MERITA ATENTIE

Câteva subiecte de discuție despre reciclare

Anul trecut, pe vremea asta, am trimis un e-mail către Urban S.A. cu câteva întrebări despre reciclare. Nu am primit niciun răspuns, erau vremuri de pandemie, înțeleg că oamenii au timpul ocupat cu alte mii de lucruri. Totuși, am vrut să aflu răspunsurile la întrebările puse de mine, așa că le-am căutat singură:

[1] Capacele de la borcane se reciclează separat, alături de conserve, sau se pun împreună cu borcanele, înfiletate bine?

Răspunsul meu: Da, se reciclează separat, alături de dozele de aluminiu. Pentru că sunt făcute din alt material decât borcanul și oricum nu mai sunt refolosite, chiar dacă borcanul s-ar igieniza și reutiliza. La fel și pentru sticlele cu capac de plastic (apropo, capacele de plastic pot fi adunate și donate asociației Capace cu Suflet)

[2] Dozele de bere, conservele de pateu, cutiile de pizza etc – trebuie clătite înainte de fi duse la reciclare?

Răspunsul meu: Da, trebuie clătite, spălate, curățate etc. pentru a îndepărta resturile de mâncare. Altfel ar aduna o mulțime de gâze și alte lighioane ce ar fi atrase de mirosul de mâncare. În plus, te-ai murdari pe mâini când pui mâna pe ele să le duci la reciclat. Eu le spăl pe toate sub jet de apă și insist cu buretele de sârmă acolo unde nu se duce doar cu apă. Iar sticlele de bere sau suc le clătesc întotdeauna.

[3] Oamenii sunt dezamăgiți de faptul că materialele reciclabile sunt toate amestecate la un loc atunci când sunt ridicate de mașina care le duce la centrul de sortare și reciclare. Și astfel renunță la a mai recicla. Cum comentați acest lucru?

Răspunsul meu: Nici eu nu am aflat până acum ce se întâmplă exact după ce toate amblajele sunt răsturnate și amestecate în mașina de reciclat. Dacă aflu răspunsul, vi-l las aici. Ideea e că voi recicla în continuare, am încredere în proces că are loc așa cum trebuie.

Pont pentru producători: Faceți în așa fel încât ambalajul să fie ușor de reciclat. Și menționați pe ambalaj dacă este reciclabil sau nu, eventual și câteva detalii de contact la care consumatorii să apeleze în cazul în care vor să recicleze și nu au unde.

Pontul nr. 2: Cel mai ușor de reciclat este sticla, așa că eu prefer să aleg produsele ambalate în sticlă decât în plastic sau carton căptușit cu plastic (de exemplu iaurt, lapte, suc, ulei, oțet etc.).

Pont pentru consumatori: De curând am trecut la șampon solid. Dacă mă împac bine cu el (opțiuni sunt destule la Notino, Yves Rocher – am și cutiuța simpatică din aluminiu, Nala, L’Occitane etc.), voi renunța la cel lichid sau cel puțin voi reduce mult din numărul de șampoane lichide folosite.

Dacă ai și tu câteva întrebări/ nelămuriri legate de cum se reciclează anumite ambalaje, lasă-le aici și vom învăța împreună din răspunsurile găsite. :happy:

0
  • Lasa un comentariu
Lasa un comentariu la acest articol sau un trackback de pe site-ul tau.
You can leave a comment, or trackback from your own site.
-->
Ți-a plăcut articolul? Votează-l!
Prinde și noutățile pe e-mail!

 

libris.ro answear.ro melkior.ro

Adresa ta de e-mail rămâne confidențială. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:joy: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:( 
:unsure: 
;-) 
:star: 
:) 
;;) 
:ruj: 
:sos: 
O:-) 
b-( 
>:/ 
:-@ 
:cafea: 
:-?? 
[-( 
\\:D/ 
$-) 
:rom: 
;)) 
:-j 
:!! 
:idee: 
:admir: 
:-* 
:^o 
:)) 
L-) 
:lost: 
:-B 
%%- 
%-( 
^:)^ 
:wrong: 
:)>- 
:secret: 
[-O< 
:happy: 
:interzis: 
:shop: 
:scris: 
:econom: 
:urari: 
 
Acest articol are niciun comentariu aprobat până acum.