale.
- Nu prea mai faci mișcare. Lipsa de energie, oboseala, sau stresul te face să consideri o oră de aerobic drept … prea mult.
Un punct bun de plecare pentru a combate stresul cronic este luarea de pauze scurte pe parcursul zilei pentru a verifica în mod conștient felul în care te simți și a face câteva exerciții care să coboare tensiunea din corp. O altă recomandare se referă la meditație – îți va aduce mai mult calm în viața ta. Observă dacă, în timp, meditația te ajută să te abții de la mâncatul impulsiv.
Reține faptul că stresul cronic nu poate fi rezolvat fără ajutor specializat care să te ajute să identifici factorii de stres precum și cele mai bune metode a-i gestiona.
3. Schimbi ritmul în weekend
Îți este familiar scenariul în care mănânnci sănătos și faci sport în timpul săptămânii pentru ca în weekend să te relaxezi de tot și să cazi în extrema cealaltă? Deși câteva pauze și mici momente de plăcere sunt în regulă, a renunța la regimul de slăbit natural pe perioada weekend-ului poate dăuna obiectivelor tale.
În general, pentru a slăbi jumătate de kilogram într-o săptămână, trebuie să renunți la 500 de calorii prin dietă sau exerciții fizice în fiecare zi. Dacă te ții de plan timp de 5 zile, iar în weekend mănânci prea mult sau nu mai faci mișcare deloc, e ca și cum ai face un pas înainte și doi înapoi.
Asta nu înseamnă că nu poți avea momente de răsfăț, însă trebuie să ții cont de ele și să le echilibrezi în zilele următoare pentru a nu-ți sabota rezultatele.
Iată câteva sugestii:
– Evită recompensele. Dacă ai mâncat curat și natural toată săptămâna, vei avea tentația să te recompensezi în weekend. Face bine la motivație să ai un obiectiv, însă încearcă recompensele de genul experiențelor – un film sau o cumpărătură interesantă – în locul mâncării.
– Continuă să faci mișcare. Este OK să te odihnești în weekend, însă asta nu înseamnă să fii complet sedentar(ă). O plimbare cu familia sau un joc în aer liber contează pentru sănătatea ta, chiar dacă nu este mișcare organizată și structurată.
– Planifică-ți distracția. Dacă vrei să te alinți puțin în weekend, planifică-ți recompensele integrându-le în rutina alimentară și de sport. De exemplu, dacă vrei să ieși la o pizza cu prietenii vineri seara, planifică-ți un prânz mai ușor joi sau vineri și trage mai tare la antrenamentul de joi.
În concluzie: ține cont de faptul că oamenii sănătoși nu arată toți la fel și că gândirea negativă te poate păcăli să crezi anumite lucruri despre tine care pur și simplu nu sunt adevărate. Gândește-te la tot ce îți place la corpul tău. Apreciind toate felurile în care corpul te susține în viața de zi cu zi te va ajuta să-ți îmbunătățești părerea despre propriul corp.
Lasa un comentariu la acest articol sau un trackback de pe site-ul tau.
You can leave a comment, or trackback from your own site.
-->
Ți-a plăcut articolul? Votează-l!
Prinde și noutățile pe e-mail!