Si-alta data o s-o facem si mai lata!
Romania se afla printre tarile cu cele mai putine zile libere acordate salariatilor. Nu ne mandrim cu asta, dar nici nu putem spune ca nu ne descurcam: orice ocazie, fie campionat de fotbal sau serbarea celui mic la gradinita, este exploatata marcata corespunzator prin scurtarea zilei de munca (daca nu se reuseste luarea de liber).
Daca stam sa ne gandim bine, suntem un popor caruia ii place sa se distreze, sa se relaxeze, sa se bucure de dolce vita cu orice ocazie si sa sarbatoreasca fiecare eveniment asa cum se cuvine.
Asadar, romanii au 31 de zile libere legale, impartite astfel :
- 21 zile (lucratoare) concediu de odihna
- De Anul Nou (Revelion), 1 si 2 Ianuarie
- A doua zi de Paste (o zi de Luni)
- 1 Mai, de Ziua Muncii
- Prima si a doua zi de Rusalii (in luna Iunie)
- 15 August, Sfanta Marie Mare
- 1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei
- De Craciun, 25 si 26 Decembrie
Mai exista, apoi, zilele de mare importanta la romani (conform calendarului crestin ortodox) care sunt marcate prin petreceri, urari, cadouri, felicitari, mesaje prin telefon etc, dupa caz:
Primavara (Martie – Mai) |
Vara (Iunie – August) |
1 Martie, Prima zi de primavara
8 Martie, Ziua femeii Floriile, sarbatorirea celor cu nume de flori (cu o saptamana inainte de Paste) Sf. Gheorghe (23 Aprilie) (este si ocrotitorul Armatei Romane) 1 Mai, deschiderea sezonului la mare Sf. Constantin & Elena (21 Mai) |
1 Iunie, Ziua Copilului
Sf. Petru & Pavel (29 Iunie) Ziua marinei (15 August) 23 August |
Toamna (Septembrie – Noiembrie) |
Iarna (Decembrie – Februarie) |
Sf. Maria (8 Septembrie)
Sf. Dumitru (27 Octombrie) Sf. Mihail & Gavril (8 Noiembrie) Sf. Andrei (30 Noiembrie) |
Sf. Nicolae (6 Decembrie)
Sf. Stefan (27 Decembrie) Sf. Vasile (1 Ianuarie) Sf. Ion (7 Ianuarie) Sf. Valentin (14 Februarie ), ziua indragostitilor Dragobetele (24 Februarie) |
Aceasta privire de ansamblu ne arata ca, pe langa cele 28 de zile libere legale, mai sunt alte 20 de zile in an in care sarbatorim diverse ocazii si de care profitam pentru a scurta ziua de munca.
De asemenea, sa nu uitam de zilele de nastere si aniversarile de casnicie, cand vrem sa ajungem mai repede acasa pentru a bea o cupa de sampanie impreuna cu cei dragi.
Tu ce scuze folosesti pentru ati scurta ziua de munca? Crezi ca romanii sunt cu gandul la petreceri prea mult pentru a se mai concentra la munca?
Lasa un comentariu la acest articol sau un trackback de pe site-ul tau.
You can leave a comment, or trackback from your own site.
-->
Ți-a plăcut articolul? Votează-l!
Prinde și noutățile pe e-mail!