Ce se întâmplă cu reciclarea într-o scară de bloc?
Vreau să vă povestesc cum a evoluat reciclarea selectivă în scara de bloc în care locuiesc. Este un bloc cu 10 etaje, 6 apartamente pe etaj. Așadar, destul de mulți oameni.
Premisa: se reciclează la nivel de scară, într-un tomberon plasat lângă intrarea în bloc. Tomberonul are un afiș pe el care precizează că este numai pentru reciclat hârtie și plastic. Mașina de reciclat vine o dată pe săptămână, miercurea, și ridică sacii galbeni speciali pentru reciclarea selectivă, în care omul de servici pune ce este în tomberonul pentru reciclabile.
Pentru că nu se strâng destul de mulți saci și oamenii consideră că e greu de coborât cu punga cu reciclabile, s-a decis să punem câte un sac galben pe fiecare etaj din scara de bloc. S-a pus și câte un afiș lângă fiecare sac, scris cu litere mari de tipar și subliniat cu marker colorat: se reciclează numai plastic, hârtie și aluminiu, iar totul trebuie pliat și clătit de resturi alimentare. Totul trebuie să fie curat!
Adică, pet-ul de la suc îl clătești – chiar dacă termini tot sucul de băut – și calci pe pet până se turtește. Așa ocupă mai puțin loc în sac și, curat fiind, nu atrage gândaci, muște etc. E valabil și pentru cutiile de pizza, dozele de bere etc.
Vreau să precizez că blocul a fost, până de curând, infestat cu gândaci, cu greu s-a reușit reducerea lor. Se fac deratizări periodice. Sunt și șobolani afară, am văzut chiar eu unul lângă un tomberon.
Cât de greu este să clătești un ambalaj și să-l turtești? Vă spun eu: foarte greu pentru unii. Iar pentru alții, chiar imposibil.
Așadar, s-a încercat și nu s-a reușit ușurarea reciclării la nivel de scară. Pentru că oamenii nu au clătit ambalajele și a început să miroase în scara blocului, mai ales pe etajele unde nesimțirea și nepăsarea este maximă.
În consecință, s-au scos sacii de pe etaje ca să nu mai miroasă urât și să nu mai atragă gândacii care oricum mișună prin bloc.
În fața blocului, fiind un singur tomberon, se umple imediat și apoi se depozitează în jurul lui. Pot spune că într-o săptămână se strâng destul de multe reciclabile. Și arată foarte urât, neprimitor, necivilizat. Vii acasă și e un morman de pet-uri și hârtie la intrarea în bloc. Și mai rău e când plouă și ele se udă. Sau bate vântul și le mai împrăștie.
Dacă blocul reciclează selectiv, se reduce factura de la ridicarea gunoiului menajer. Se și reduce cantitatea de gunoi menajer.
Mi s-a confirmat, încă o dată, că majoritatea oamenilor sunt nepăsători și nesimțiți. Nu sunt dispuși să facă micul efort de a clăti un ambalaj și a-l turti, aplatiza, a coate aerul din el. Adulții români gândesc la fel ca un copil de grădiniță care are nevoie de o recompensă imediată după ce a făcut o activitate.
Doar că nu este nimeni care să ne aplaude că am pus 3 pet-uri, 2 doze si 1 cutie de pizza în sacul de reciclare. Nu ne laudă nimeni, nu ne dă o bulină roșie și nici nu ne menționează numele în ședința cu părinții.
Însă ceea ce mă deranjează cel mai mult este faptul că și cei care reciclează corect sunt pedepsiți din cauza celor care nu reciclează corect. Fix ca la școală, când toată clasa primește o pedeapsă dacă unii fac gălăgie.
Iar asta se simte ca o mare nedreptate!
Ce părere ai de asta? La tine cum merge cu reciclarea selectivă?
Lasa un comentariu la acest articol sau un trackback de pe site-ul tau.
You can leave a comment, or trackback from your own site.
-->
Ți-a plăcut articolul? Votează-l!
Prinde și noutățile pe e-mail!