Uleiuri bune pentru salate
Imi plac salatele. Dupa mine, nici un fel de mancare principal nu merge fara salata. Cand am o zi grea, renunt pentru micul dejun la iaurtul cu cereale si fruct si manac o salata satioasa (salata verde + rosie + branza + ou tare + condimente). Hmmm, delicios.
Tot sarind din salata in salata, am remarcat ca unul din ingredientele de baza este uleiul. Otet nu pun intotdeauna, insa ulei da. Pana acum am tot folosit ulei de masline, diverse marci, si a fost OK. Insa, putin timp petrecut intro dupa-amiaza intrunul din supermarketurile orasului mi-a dezvaluit ca exista si alte feluri de ulei pentru salata, nu numai cel de masline. Iar de ulei de floarea-soarelui m-am cam saturat.
Insa, care este cel mai bun ulei pentru sanatatea noastra? Am decis sa incerc cateva si sa va zic parerea mea, sustinuta de cifre. De asemenea, astept si parerile voastre, poate aveti mai multa experienta culinara decat mine. |DA|
Comparare valori pentru 100g de ulei | Valoare Energetica | Grasimi Saturate | Grasimi Mono- nesaturate | Grasimi Poli- nesaturate | Alte Caracteristici |
Arpis Capitano Ulei de porumb | 900 kcal (3.700 kj) | 12g | 33g | 55g | Vit. E = 26mg Provit. A = 570µg |
Riso Scotti Ulei de orez | 900 kcal (3.700 kj) | 16g | 46g | 38g | Vit. E = 40g Gama-orizanol = 400mg |
Unisol Ulei de floarea-soarelui | 900 kcal (3.700 kj) | 12g | 26g | 62g | Din ulei de prima presa. Colesterol = 0g |
Monini Ulei de samburi de struguri | 900 kcal (3.700 kj) | 11g | 18g | 71g | |
Floriol 90-60-90 (amestec special de uleiuri vegetale rafinate) | 880 kcal (3.670 kj) | 32,50g | 26,10g | 41,10g | Pret=9,19lei/L Contine: ulei rafinat de floarea-soarelui, ulei rafinat de rapita, ulei vegetal (25%) MCT (trigliceride cu catena medie). Numai pentru salate si sosuri reci. |
Alnatura Ulei de in BIO | 900 kcal (3.7000 kj) | 10,40g | 20,40g | 69,10g | Pret=12lei/250ml Omega 6=15,3g Omega 3=53,8g Numai pentru salate & preparate reci. |
Explicatii:
Informatiile sunt luate de pe eticheta produselor cumparate din supermarketurile din Romania.
Vitamina E = alfa tocoferol
Provitamina A = betacaroten
Gama-orizanol = fitosterol
PS. Revin cu alte uleiuri si detalii, pe masura ce le cumpar si testez. :)=-
Lasa un comentariu la acest articol sau un trackback de pe site-ul tau.
You can leave a comment, or trackback from your own site.
-->
Ți-a plăcut articolul? Votează-l!
Prinde și noutățile pe e-mail!
La Sibiu am gasit in magazinele naturiste pliculete cu ulei presat la rece de dovleac, in, migdale, susan, mac, nuca; otet de macese, afine, catina… Fix cat iti trebuie la o portie de salata. Asa pot schimba meniul zilnic fara sa fac gaura in buget.Si pot si testa. |DA|
In general uleiurile si grasimile vegetale crude(neprocesate, neprajite) consumate in cantitati rezonabile sunt benefice pentru sanatate. Abuzul sau prajirea lor repetata daneaza maxim organismului.
am gasit ulei de migdale, ulei de samburi de struguri la 250 ml la un pret fff bun: 18 lei si culmea; e presat la rece!!! adica e cel care trebuie, nu rafinat cum gaseam pana acum. L-am gasit la LIDL.
am gasit la Mega Image ulei de migdale, alune, susan, soia, din miez de nuca.. insa au niste preuturi de te doare capul
25 de ron sticluta de 250 de ml adica doar un sfert de litru,e ff mult, avand in vedere ca se consuma ffff repede ;((
dar deh, mai bunut si mai rarut mai bine :P
alina, nici macar pentru sanatate nu e indicat! insa din 2 rele alegem intotdeauna raul cel mai putin rau, cum se spune, de aceea intre a praji in ulei de floarea soarelui si a praji in ulei de palmier, se alege varianta a 2 a pentru ca e mai putin nociv, insa nu e sanatos! Grasimile saturate continute de acesta nu sunt grasimile tocmai perfecte pentru organism! inca o data va recomand sa cititi despre grasimile saturate (sunt ok intr-o mica masura, insa in conditiile in care uleiul de palmier le detine in procent de peste 60%..nu sunt tocmai ok)
Eu nu am spus ca uleiul de palmier e bun la salate. Daca asta s-a inteles, imi pare foarte rau. Eu am spus ca e bun pentru sanatate!!!!!! Doamne cat se mai interpreteaza!!!!! |lost|
alina amza cat si toatre cititorelor: eu ti-as sugera sa te mai gandesti inca o data inainte sa folosesti uleiul de palmier la salate! ULEIUL DE PALMIER SE FOLOSESTE NUMAI LA PRAJIT! niciodata la salate! in primul rand se solidifica f repede si la fel s-ar intampla si daca am stropi salatica noastra verde cu acesta care ar ajunge in organism si s-ar depund frumusel pe artere, insa nu asta e baiul ci faptul ca are ff multe grasmi saturate si nu sunt prea indicate (citi despre garsimile saturate)! intereseaza-te si ai sa vezi: uleiul de palmier e recomandat numai la prajit si atat!!!!!!!!!
Eu ti-as mai sugera uleiul de palmier, care la fel este foarte bun pentru sanatate! Il gasesti aproape in orice hipermarket.
Buna. Poti gasi mai multe sortimente de ulei: migdale, alune, susan, soia, din miez de nuca, masline si ulei folosit doar la salate, la G’market Plaza si G’market Vitan. Aceste tipuri de ulei sunt produse bio, naturale 100%. Incearca-le, sunt foarte bune
Merci, Lidia, pentru sugestie. Mi-ar place sa le incerc pe toate, sa vad care-mi place mai mult.
PS. Lidia, te-ai inscris sa primesti notificari pe mail cand se mai comenteaza la acest articol, insa adresa ta de mail nu este corecta. Te rog sa te abonezi din nou, cu o adresa corecta, pe care o folosesti mai des. Multumesc.