DE STIUT

Cât costă drumul din București până în Grecia?

Granita Giurgiu-Ruse: taxa de pod si vigneta pentru BulgariaRecent m-am întors din Grecia, după ce am petrecut o săptămână de vacanță, drept cadou pentru copii cu ocazia zilei de 1 Iunie. A fost foarte frumos și relaxant. De când avem copii, ne-am obișnuit cu vacanțele la începutul sezonului estival, când nu este atât de cald sau aglomerat și se poate sta cu cei mici pe plajă, fără griji prea mari. Oricum, în aceasta perioadă sunt excluse caniculele alea în timpul cărora simți cum pur și simplu te topești.

Anyway, vreau să notez aici taxele necesare parcurgerii drumului din București spre Grecia. Atât pentru voi cât și pentru mine, aceste informații sunt utile și le voi updata pe măsură ce unele cifre se vor schimba.

1. Taxa de pod peste Dunăre de la granița Giurgiu-Ruse: 14 lei la ieșirea din țară și 2 euro sau 4 leva la intrarea în România (nu primesc lei sau eurocenți cei din partea bulgărească a podului). Este bine să aveți banii pregătiți, ca să meargă repede.

2. Vigneta de Bulgaria. Mare bătaie de cap cu asta, noi ne-am lăsat păgubași să mai facem calcule peste calcule (unde e mai ieftin: la benzinărie sau la tonetele imediat de după graniță?) și am decis să facem online. Am ales varianta de weekend, pentru că am fost doar în tranzit prin Bulgaria – am plecat într-o sâmbătă și ne-am întors tot într-o sâmbătă.
Vigneta de weekend costă 10 leva la dus și 10 leva la întors, am plătit online cu cardul și totul a fost OK. Atenție mare la introdus datele! Vigneta se poate downloada în format electronic pe telefon, trimite pe e-mail sau salva sub forma de printscreen.
Pentru siguranță, sfatul meu este să plătiți vigneta de acasă, ca să nu fie probleme cu rețeaua, cu bateria telefonului etc.

3. Taxa de autostradă în Grecia. Noi am prins 2 taxe de autostradă la dus și una la întors, toate cam în jur de 2 euro. Cred că acum depinde de zona din Grecia în care mergeți, noi am fost într-o mică stațiune pe lângă Kavala. Autostrada se plătește și la dus și la întors.

Cam astea sunt cheltuielile. Ar mai fi costul benzinei sau al motorinei, însă cred că fiecare șofer știe să se organizeze pentru a alimenta eficient, fără să facă pana prostului.

În rest, vreme bună și spor la drum să aveți!
Dacă aveți ceva întrebări, voi încerca să vă răspund pornind de la experiența mea.

2
  • Lasa un comentariu
Lasa un comentariu la acest articol sau un trackback de pe site-ul tau.
You can leave a comment, or trackback from your own site.
-->
Ți-a plăcut articolul? Votează-l!
Prinde și noutățile pe e-mail!

 

libris.ro zonia.ro anticexlibris.ro/

Adresa ta de e-mail rămâne confidențială. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:joy: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:( 
:unsure: 
;-) 
:star: 
:) 
;;) 
:ruj: 
:sos: 
O:-) 
b-( 
>:/ 
:-@ 
:cafea: 
:-?? 
[-( 
\\:D/ 
$-) 
:rom: 
;)) 
:-j 
:!! 
:idee: 
:admir: 
:-* 
:^o 
:)) 
L-) 
:lost: 
:-B 
%%- 
%-( 
^:)^ 
:wrong: 
:)>- 
:secret: 
[-O< 
:happy: 
:interzis: 
:shop: 
:scris: 
:econom: 
:urari: 
 
Acest articol are 5 comentarii aprobate până acum.
Alina

Multumesc tare mult pentru raspunsuri! :rose:

Andreea a punctat foarte bine: în străinătate sunt foarte stricți cu parcarea, nu e “merge și așa, nu deranjez pe nimeni.” Nu. Și nu merită riscat, mai ales că e vorba de mașină, esențială într-o călătorie.
Noi, când ne facem bugetul pentru vacanță, luam în calcul și costul parcării, lângă costul motorinei și al vignetei sau taxei de autostradă.

Andreea

@Alina in jurul plajelor din insulele grecesti sunt multe parcari cu plata, si nu e indicat sa parchezi pe strada intrucat amenzile sunt maricele. In general am vazut ca exista “parcagii” care incaseaza tariful pentru parcare, dar am vazut si unele parcari cu automate unde plateai direct (ori cu monede, ori cu cardul), si iti eliberau un tichet pe care il puneai in geam (nu se lipeste, e un fel de bon fiscal).
Parcarea costa cam 1-2 euro pe ora, in orase si in jurul plajelor. Pentru parcarea de la hotel, cel mai bine este sa confirmi la receptie (poti sa suni inainte, sa fii linistita), in general fie au ei o parcare, fie poti sa parchezi pe stradutele din jur. Insa in jurul plajelor si in centrul oraselor mari, repet, nu te aventura sa parchezi pe strada daca exista parcari amenajate in jur :)

@ Alina
Bună! Mă bucur mult că pui întrebări. Pe mine nu mă deranjează nicio întrebare.
Așadar:
1. Așa e, nu mai e nevoie să lipești nimic pe geam. Un amic a luat vignetă de la un chioșc imediat după vamă și i-a dat doar o chitanță lungă, fără sticker.
Tre să le curăț și eu pe cele de pe parbriz.
2. Corect! În Grecia, taxa de utilizare a autostrăzilor nu se plătește sub formă de vignetă.
3. Pe autostradă, din loc în loc, sunt stații de taxare la care oprești și plătești taxa scrisă acolo. Cam cum e la noi în drum spre mare, la podul de la Fetești. Merge destul de repede.
4. Parcarea de la cazarea din Grecia a fost publică, pe stradă, langă clădire. Nu am plătit nimic.
Știu că e problema cu parcarea din orașele mari. Noi am și luat o amendă în Bulgaria pentru că nu am știut să plătim parcarea din fața hotelului.
5. Nu am fost pe insula Thasos decât într-o mică plimbare. Însă avem de gând să facem acolo o vacanță.
Sper să-ți fie de folos aceste informații.
XOXO

Alina

Buna! As avea eu cateva intrebari care sper ca nu sunt stupide si ca nu deranjeaza.
1. Nu am mai fost de cativa ani in Bulgaria, dar cand am fost stiu ca am luat vigneta la vama si a trebuit sa o lipim pe parbriz. Sa inteleg ca daca o achizitionezi online nu e nevoie sa mai lipesti nimic in geam?

2. In Grecia nu este nevoie de vigneta? Se platesc doar autostrazile?

3. Cum se plateste autostrada in Grecia, unde anume trebuie sa o platesti?

4. Ati avut parcarea asigurata la cazare sau ati parcat pe strada? Intreb deoarece la parcarea pe strada, poate se aplica alte taxe si eram curioasa sa stiu cum ati platit.
Noi cand am fost in Sofia, Bulgaria am gasit niste parcari unde puteai plati doar prin SMS si trebuia sa ai cartela/abonament de la companii din Bulgaria. Asa ca ne-am invartit cu masina cativa kilometri pana am gasit o parcare unde se putea plati si la un angajat.

5. Ati fost si pe insula Thasos?
:rose: