DE STIUT

Teoria protectiei solare

Teoria protectiei solare Desi vara e pe sfarsite, m-am gandit ca ar fi util sa fac un scurt rezumat al noutatilor si invataturilor pe care le-am acumulat anul acesta. In fiecare an revistele, brosurile & co ne invata ce si cum sa facem ca sa ne fie bine, sa nu ne para rau la sfarsitul verii ca am fost cam ignoranti.

Personal, folosesc crema de plaja cu factor de protectie 30 de fiecare data cand merg la plaja, indiferent daca e inceputul sau sfarsitul verii. Daca merg pentru prima data la plaja intr-un loc cu soare puternic, folosesc SPF 50 pentru cateva zile si abia apoi SPF 30.
Prefer lotiunile de plaja sub forma de spray pentru ca se aplica mai usor.

Eu am citit tot de mi-a cazut in mana despre protectia solara, am discutat cu prietenii si am tras niste concluzii:

  1. Nu e deloc OK sa stai la plaja fara sa folosesti niciun fel de crema / lotiune / ulei cu factor de protectie.
  2. Inca mai sunt oameni care stau la plaja fara a folosi factor de protectie, inclusiv femei care se presupune ca sunt mai educate in privinta asta, mai interesate sa-si pastreze sanatatea si frumusetea mai mult timp.
  3. Am ajuns la concluzia ca oamenii nu folosesc creme / lotiuni / uleiuri cu SPF pentru ca au impresia ca nu se mai bronzeaza si s-au dus degeaba la mare. Corect?
  4. Dermatologii ne sfatuiesc sa stam la plaja intre anumite ore, de regula evitand intervalul 11-17, chiar 10-17 sau 10-18 in zonele si perioadele unde arde soarele foarte tare.
  5. Inca mai sunt oameni care stau toata ziua pe plaja, dormind sau luand masa de pranz sub umbrela. Incredibil! Ii poti vedea apoi la hotel rosii ca racu’, iar peste cateva zile cu basicute albe pe spate si pielea stransa pe fata. De ce fac ei chestia asta? Pentru ca se trezesc prea tarziu pentru a veni la plaja dis-de-dimineata sau nu au ce face in intervalul 10-17 sau li se pare ca altfel stau prea putin la plaja.
  6. Exista 2 tipuri de raze ultraviolete: UVA si UVB. Actiunea razelor UVB se vede imediat deoarece actioneaza la suprafata pielii prin ingrosarea ei, aparitia eritemului si a arsurilor solare, insa au si efecte pozitive: ajuta la sintetizarea vitaminei D si genereaza bronzul.
    Actiunea razelor UVA se vede in timp deoarece ele actioneaza in profunzime prin imbatranirea prematura a pielii (fotoimbatranire datorata radicalilor liberi), aparitia ridurilor profunde, deteriorarea fibrelor de colagen si elastina din derm.
  7. Cremele / lotiunile / uleiurile cu SPF trebuie sa protezeje impotriva ambelor tipuri de raze ultraviolete. Cauta pe ambalaj aceasta informatie, scrisa clar, ca sa stii ce cumperi.
  8. Expunerea la soare se face treptat, de la cateva zeci de minute in primele 2-3 zile, adaugand cate jumatate de ora – 1 ora in fiecare zi urmatoare. Insa nu am auzit pe nimeni sa faca asa, principalul motiv fiind ca lumea are impresia ca a venit degeaba la plaja daca nu sta toata ziua in soare.
  9. Umbrela de soare nu protejeaza prea mult in timpul dupa-amiezii, razele fiind reflectate de nisip si soare direct pe corpul tau.
  10. Produsul cu SPF trebuie aplicat cu 15-20 de minute inainte de a merge la plaja. Pentru asta trebuie sa te organizezi mai bine dimineata, mai ales daca vrei sa ajungi si devreme la micul dejun. Eu fac asa si am constatat ca e mai bine, in plus am scapat de nisipul ce se lipeste pe pielea proaspat unsa si nici nu mi se mai murdareste rochia de plaja.
  11. Ghid protectie solaraVara, trebuie sa folosim creme cu SPF si in oras, cand mergem mai mult de 20 de minute prin soare, atat pe fata cat si pe brate, umeri, picioare, laba piciorului, decolteu etc . Pentru asta exista creme pentru fata cu SPF minim 20 iar pentru corp e OK crema noastra de plaja cu SPF de minim 15.
  12. Nu purta la plaja parfum sau apa de toaleta pe baza de alcool.
