Suntem ceea ce mancam!
Ia un pix (de preferinta rosu) si o bucatica de hartie mai groasa si scrie cu litere mari:
– stabilizatori = difosfati si trifosfati (E 450 si E 451 – suspecte)
– conservant = nitrit de sodiu (E 250 – suspect)
– antioxidant = acid citric (E330 – interzis in UE!);
E 300 – Acid Ascorbic si E 301 – Ascorbat de Sodiu sunt tot antioxidanti si sunt inofensivi.
– potentiator de aroma = glutamat monosodic (E 621 – interzis in UE!). WTF !?!?!? L-am vazut pe un milion pe ambalaje pana acum! |NU|
– agent de ingrosare = caragenan (E 407 – periculos)
Acum, impatureste hartia si pune-o in portofel, langa banii si cardurile cu care mergi la cumparaturi.
De fiecare data cand te opresti sa citesti etichetele produselor (ceea ce este obligatoriu, daca-ti pasa de tine), scoate aceasta hartiuta scrisa de tine si verifica E-urile. TU decizi ce pui in cosul tau de cumparaturi si ce pui inapoi pe raft.
Partea trista este ca, daca tii cont de periculozitatea acestor E-uri pentru sanatatea ta, nu vei ramane cu mare lucru in cosul tau de cumparaturi.
Eu nu am gasit niciun produs din carne gata preparat care sa nu contina cel putin unul dintre ingredientele de mai sus.
Partea buna este ca decizia iti apartine si nu te obliga nimeni sa mananci produse care nu-ti fac bine.
Daca nu esti convins(a), intreaba-te de fiecare data: mananc pastrama asta sau imi pasa de sanatatea mea?
Partea si mai buna este ca gustul se educa. Ca si in cazul zaharului sau sarii sau bauturilor carbogazoase, odata ce ai renuntat la ele definitiv pentru 3-4 luni, dupa aceea nu-ti mai plac si-ti dai seama ca au un gust suspect, nenatural iar stomacul tau se supara pe tine.
Prin atitudinea noastra, a consumatorilor constienti de influenta alimentelor asupra sanatatii, putem sa obligam producatorii sa inlocuiasca aditivii periculosi cu altii inofensivi. Nu cred ca este imposibil! Sigur exista alternative. Sa-si bata ei capul si sa faca cercetare in laborator, ca doar e pe banii nostri.
Eu spun ca merita sa incerci macar timp de 1 luna, cu titlu de experiment, sa vezi ce se intampla: citeste etichetele tuturor produselor pe care vrei sa le cumperi si renunta la cele care contin ingredientele de mai sus. Tine un jurnal cu parerile tale despre aceasta experienta sau lasa aici comentarii.
Spor la |shopping| !
Te-am convins? Tu ce strategie ai de evitare a E-urilor periculoase?
sursa info E-uri: topsanate.ro
Lasa un comentariu la acest articol sau un trackback de pe site-ul tau.
You can leave a comment, or trackback from your own site.
-->
Ți-a plăcut articolul? Votează-l!
Prinde și noutățile pe e-mail!
Am citi cam tot ce scrie aici si sunt foarte de acord cu voi. Si eu imi cumpar doar carne proaspata, fara mezeluri. Am renuntat la chips-uri, si inca ma straduiesc sa renunt la cola. E un pas inainte. Mi-am cumparat pana si o bicicleta ca sa fac miscare, mi-am luat si o coarda.(sa ma vedeti ce topai prin casa). De asemenea, imi fac singura iaurt, care e foarte gustos. Atat timp am mancat numai porcarii din astea din comert, dar acum gata, am inceput si eu sa mananc mai sanatos, si culmea, chiar ma simt mai bine.
