Salam de Sibiu IGP: calorii și alte detalii

Îmi place salamul de Sibiu. Este un gust moștenit din familie, mama e mare iubitoare de salam de Sibiu. Noroc că acum se găsește feliat, pentru pofticioși și mese scurte și nu mai trebuie să ducem grija unui baton întreg. Presiunea asta cu ”Mănâncă, că se strică” m-a deranjat întotdeauna. Batonul întreg este foarte greu de tăiat subțire la cuțit, prima felie se arunca mereu pentru că se oxida și arăta urât și se usca și nu o vroia nimeni. Anyway, eu mă bucur că există și opțiunea de salam de Sibiu feliat ca la carte, din care îți iei fix cât îți trebuie și restul bagi în ambalaj și la frigider.
Universul a aranjat lucrurile în așa fel încât, la un moment dat, am avut 2 feluri de salam de Sibiu în frigider. Nu știu ce s-a întâmplat, probabil am uitat că am și, de poftă, am mai cumpărat un pachet feliat. Unul este de la Agricola, celălalt este de la Cris-Tim. Ambele salamuri de Sibiu sunt IGP, adică Indicație Geografică Protejată.
Și pentru că a aranjat Dumnezeu să le am pe amândouă în același timp, am zis să fac o mică comparație între ele. Măcar de amuzament, de dragul experimentului.
Salam de Sibiu IGP de la Agricola | Salam de Sibiu IGP de la Cris-Tim |
Ambalajul are 150 grame de salam feliat și costă 17,20 lei la Cora. | Ambalajul are 100 grame de salam feliat și costă 11,50 lei la Cora. |
Pentru 100g produs finit se prelucrează 162g carne de porc | Pentru 100g produs finit se prelucrează 143g carne de porc |
475 kilo-calorii pentru 100g și 23,4g proteine | 495 kilo-calorii pentru 100g și 29g proteine |
Ingrediente ne-naturale: acid ascorbic (antioxidant), nitrit de sodiu (conservant) | Ingrediente ne-naturale: ascorbat de sodiu (antioxidant), nitrit de sodiu (conservant) |
În rest, valorile din declarația nutrițională sunt foarte apropiate. Salamul de Sibiu conține cca 4 grame de sare la 100 de grame.
Comparând prețul pe kilogram, salamul de Sibiu marca Agricola e mai scump decât cel marca Cris-Tim, după prețurile de la Cora. La Mega-Image am observat că prețurile sunt mai mici. Nu mânănc salam de Sibiu în fiecare săptpmână, așa că nu vânez cele mai mici prețuri. Iau mai mult de poftă și mai mult în sezonul rece. Pentru micul dejun, evident. Îmi place combinația de pâine proaspătă + salam de Sibiu + iaurt/ sana/ kefir. Îmi aduce aminte de anii studenției, când mesele simple erau tare bune!
Conform definiției de pe ambalaj, salamul de Sibiu este un produs din carne crud-uscat, cu mucegai nobil, afumat cu fum din lemn de esență tare.
Pe ambalajul salamului de Sibiu de la Agricola spune că trebuie consumat în 48 de ore de la deschidere. Eu cred că asta se poate realiza în doi, nu pentru o singură persoană. Salamul ăsta este destul de gras și de sățios.
Ingredientele de bază sunt: carnea de porc, slănina, sarea, zaharurile și condimentele. Zaharurile pot fi zahăr, dextroză sau sirop de glucoză.
Ce părere ai de această comparație? N-aș putea să spun despre gust care salam de Sibiu e mai bun. Mie mi se pare gustul cam la fel. Cred că secretul stă în condimente și originea cărnii de porc. Bine că noile rețete nu mai conțin potențiatori de aromă!
Ție cum îți place să mănânci salamul de Sibiu?
Lasa un comentariu la acest articol sau un trackback de pe site-ul tau.
You can leave a comment, or trackback from your own site.
-->
Ți-a plăcut articolul? Votează-l!
Prinde și noutățile pe e-mail!


