Vreau sa reciclez
Reciclez cam tot ce se poate recicla. Nu e usor dar nici greu. Cam la 2-3 zile duc punga plina cu reciclabile la containere si acolo incep sa le impart pe caprarii. Probabil lumea rade de mine cand ma vede ca ies cu gunoiul din casa in punga, dar inseamna ca ei nu recicleaza.
Am inceput sa reciclez de cand au aparut containerele de reciclare selectiva, desi nu e niciunul prea aproape de blocul meu. Dar nu ma deranjeaza sa duc eu plasa cu hartie, sticle goale de bere, dozele de aluminiu, PET-uri pliate, cutiile de carton de la lapte si altele.
Intruna din zile mi-a venit ideea de a intreba un reprezentant al firmei Eco Rom Ambalaje, ce se ocupa de acest program de colectare selectiva a deseurilor de ambalaje, sa-mi raspunda la 4 intrebari care mi s-au parut interesante pentru cei preocupati si educati intr-ale reciclarii.
Redau intrebarile puse de mine si raspunsurile exact asa cum le-am primit.
- Cat de des se golesc containerele pentru reciclarea selectiva?
- Cate tone de materiale reciclabile s-au strans pana acum?
- Unde se duc toate aceste materiale? Cine le recicleaza?
- Din experienta de pana acum, ce sfaturi vreti sa dati cetatenilor care recicleaza?
Caracteristicile programelor de colectare selective sunt diferite in functie de cele ale fiecarei localitati, si chiar si cele ale fiecarui tip de cartier, unde Eco Rom Ambalaje sprijina realizarea acestui sistem. Pentru cartierele de blocuri, acolo unde colectarea selectiva se realizeaza prin aportul voluntar al deseurilor de ambalaje la punctul de colectare, ridicarea se face de fiecare data cind s-a constat umplerea acestora. Probabil ca putem aproxima undeva la 3 saptamini. Pentru cartierele de case unde colectarea selectiva se face prin intermediul sacilor ridicarea se face la 1-2 saptamini in functie de programul stabilit de operatorul de salubritate. Iar in cazul blocurilor-turn, ridicarea se face saptaminal.
In cadrul programelor de colectare selectiva a deseurilor de ambalaje sprijinite de Eco Rom Ambalaje, in perioada ianuarie-octombrie 2008, s-au colectat de la populatie aproximativ 10.000 tone de deseuri de ambalaje. Restul, de peste 280.000 tone colectate si trimise la reciclatori, s-au colectat din fluxul comercial – magazine, HoReCa, etc.
Deseurile de ambalaje sunt transportate la reciclatori. In prezent exista in Romania reciclatori pentru toate tipurile de ambalaje. O parte din deseuri sunt si exportate.
Pentru cei care au servicii de colectare selectiva este foarte important ca fiecare deseu de ambalaj sa fie depus in containerul specific. Atentie, nu toate ambalajele sunt reciclabile – un exemplu este ambalajul de la chips-uri.
Sa nu confunde deseul de ambalaj cu alt tip de deseu sticla de geam (fereastra) nu se depune in containerul de sticla, pentru ca nu poate fi reciclata prin acelasi proces tehnologic.
Sa plieze deseul de PET pentru ca sa nu ocupe spatiu inutil in container. La fel si cu cel de tetrapak, care se depune in containerul de hirtie.
Deseurile de ambalaje de metal se depun in containerul galben pe care scrie «plastic».
Sa-i sfatuiasca si pe ceilalti sa colecteze selectiv.
Pentru cei care nu au servicii de colectare selectiva, sa insiste asupra operatorilor de salubritate si primariilor sa se infiinteze acest serviciu cit mai curind, conform legislatiei in vigoare.
A raspuns la aceste intrebari dna Lorita Constantinescu, Director Relatii Publice si Comunicare, www.ecoromambalaje.ro.
Sper ca aceste raspunsuri sa te convinga sa reciclezi deseurile produse in activitatea sau casa ta, chiar daca acum, la inceput, efortul este destul de mare din partea noastra, a consumatorilor.
Daca ai si tu intrebari sau sugestii legate de reciclare, le astept la comentarii.
Lasa un comentariu la acest articol sau un trackback de pe site-ul tau.
You can leave a comment, or trackback from your own site.
-->
Ți-a plăcut articolul? Votează-l!
Prinde și noutățile pe e-mail!
salutare! am auzit si eu ca de fapt nimeni nu foloseste deseurile reciclate. sper sa nu fie asa. oricum, o sa continui sa reciclez. macar asa sunt impacat ca am facut tot ce tine de mine. sper ca si ceilalti sa isi faca treaba. probabil ma vor vedea altii cu portbagajul plin de deseuri langa bidoanele mari colorate si cei (probabil putini) care nu ma vor considera un ciudat, imi vor urma exemplul.
la mai verde!
In urma unui documentar vazut la Tv am constatat ca nu mai are nici un sens sa separ deseurile si sa le pun in containerele special destinate hartiei, plasticului si metalului. In documentar spunea clar!Deseurile din toate cele trei containere se amesteca si se depoziteaza impreuna.Abia la fabrica (personal ma indoiesc de faptul ca le separa si le recicleaza)unde duc deseurile sunt separate cele 3 tipuri de deseuri.In conditiile astea ce rost mai are sa le mai separ acasa daca ele sunt aruncate toate in acelasi loc?
Am citit intr-un articol pe dailybusiness.ro ca s-a facut si campanie de popularizare a gestului de reciclare. Chiar sa fie totul doar praf in ochi? |NU|
am avut o intamplare neplacuta cu o organizatie/firma, nici nu stiu cum sa-i spun. copacelul verde se numeste si este promovata in restaurantele kfc. acolo am si vazut fluturasul lor si m-am decis sa ma implic. ei promiteau ca recicleaza hartia pe care o adunau de la colaboratori (persoane fizice sau firme) si cu banii obtinuti in urma reciclarii cumpara copaci pe care ii planteaza. am luat legatura cu ei si am adunat toata vara trecuta hartie, reviste, cartoane – aveam holul prin de hartie. cand sa-i anunt ca am adunat f multa maculatura, nu-mi raspund la mail… insist de cateva ori, fac eu o aproximare a cantitatii (cateva zeci de kg) si le trimit mesaje peste mesaje. chiar ei ne sfatuiau sa insistam in cazul in care nu raspund, pentru ca au f multe cereri (?). intru pe site si vad ca li s-a stricat masina si nu mai onoreaza deplasarile pana la domiciliu… :-]] asa ca am aruncat tot ce adunasem in vara.. mi-a parut rau, sincer. deci mare grija cu asemenea organizatii… sunt multi cei care vor sa ajute, dar nu au cu cine
Raspuns: Si eu am patit exact ca tine! Eram asa de entuziasmata ca exista o astfel de firma ca le-am facut si reclama (gratuita) pe blog. Iar acu stau cu balconul plin de hartii si nu ma lasa inima sa le arunc. :-= Intrun final o sa le arunc, probabil putin cate putin, in containerele de reciclare selectiva. Macar sa fiu eu cu inima impacata. Unde o ajunge hartia de acolo, Dumnezeu stie … #:-S