Sa ne cunoastem mai bine calatorind
Cu totii ati auzit de programul Work & Travel in USA, nu? Intr-o perioada i se facea si reclama la TV. Cand am fost studenta, am aplicat si eu la acest program, impreuna cu un coleg. Desi interviul l-am sustinut cu o tipa din orasul meu natal, nu l-am trecut. Colegul meu a plecat pana la urma, pe parcursul unei veri; a venit foarte placut impresionat de acolo, insa nu mi-a povestit prea multe. Cert este ca am regretat pe moment, insa in timp am si uitat de asta.
Acum ca mi-am reamintit, nu mai regret. Am vizitat America in urma cu cativa ani, timp de 2 saptamani. Mi-a placut, intotdeauna imi place sa vizitez tari straine. Iar postura de turist este intotdeauna relaxanta.
Inteleg de ce provocarea Work and Travel in USA este foarte tentanta pentru studenti. Este o experienta de viata cu care poate nu te intalnesti de doua ori. Si se si potriveste vietii studentesti: muncesti ziua si noaptea te distrezi, calatoresti in fiecare weekend pentru a vizita cat de mult poti, esti dispus sa incerci cam tot ce te tenteaza (in limitele propriului bun simt), suporti mai usor greutatile vietii si totul ti se pare bun si frumos.
Dupa cum spuneam, eu nu am participat la acest program, dar stiu multa lume care a facut-o. Si toti au fost incantati (cel putin in varianta povestita prietenilor). Nu stiu daca au strans ceva bani pentru a-i aduce acasa, poate nici nu a fost asta planul. Scopul acestui program de schimb cultural international al Departamentului de Stat al SUA este de a le permite studentilor la zi din diverse tari ale lumii sa mearga in vacanta de vara in SUA pentru a lucra si a calatori. Avantajele sunt evidente pentru ambele parti: familiarizarea studentilor straini cu viata si cultura Americii moderne precum si oferirea posibilitatii locuitorilor SUA sa inteleaga alte culturi.
Mie mi-ar placea sa calatoresc in SUA de placere, intr-un fel de vacanta speciala. Sa am bani destui cat sa stau acolo 2-3 luni si sa vizitez cat mai multe. Mi-as face dinainte un itinerariu si o lista cu obiective, cat si lucruri pe care vreau sa le incerc, sa le gust, concerte, ceva cumparaturi etc. Insa e foarte greu de indeplinit o astfel de dorinta, sunt constienta de asta.
Una peste alta, am fost in SUA ca si turist pentru 2 saptamani, impreuna cu sotul meu, chiar dupa nunta. Ne-a placut, mai ales ca ne-am intalnit acolo cu niste prieteni americani care ne-au plimbat si aratat ce au crezut ei ca ne-ar interesa.
Am intrebat o prietena care a fost in SUA cu acest program despre una-alta. Iata ce mi-a raspuns:
De ce te-ai dus in SUA cu programul Work and Travel si in ce perioada?
Ca sa castig bani pe timpul verii ca sa-mi cumpar un calculator. In Romania nu ma angaja nimeni fara experienta in primii ani de facultate.
Am fost in vara lui 2004 si am lucrat intr-un hotel din Ocean City. Toti cei din grupul cu care am fost au lucrat in turism.
Ce ti-ai luat frumos de acolo?
Haine si cosmetice care la noi sunt la suprapret. Mai mult am vizitat cu banii castigati.
Ce ai aflat despre americani?
In NY e un conglomerat de culturi si tipologii de oameni – business-persons cu adidasi in picioare si pantofii de birou in geanta si casti in urechi. In Washington sunt si oameni saraci pentru care banii si relatiile conteaza pentru a se ridica din mizerie. Clasele sociale sunt foarte bine separate.
Americancele au parul frumos si dintii ingrijiti, investesc mult in produse cosmetice de calitate.
Ce te-ai bucurat ca ai facut acolo?
Am vizitat multe locuri care, in alte circumstante, nu le-as fi vazut.
Satisfactia recompensei muncii; lucram 16-18 ore pe zi cu 2 joburi pentru a recupera banii investiti in aceasta plecare si la sfarsitul saptamanii, vinerea, primeam banii. Era foarte misto ca dupa 5 zile de munca sa plec spre banca cu pay-check-ul in mana si planuri de weekend in minte. In Romania nu exista aceasta mentalitate si-mi pare tare rau.
Ce regreti ca nu ai facut?
Ca n-am vazut cascada Niagara si nu m-am distrat mai mult.
Daca ai fost si tu in SUA prin acest program si vrei sa raspunzi la intrebarile de mai sus, lasa-mi un comentariu. Cu siguranta sunt multi cei care vor sa afle mai multe detalii direct de la participanti.
P.S. Acest articol participa la a 18-a proba a concursului online pentru bloggari Super Blog 2013. Sa fie cu noroc!
Lasa un comentariu la acest articol sau un trackback de pe site-ul tau.
You can leave a comment, or trackback from your own site.
-->
Ți-a plăcut articolul? Votează-l!
Prinde și noutățile pe e-mail!