Ziua Mamei si Ziua Femeii
Pe la inceputul lunii Martie mi-a ajuns la urechi o discutie care m-a surprins. Era un tip care vorbea la telefon si astepta stopul sa se faca verde. Subiectul discutiei erau zilele de 1 si 8 Martie, ocazie cu care interlocutorul este tare debusolat si nu stia ce are de facut.
Apoi, cu cateva zile in urma, o amica din U.K. m-a intrebat daca noi sarbatorim si Ziua Femeii si Ziua Mamei. Si i-am raspuns ca da, stiind ca ei au aceste doua sarbatori distincte. Impulsul care a stat la baza intrebarii a fost sa fiu si eu in rand cu toata lumea, nestiind exact cum sta treaba pe teritoriul romanesc.
Asa ca m-am interesat si iata ce am aflat:
- 1 Martie: Prima zi de primavara. O sarbatoreste aproape toata lumea. Este ziua in care ne bucuram de iesirea cu succes din iarna, reinvierea si reinoirea naturii. Cu aceasta ocazie, ne facem unii altora urari de bine si prosperitate, ne oferim flori si martisoare cu diverse simboluri. De unde vin eu, aceste martisoare se ofera in ambele sensuri: baietii ofera fetelor dar si fetele ofera baietilor (mai mult snururi si bratari alb-rosii). Nu pot sa nu remarc bogatia de martisoare frumos lucrate care au aparut in ultimii ani; romanii au imaginatie, cu siguranta.
- 1 Martie: Ziua Femeii. Sarbatorim femeia in toata frumusetea si bogatia ei. Pentru ca primavara este in primul rand despre renastere si daruire. Se fac cadouri si se ofera flori, fiind punctul culminant al sarbatorilor sezonului rece (dupa sarbatorile de iarna si iubaretii de Februarie). Insa pe langa tot felul de cadouri si iesiri in oras, un gest si mai frumos este sa sustii o prietena atunci cand are nevoie sa mearga la un consult pentru o operatie estetica, de exemplu, fara sa-i judeci motivele.
- 7 Mai: Ziua Mamei. Este o sarbatoare relativ nou introdusa in calendar, personal nu-mi aduc aminte de ea din copilarie. Dupa parerea mea, in aceasta zi aducem recunostinta mamei noastre dar si altor mame din anturajul nostru. Evident, se lasa si cu cadouri si oferte si promotii, ca de asta exista marketing pe lumea asta.
- 14 Mai: Ziua Tatalui. N-am sarbatorit-o niciodata, dar am zarit-o in calendar. Anul asta o sa-l sun pe tata sa-i urez toate cele bune. Cat despre cadouri, nu cred ca barbatii tin prea mult la asta. Mai degraba si-ar dori sa fie liberi sa faca ce vor ei in ziua respectiva.
- 19 Noiembrie: Ziua Barbatului. Este o data oficiala, sustinuta de lege, la fel ca si Ziua Femeii. Sarbatorirea celor doua zile este un prilej de a imbunatati relatiile dintre sexe si de a promova modele masculine si feminine pozitive. Se discuta, de asemenea, despre drepturile fiecareia dintre sexe, de boli si probleme specifice.
Nu am sa comentez asupra distinctiei facute intre mamici si femei, intre tatici si barbati. Nici nu ma deranjeaza ca unii se sarbatoresc de 2 ori in timp ce restul stau o tura pe banca de rezerva.
Acum ca am clarificat aceste lucruri, vreau sa subliniez ca aceste zile de sarbatoare ar trebui sa fie despre conexiunile dintre noi. Cadourile sunt binevenite, insa avem nevoie mai mult ca niciodata sa fim auziti, sa fim ascultati si sa fim vazuti. Cadourile sunt doar o unealta de a sparge gheata/tacerea intre doi oameni care au multe sa-si povesteasca.
Am pomenit mai sus despre operatii estetice: este in regula sa incurajezi un membru al familiei sau un prieten ori prietena sa discute cu tine despre problemele pe care doreste sa le rezolve pe aceasta cale. Chirurgia estetica si reconstructiva poate schimba mult in bine vietile celor care au mare nevoie de ea.
Asadar, care este amintirea ta cea mai frumoasa legata de una dintre zilele mentionate in acest articol?
Lasa un comentariu la acest articol sau un trackback de pe site-ul tau.
You can leave a comment, or trackback from your own site.
-->
Ți-a plăcut articolul? Votează-l!
Prinde și noutățile pe e-mail!