Si copiii merg la dentist
Ruxandra mea in varsta de 7 anisori merge la dentist. Entuziasmul a fost la cote maxime cand i-au dat primii dintisori, insa procesul de spalare pe dinti a mers foarte greu. Mult mai greu decat mi-am imaginat, pentru ca pur si simplu nu vroia sa mearga la baie sa se spele. O spalam eu, evident, insa tot trebuia sa mearga la baie de buna voie si nesilita de nimeni. Doctorita stomatolog care a trat-o pe Ruxandra mi-a spus ca cei mici trebuie ajutati si invatati sa se spele, cu rabdare si intelegere, pana la varsta de 10-12 ani. Daca noua, adultilor, ni se pare foarte simplu si usor sa ne spalam pe dinti, atunci cand ai copiii mici iti dai seama ca este un proces complex pentru ei.
Dar sa va spun de ce merge la dentist: pentru ca nu se spala corect pe dinti; deci are carii. Si pentru ca nu o face constant, cu religiozitate, indiferent cum se termina ziua. Noi tinem cont de gradul de oboseala, de ora tarzie la care se culca, de lipsa chefului etc si mai sarim peste spalatul pe dinti de seara. Iar acest lucru, adunat in timp, s-a vazut foarte clar la dentist si asa am ajuns la detartraj. Cred ca a invatat ceva din experienta asta, caci acum se pregateste singura de periatul de seara. Doamna dctor dentist i-a vorbit calm si frumos ce inseamna o igiena dentara corecta, de ce este importanta si care sunt beneficiile pe termen lung.
Acum sunt inarmati pana in dinti cu tot ce trebuie: periuta de dinti electrica cu peri duri (cei moi pe care ii avea inainte nu curatau mai nimic), ata dentara (obligatoriu de folosit la periajul de seara), apa de gura (aleasa cu grija din gama destinata copiilor), pasta de dinti cu putin fluor (este esential la varsta asta, desi toata lumea se fereste de el ca de otrava), o crema speciala pentru dinti care ajuta la remineralizare si aplicatia de pe tableta care sa ii tina companie in timpul periajului si sa o cronometreze. Sper ca data viitoare sa iesim mai bine la controlul de rutina si sa nu ne trimita direct la detartraj (desi este recomandat o data la 6 luni).
Ca sa nu fie total dependenta de mine si sa invete miscarile, o las sa se spele singura vreo 2 minute (adica sa uita in oglinda sau danseaza sau se joaca cu apa, in timp ce vreo 2-3 dinti sau maselute beneficiaza de 2 minute de periaj intens). Ca sa fiu sigura ca se spala bine si ca o invat rutina asa cum trebuie, o spal si eu 2 minute. Din cele 4-5 minute adunate, socotesc eu ca iese un periaj corect al dintilor. Numai timpul ne va confirma acest lucru.
Deocamdata, desi are deja (sau doar) 7 ani, punem bazele unui ritual corect de ingrijire a cavitatii bucale. Daca copilul stie sa tina periuta de dinti in mana, nu inseamna ca stie sa se spele corect pe dinti. Daca copilul foloseste periuta de dinti electrica, nu inseamna ca spala dintii temeinic. Mai devreme sau mai tarziu, doctorul va confirma greselile dar si lucrurile bune pe care copilul si parintii le fac in ceea ce priveste igiena dentara.
Si pentru ca acesta este un dialog si nu un monolog, te intreb: cand ti-ai facut ultima data un detartraj? Ti-a placut rezultatul?
Lasa un comentariu la acest articol sau un trackback de pe site-ul tau.
You can leave a comment, or trackback from your own site.
-->
Ți-a plăcut articolul? Votează-l!
Prinde și noutățile pe e-mail!
mi se pare minunat ca din copilarie sa invatam copii sa se imprieteneasca cu periuta,pasta…cand aud statistici despre romani si pasta de dinti,ma ingrozesc!!
Trebuie sa te felicit pentru grija de care dai dovada pentru dintisorii copilului tau, Ruxandra este o norocoasa.
Eu nu am avut norocul sa fiu dusa de parinti la dentist, au incercat ei sa ma invete, dar am amintirea ca nu respectam nici o regula cand venea vorba de spalatul pe dinti, cred ca pe la 11-12 ani am inceput sa ma spal mai riguros.
Prin liceu am ajuns la dentist cu dureri, s-a uitat in gura mea, nu a vazut nici o carie. La radiografie insa am descoperit ca aveam carii intre masele care ajunsesera la nerv, a trebuit sa-mi scot cativa nervisori si de atunci am inceput sa folosesc ata dentara care mi se pare cea mai tare chestie ever.
De mai bine de 10 ani merg la acelasi dentist pentru orice problema as avea, ca sa dau un exemplu a trebuit sa ma operez pentru a-mi scoate o masea de minte deoarece nu crestea in sus ci perpendicular pe maseaua de langa.
Nu prea am avut incredere in detartraj, am considerat ca ar trebui sa fie suficient sa ma spal corect de doua ori pe zi, sa folosesc ata dentara si ocazional apa de gura (dentistul mi-a zis ca nu e in regula sa folosesc apa de gura tot timpul, ci cu intreruperi). Se pare ca nu a fost suficient pentru ca pe la 25 de ani am ajuns la dentist cu gingiile retrase si inflamate si aproape un inceput de parodontoza. La mine se depune tartru in special pe sub gingii, asa ca o data la trei luni merg la dentist pentru airflow sau detartraj in functie de ce am nevoie. Si voi merge din trei in trei luni pana la finalul vietii si sper sa nu am nevoie niciodata de proteza asa cum a avut tatal meu, respectiv mama lui.
Sfatul meu este sa mergeti la dentist pentru controale de rutina si sa faceti ce va recomanda dentistul si daca vi se pare ca ceva nu e in regula, sa cereti si o a doua opinie. Mai bine e sa preveniti decat sa tratati si cu cat o problema dentara este descoperita mai devreme cu atat va fi mai ieftin tratamentul, costurile cresc cu cat amanati mai mult.
Si ca sa raspund la intrebare, ultimul detartraj a fost in februarie si zilele acestea imi voi face programare pentru un airflow.