5 motive pentru care să verifici regulat starea alunițelor tale
Deși o aluniță discretă în colțul gurii este considerată, uneori, un semn de frumusețe, alunițele sunt de cele mai multe ori neatrăgătoare, mai ales când trec de la a fi nepericulos de drăguțe la periculos de urâte. Majoritatea oamenilor au cel puțin o aluniță undeva pe corp și, din nefericire, sunt tot mai dese cazurile de cancer de piele ce au la origine o aluniță anormală ce s-a dezvoltat în timp.
Alunițele sunt, în esență, un grup de melanocite ce se adună într-un anume loc să se împrăștie pe suprafața pielii. Melanocitele sunt celule responsabile de culoarea pielii și conțin pigmentul denumit melanină ce determină culoarea mai deschisă sau mai închisă a pielii. În mod normal, aceste celule epiteliale pigmentate nu se adună în grupuri, însă cercetările din domeniu indică că există o latură genetică ce determină predispoziția la dezvoltarea alunițelor.
Cât despre alunițele ce se află pe piele la naștere, circa 1% din populație le are și se numesc nevi congenitali. Experții în cancerul de piele adună dovezi ce susțin ideea că persoanele născute cu una sau mai multe alunițe sunt expuse la un risc mai mare de a dezvolta melanoma decât cei născuți fără nicio aluniță. La fel ca adulții, și copiii sau nou-născuții pot avea alunițe oriunde pe corp, chiar și între degete, pe palme sau pe scalp.
Tu ai vreo aluniță cu care te-ai născut?
Știi de ce alunițele devin canceroase? Pentru că radiațiile ultraviolete de la soare și cabinele de bronzat penetrează alunițele pe perioade îndelungate de timp, având ca efect deteriorarea ADN-ului melanocitelor; în acest fel este afectat modul în care materialul genetic se multiplică și crește. Alunițele devin canceroase când deteriorarea genelor încurajează diviziunea celulară foarte rapidă rezultată din incapacitatea melaninei de a absorbi toate razele ultraviolete ce ajung la aluniță. Totuși, nu toate alunițele devin canceroase la expunerea la soare. Cercetările arată că rata de cancer de piele este mai redusă la persoanele care au culoarea pielii medie sau mai închisă deoarece au mai multă melanină în piele.
Sfatul și recomandarea mea este să îți verifici alunițele periodic la un doctor dermatolog. Dacă mai este nevoie, iată încă 5 motive pentru care să faci o programare chiar acum:
Vei ști unde este localizată pe corp fiecare aluniță pe care o ai, ceea ce facilitează monitorizarea alunițelor ce prezintă modificări atipice. Mergi la control la fiecare 6 luni! În timpul examinării chiar ai putea să descoperi alunițe pe care nu știai că le ai.
Cel mai bine este ca alunițele atipice (dysplastic nevus) să fie descoperite în primele stadii de transformare din alunițe normale în unele posibil precanceroase – examinarea regulată a pielii asigură acest lucru. Alunițele atipice diferă de alunițele normale prin culoare, contur și caracteristicile suprafeței.
Verificarea alunițelor de către un doctor specialist înseamnă siguranța că vor fi detectate chiar si cele mai subtile semne de schimbare în compoziția celulară a fiecărei alunițe. Un dermatolog îți va semnala când o schimbare nesemnificativă a unei alunițe indică o transformare semnificativă a aluniței.
Alunițele de culoarea pielii sau rozalii ce se simt denivelate la atingere pot fi confundate cu un neg. Nu toate alunițele sunt de culoare maroniu închis sau negre, iar o alunița ce se simte uscată, descoamată sau cu mâncărime nu se comportă ca o aluniță normală.
Chiar dacă alunițele tale sunt normale și nu prezintă factori de risc, unele pot fi localizate în părți ale corpului unde există fricțiune cu hainele și pielea. În loc să suporți iritațiile alunițelor plasate în mod deranjant, apelează la dermatolog să le îndepărteze prin înghețare sau alt procedeu.
Niciodată să nu încerci să scapi de o aluniță acasă folosing cuțitul, foarfeca sau alt instrument ascuțit. Poți să rămâi cu sângerări abundente, cicatrici sau alunița să se refacă în timp. În plus, alunița pe care vrei sa o tai singur(ă) ar putea să conțină melanocite precanceroase. De asemenea, metodele băbești de care ai auzit că ar elimina alunițele nu funcționează. Și nu e cazul să faci experimente pe pielea ta!
Când te duci la clinica de dermatologie din București pentru o examinare profesională a alunițelor, încearcă să nu folosești produse cosmetice ce acoperă alunițele mici sau decolorări ale pielii ce sunt importante din punct de vedere medical. În plus, încearcă să nu porți lac de unghii la mâini și la picioare deoarece este posibil să ai alunițe sub unghii.
Dacă este cazul, spune-i doctorului dermatolog ce medicamente iei și nu uita să-i povestești despre creșteri neobișnuite ale vreunei alunițe, schimbări de culoare sau alunițe noi ce au aparut în ultimul timp (poate în urma unei vacanțe la mare).
Dacă sunt depistate din timp, aproape toate alunițele precanceroase și canceroase pot fi tratate printr-una din multele metode de îndepărtare a alunițelor și melanoame practicate de specialiștii cu experiență din clinica de dermatologie din București Hebra Dermatologie.
Lasa un comentariu la acest articol sau un trackback de pe site-ul tau.
You can leave a comment, or trackback from your own site.
-->
Ți-a plăcut articolul? Votează-l!
Prinde și noutățile pe e-mail!