Ai uitat sa intrebi de experiment . Bine ca am dat peste pagina asta ca sa iti pot spune rezultatele. Sincer ma asteptam sa fie mai greu, dar m-am inselat. Am observat ca alimentele care le cumpar de obicei nu contin asa ceva. Mie imi place foarte mult sa gatesc. Sa gatesc in adevaratul sens al cuvantului nu cu semipreparate, foi de prajitura gata facute si congelate sau blaturi de tort sau creme din plic si altele. Asa ca facand aproape totul singura nu exista risc sa consum substante din astea nocive. Mezelurile nu imi plac, iar daca am nevoie de putina sunca sau afumatura pentru mancare cumpar de la niste tarani de la Sibiu. Nu au preturi foarte mari, iar calitatea este foarte buna. Carnea se vede ca nu e colorala artificial si nici nu simti de parca mananci cauciuc cu gust de sampon (asta e impresia mea despre mezeluri in general). Branza de toate felurile tot de la ei cumpar. Unt nu, pt a cel facut in casa este mult mai gras asa ca ma multumesc cu cel din comert. Ce sa mai zic!? Sosurile mi le fac tot eu din legume proaspete, iar cand cumpar conserve am grija sa le iau pe cele mai de calitate. Inainte nu ma uitam la ingrediente dupa substantele mai sus mentionate, dar am fost placut surprinsa cand am vazut ca nu se regasesc pe produsele pe care le cumpar de obicei. In general daca am gasit o firma care imi place nu mai schimb cu alta. Cand am timp imi fac si pastele singura (ma refer la taitei si la ravioli/tortelinni). La capitolul ravioli si tortelinni cele din comert nu imi priesc deloc. Si crede-ma ca le-am incercat pe toate. Cine stie cu ce umplu pastele acelea!? Evit sa cumpar orice congelat, oricum nu au gustul pe care l-ar avea daca ar fi proaspat si cine stie in ce stare a fost atunci cand a fost congelat.
Referitor la bazele astea pentru mancare sunt impotriva lor. E nevoie de cateva mici ingrediente pentru a da gust si nu sunt greu de gasit. Ierburile la plic sunt foarte bune atunci cand e mai greu sa gasim proaspete (gen busuioc, ghimbir, rozmarin etc) cu conditia sa fie si acestea de calitate (prefer plicurile din aluminiu, nu cele din hartie simpla – isi pastreaza mai bine aroma).
Recunosc ca am calcat 2 zile stramb cand eram foarte racita si mi-ai luat ceva “bun” (junk food) si o sticla de cola. De obicei cand sunt bolnava ma deprim si ma indop asa putin :P .
Deci in afara de cazul in care animalele au fost hranite, respectiv plantele stropite cu substante care ne-ar face rau eu zic ca experimentul a fost un succes (hai sa facem abstractie de raceala mea pofticioasa). Nu e greu chiar daca nu iti place sau nu ai timp sa gatesti. O salata sau un iaurt bio poti consuma oricand. |DA|
Asteptam mai multe sugestii de experimente (de orice fel). Un vot pozitiv pentru o viata mai sanatoasa! Succes!
de unde stii ca acidul citric este interzis in UE?
|lost| mania lor de a folosi atata otrava sub diferite denumiri, nu mania noastra :D
pentru noi e o grija, s-a inteles gresit, scuze
zaharul este un conservant exact ca si sarea – de exemplu fructele se conserva cu zahar nu? (compot, dulceata) iar legumele cu sare (muraturi).
Dar este si un potentiator de aroma dupa cum a zis si ioana_m.
Oricum eu nu folosesc astfel de porcarii – pun doar sare si piper in mancare si alte verdeturi pe care incerc sa le cultiv eu intr-o jardiniera pe pervazul bucatariei
Mihaela, zaharul se pune un praf chiar si in mancarurile sarate asa cum se pune si un praf de sare in dulciuri. Scopul este sa accentueze gustul substantei aflate in cantitate mai mare. Ai dreptate cu prostiile astea de tip vegeta. eu nu folosesc niciodata. mancarea e foarte buna si fara atata sare daca stii sa pui legumele si condimentele care se imbina perfect. o sa incerc si eu experimentul tau. sper sa nu ma deprime foarte rau.
Strategia mea :D
– nu cumpar niciodata fructe si legume din market … doar din piata.
– nu mananc (semi)preparate, prefer mancarea gatita, salate de legume
– nu beau sucuri carbogazoase … de fapt singurele lichide care le beau sunt apa plata si limonada facuta in casa (exceptie face cafeaua de dimineata) :D
Sper sa scapam de mania E-urilor … intr-o buna zi … :)=-