CALITATEA VIETII

Reciclarea în vremea stării de urgență

Coronavirusul și reciclarea în Aprilie 2020V-o spun din start: sufăr că nu mai pot recicla pe perioada stării de urgență datorate pandemiei cauzate de coronavirusul COVID-19. Era ritualul meu, aveam mintea setată pe ce să reciclez și ce nu și tocmai ce îi cooptasem și pe copii în a decide singuri ce se reciclează și unde strângem materialele.

În plus, era cel mai bun motiv de a ieși din casă pentru o plimbare scurtă-scurtă, care mă relaxa puțin și mă însenina.

Am trimis e-mail și un mesaj privat prin Facebook celor de la Urban S.A., referitor la acest aspect, însă nu mi-au răspuns. După câteva zile am văzut că au postat pe pagina lor un mesaj prin care anunță închiderea centrelor de reciclare, însă eu am aflat de închidere direct de la doamna care lucrează acolo – am fost inspirată să o întreb, altfel mă căram aiurea cu pungile după mine.

Nu înțeleg de ce au închis, doar nu se strângea lume acolo și nici nu atingeam pubelele când aruncam plasticele și sticlele și hârtiile și restul. Probabil că riscul este mai mare pentru cei ce prelucrau materialele.

Iată și anunțul oficial, făcut pe 30 Martie 2020:

Din cauza condițiilor impuse prin ordonanțele militare, cele 12 puncte de colectare a deșeurilor reciclabile amplasate pe domeniul public al sectorului 6 S-AU ÎNCHIS.
Vă vom anunța când se vor redeschide.
Sistemul de colectare a deșeurilor reciclabile pe raza sectorului 6, București, funcționează cu preluarea direct de la bloc, prin programul taxa zero.
Faceți colectare separată în casă, colectați deșeurile reciclabile în cadrul asociației în saci dedicați( galbeni, de la noi, sau transparenți) iar noi venim să-i colectăm după un program stabilit sau când este nevoie, cu programare telefonică.

Well, asta e. Arunc de 5 ori mai mult gunoi (și curat acum, căci spălăm ambalajele). Sper să treacă cât mai repede situația asta, deși cred că va mai dura cel puțin o lună de acum încolo.

Estimez că în acestă perioadă de autoizolare lumea strânge și mai multe materiale reciclabile, plus haine și jucării și accesorii ce nu mai sunt folositoare. Comandăm online, facem curățenia de primăvară, reevaluăm ce avem prin casă – toată această operațiune de Stay-Safe și Stai-Acasă produce, cu siguranță, multe deșeuri reciclabile, mai multe decât până acum. Însă nu le mai putem recicla. Păcat!
La tine în zonă se mai reciclează?

1
  • Lasa un comentariu
Lasa un comentariu la acest articol sau un trackback de pe site-ul tau.
You can leave a comment, or trackback from your own site.
-->
Ți-a plăcut articolul? Votează-l!
Prinde și noutățile pe e-mail!

 

libris.ro answear.ro melkior.ro

Adresa ta de e-mail rămâne confidențială. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:joy: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:( 
:unsure: 
;-) 
:star: 
:) 
;;) 
:ruj: 
:sos: 
O:-) 
b-( 
>:/ 
:-@ 
:cafea: 
:-?? 
[-( 
\\:D/ 
$-) 
:rom: 
;)) 
:-j 
:!! 
:idee: 
:admir: 
:-* 
:^o 
:)) 
L-) 
:lost: 
:-B 
%%- 
%-( 
^:)^ 
:wrong: 
:)>- 
:secret: 
[-O< 
:happy: 
:interzis: 
:shop: 
:scris: 
:econom: 
:urari: 
 
Acest articol are 7 comentarii aprobate până acum.
Alina

In aceasta perioada eu m-am mutat inapoi in Constanta. Avem containere speciale pentru:
– gunoi menajer;
– hartie si carton;
– plastic si metal.
Eu sortez gunoiul, dar chiar in acest moment stau cu laptopul in poala si cu ochii pe geam la masina care a venit sa ridice gunoiul. Din ce vad eu, nu l-au colectat separat. O sa mai urmaresc zilele urmatoare si voi face reclamatie la primarie. O sa ma mai interesez, dar stiu ca s-a dat o lege prin care suntem obligati sa reciclam, stiu ca primim si amenzi de la Uniunea Europeana deoarece nu reciclam decat un mic procent din tot gunoiul produs.

Cory

@ Mihaela-Daniela

Cu placere :good:
Si noi am aflat de curand de proiect, adica anul acesta, si daca tot suntem pro reciclare (eu si colega) ne-am gandit ca ar fi un lucru bun sa ne apucam de strans capace. :)

@ Cory:
Mulțumesc frumos pentru pont! Foarte interesant proiectul. Începând de azi voi strânge și eu. Am mai strâns odată, chiar foarte multe, în ideea ce voi face un craft cu fiică-mea. Însă nu am mai făcut, ajunseseră să ne încurce prin casă, așa că le-am dus la reciclat. La un moment dat chiar mă bătea gândul să pun un anunț pe site-uri tip OLX să văd dacă le vrea careva pentru vreun proiect de DIY sau mărțișoare.
Chiar mă bucur că mi-ai spus de proiectul ăsta – voi aduna și eu capace de plastic, chiar și de metal de la borcănașele cu mâncare pentru cei mici.
Și eu sunt de părere că merită să ne batem capul și să refolosim obiectele / ambalajele înainte de a le arunca de tot.

Cory

Am inceput impreuna cu o colega de serviciu sa strangem capace de plastic (de la sticle PET, pasta de dinti, gel de dus, sampon, creme, spray-uri, balsam de rufe) cam din februarie. Incercam sa strangem o cutie de carton de dimensiuni medii cu toate capacele pentru a le trimite apoi prin curierat/posta catre cei care se ocupa de valorificare lor si donarea banutiilor stransi catre diferite cauze.
Pagina lor de Facebook se numeste – Capace cu suflet (nu imi apartine si nu fac reclama, daca considerati puteti sa stergeti mesajul), in aceasta perioada au activitatea sistata, dar banuiesc ca dupa ce va trece vor reveni.

@ Cory:
Pentru ce strângi capace de plastic? Și de care fel? Poate te ajut și eu, îmi plac chestiile astea.

@ Monica:
Sigur trecem. Vom fi mai șifonați, dar în sensul bun al cuvântului.

O sa trecem si noi peste pandemia asta in curand. Sper…

Cory

In sectorul 5 sunt cate 2 containere ( unul galben pentru plastic si unul albastru pentru hartie) lasate libere, neingradite pe strada in anumite puncte, dar nu sunt foarte multe. Au reaparut cam pe la inceputul lunii martie, dupa ce au lipsit o lunga perioada. Eu reciclez sticle de plastic, si strang capace de plastic curate pentru o anumita cauza.