PAREREA MEA

Sâmburii mei de mango și avocado

Sambure de avocadoÎmi plac avocado și mango. Atât de mult încât sâmburii îi pun la încolțit. Sunt mari și frumoși și se prind relativ destul de repede. De aceea am pe balcon multe recipiente de plastic cu pământ și câte un sâmbure pus la prins. Nu am unde să plantez micile plăntuțe, nu am pământ la țară sau grădină la bloc, însă chiar nu mă lasă inima să arunc sâmburii ăștia de mango si avocado când văd cât de frumoși sunt și cât de repede fac rădăcină.

Poate că într-o zi o să am unde să-i plantez. Sunt plăntuțe firave, care ar vrea în aer liber și în pământ fertil. Deocamdată stau la mine pe balcon.

Mereu am avut un punct slab pentru copaci, pomi și tot ce înseamnă verdeață. Mi se rupe inima când văd crengi rupte (mai ales primăvara când pomii sunt înfloriți) de vânt sau furtună, ori flori rupte. Dacă ar fi după mine, aș replanta fiecare creangă vie și sămânță sau sâmbure. Chiar mi se pare risipă de material viu atunci când arunc sâmburii de măr sau pară sau caisă sau …

Sâmbure de mango copacDin câte am observat eu în plimbările mele prin țară, sunt multe terenuri agricole care nu sunt valorificate, din diverse motive. Cum ar fi oare să le transformăm în livezi de pomi fructiferi de mango sau avocado? Cum ar fi ca orașele să aibă grădini publice din care oamenii să-și poate culege singuri fructe? Sau poate gradinițele din fața blocurilor să fie disponibile pentru plantat puieți de avocado și mango sau roșii sau ardei sau orice.

Cred că știu răspunsul la aceste întrebări și mai știu și de ce nu sunt posibile aceste scenarii: societatea românească nu a ajuns la stadiul la care să avem încredere unii în alții și să muncim împreună pentru interesul comun.

Mango și avocado au atâtea beneficii încât chiar merită să încercăm să îi aclimatizăm la noi în țară și să învățăm mai multe despre ei.

Ai și tu obsesia asta cu sâmburii de fructe sau legume?

1
  • Lasa un comentariu
Lasa un comentariu la acest articol sau un trackback de pe site-ul tau.
You can leave a comment, or trackback from your own site.
-->
Ți-a plăcut articolul? Votează-l!
Prinde și noutățile pe e-mail!

 

libris.ro zonia.ro anticexlibris.ro/

Adresa ta de e-mail rămâne confidențială. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:joy: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:( 
:unsure: 
;-) 
:star: 
:) 
;;) 
:ruj: 
:sos: 
O:-) 
b-( 
>:/ 
:-@ 
:cafea: 
:-?? 
[-( 
\\:D/ 
$-) 
:rom: 
;)) 
:-j 
:!! 
:idee: 
:admir: 
:-* 
:^o 
:)) 
L-) 
:lost: 
:-B 
%%- 
%-( 
^:)^ 
:wrong: 
:)>- 
:secret: 
[-O< 
:happy: 
:interzis: 
:shop: 
:scris: 
:econom: 
:urari: 
 
Acest articol are 5 comentarii aprobate până acum.

@ Alina:
Și eu vreau sa plantez mărar și pătrunjel, după Sărbătorile Pascale – am deja semințele cumpărate si ghiveciul gol. Să vedem ce-o ieși … Vă țin la curent , dacă vă interesează.

Alina

Ce idee buna! Am notat-o si o sa incerc si eu sa plantez sa vad daca la mine se prinde.
Eu am vrut sa-mi fac ghiveci cu verdeturi si am plantat seminte de patrunjel, au crescut cateva firicele care apoi s-au culcat la pamant si s-au uscat. Nu stiu exact ce am facut gresit, o sa mai caut pe net informatii ca sa devin un “gradinar” bun.

Așa este, Cristina, sunt subțirei. Și se înalță surprinzător de repede, ca niște rachete dornice de soare. Nu mă las până nu găsesc un loc în care să-i plantez, mi se pare că au mai multe șanse așa decât la mine pe balcon. Ideea e că îmi place să experimentez cu plantele, florile, tot ce e verde …

CristinaM

Am plantat si eu de vreo 2 ani un sambure de avocado in ghiveci. S-a prins, se inalta frumos, dar e foarte subtirel :whistle:

Cory

Si mie imi place sa admir verdele naturii.
Din pacate in casa am doar un trandafir japonez si un bambus, ambele in ghiveci. Pe balcon niste zambile.
Mi-ar placea o casa cu o mica gradina, dar poate in alta viata
:) Casa la tara nu exista, deci cam greu cu spatiul de plantat. Imi amintesc ca la un moment dat se organizau plantari de copaci de diferite asociatii de mediu, dar parca iti ofereau ei vlastarii, probabil ca vor mai exista si in viitor…