Ghidul incepatorului intr-ale reciclarii
Mai obligat, mai fortat, romanii au inceput sa recicleze. Vorba aia: daca-i musai, cu placere!
Asadar, ce e de facut? De unde incepi? Daca tot ai ajuns aici, profita de experienta mea intr-ale reciclarii si ia aminte de urmatoarele sfaturi.
(Poate unii procedeaza altfel, nu exista cale buna si cale gresita, ci doar a recicla sau a nu recicla ).
- Organizeaza un singur loc in casa in care sa strangi materialele reciclabile. Nu este cazul sa le sortezi la tine in casa (adica sa le aduni separat: hartie, sticla, plastic, doze aluminiu, baterii, becuri etc), ci doar atunci cand le duci la tomberoanele special amenajate.
- Nu astepta sa se stranga prea multe, caci vor fi prea greu de carat (oricum ai de dus si gunoiul aproape zilnic).
- Clateste cu apa curata macar tot ce este murdar de mancare: sticle de iaurt, doze de bere, cutii de lapte etc.
- Striveste dozele de aluminiu si sticlele de plastic, desfa cutiile de carton etc. pentru a ocupa cat mai putin spatiu.
- Reciclarea nu este responsabilitatea unui singur membru al familiei: toata lumea strange ambalajele si toata lumea le duce la reciclat, pe rand; sugestia mea este ca in fiecare saptamana sa fie responsabila cate o persoana.
- Fii recunoscatoare/ recunoscator ca poti recicla, ca ai ocazia sa participi la cresterea calitatii vietii. Multumeste-ti tie si familiei ca faceti acest efort si ca sunteti constienti de consecintele faptelor voastre.
- Adapteaza toate sfaturile primite la stilul tau de viata.
Bonus: O data pe luna, oferiti-va o mica placere prin care sa va recompensati pentru eforturile depuse: o inghetata intr-un loc special, un film in familie etc.
Ma bucur ca sunt tot mai multi oameni care recicleaza. Este uimitor cat de mult gunoi strangem in casele noastre, cat de multe ambalaje merg la reciclat si pe ce dam noi banii de fapt.
Nu uita: schimbarea incepe cu noi, la noi acasa, in sanul familiei. Daca un membru al familiei vrea sa recicleze, restul il pot cel putin sustine insa cel mai bine este sa i se alature.
Daca esti interesat(a) de subiect, urmareste eticheta reciclare a blogului si participa la discutii. Impreuna suntem mai buni si mai destepti!
P.S. Ai si tu un sfat pentru incepatori? Lasa-l in comentarii iar eu il voi adauga in lista.
P.S. 2 V-am povestit ca una dintre cele mai mari dorinte ale mele este ca aceasta tara, cu fiecare oras in parte, sa devina curata? Macar atat sa putem spune despre noi, ca suntem curati, ca stim sa strangem gunoaiele dupa noi si avem destul respect in sange pentru a nu polua si murdari Natura. Da, stiu, mai e drum lung pana acolo … Dar o fata poate spera, nu?
[Despre poza de la inceputul articolului: este o sculptura facuta in intregime din sticle de plastic pe o plaja din Rio de Janeiro]
Lasa un comentariu la acest articol sau un trackback de pe site-ul tau.
You can leave a comment, or trackback from your own site.
-->
Ți-a plăcut articolul? Votează-l!
Prinde și noutățile pe e-mail!
In legatura cu subiectul de fata, sunt dezamagita sa constat ca masina de gunoi aduna toate resturile la un loc! Degeaba separ eu deseurile in tomberoanele diferite, puse la dispozitie de primarie, ca masina pentru plastic nu mai trece pe aici.
Am auzit ca nu s-a mai reinnoit contractul cu firma de colectare si reciclare a materialelor plastice, deci trebuie sa caut eu alte solutii…