  13. Cu cei mici nu e de glumit: sugarii si copiii nu se tin in soare direct sub nicio forma si niciun motiv. E OK sa mergi cu ei la mare, mai ales pentru aerosoli, insa unul dintre parinti sau un bunic va trebui sa se sacrifice si sa stea cu micutul la umbra deasa a unei terase sau a balconului de la camera hotelului. Nu este o tragedie, primii ani trec repede, si in curand te vei putea juca cu copilasul tau in nisip.
  14. Pentru copii sunt indicate sprayurile cu SPF de cel putin 50, deoarece sunt usor de aplicat si ofera protectia necesara. Nu degeaba exista produse cu formule speciale pentru copii. Foloseste-le chiar si daca cel mic sta la umbra, mai ales daca are mai putin de 3 ani.
  15. Cat stai la plaja, consuma multe lichide fara alcool (apa, ceaiuri, sucuri naturale) si evita cofeina.
  16. Protejeaza-ti parul si capul cu o palarie, sapca, bandana sau orice consideri tu ca te prinde bine si te protejeaza corect. Poti sa fii data cu crema de plaja cu SPF 50 pe tot corpul si totusi sa te insolezi daca stai cu capul descoperit in soare. Nu face aceasta greseala!
  17. Daca urmezi vreun tratament medicamentos, intreaba-ti doctorul daca acele medicamente sunt interzise la plaja.
  18. Bronzul obtinut la solar sau cu produse autobronzante nu are nicio legatura cu protectia solara. Bronzul artificial nu te fereste de arsuri si de riscul de cancer de piele.
  19. SPF 30 filtreaza 96-97% din raze.
  20. La fiecare 300 de metri crestere in altitudine, puterea UV creste cu 4%.
  21. Razele UVA trec prin sticla (atentie celor care stau la geam in masina sau tren).
  22. Creme de plajaExpunerea la soare din copilarie poate distruge ireversibil capacitatea de regenerare a pielii.
  23. Daca ai arsuri solare nu folosi creme grase.
  24. Bronzul dureaza doar un sezon insa ridurile sunt pentru toata viata.
  25. Ochelarii de soare de calitate au protectie UVA si UVB, la fel ca si produsele cosmetice de calitate pentru plaja.
  26. Exista 4 clase defensive de indici specifici, pe care trebuie sa alegem in functie de tipul pielii: 6-14, 15-29, 30-59 si peste 60.
  27. Nu cumparati nicioadata produse cu SPF 6-14 deoarece sunt ineficiente.
  28. Pentru uz cotidian sunt recomandate produsele cu SPF 15-29.
  29. Se poate calcula timpul optim de expunere in functie de indicele FPS inscris pe produs conform urmatoarei formule: indice FPS x 20 minute = timp de expunere protejata la soare.
  30. Majoritatea cremelor protejeaza doar impotriva razelor UV de tip B, care au efecte imediate. Cautati pe ambalaj si specificatia conform careia se ofera si protectie impotriva UVA.
  31. Folositi separat produse pentru fata si corp, deoarece au compozitii diferite si cele pentru fata sunt non-comedogene.
  32. Nu apelati la uleiuri, a caror structura nu permite incorporarea filtrelor solare perfomante.
  33. Cititi intotdeauna eticheta produselor si feriti-va de produsele care au in compozitie alcool (iritant si fotosensibilizant), extract de sunatoare sau uleiuri esentiale de citrice ce favorizeaza aparitia arsurilor cutanate.
  34. E OK sa cumperi produse pentru plaja la sfarsitul verii cand sunt reduceri, pentru a le folosi vara viitoare. Verifica insa cu atentie termenul de garantie si ai grija cum le pastrezi sa nu uiti de ele.

Expertii dermatologi ne pun la dispozitie un ghid de alegere a factorului de protectie solara in functie de tipul de piele si destinatia de vacanta:
Ghidul Nivea pentru alegerea Factorului de Protectie Solara

Dupa cum vedeti, sunt multe informatii. Nu degeaba articolele din presa scrisa si brosurile ne reamintesc in fiecare an de beneficiile si pericolele statului la soare.
Insa nu cred ca cititoarele blogului meu afla ceva nou prin acest articol (deoarece sunt cititoare de reviste glossy ce educa puternic in acest sens), insa au ocazia sa-si corecteze micile greseli pentru a evita marile dezamagiri dermatologice din anii urmatori.
Ce greseli ati vazut ca fac oamenii la plaja din punct de vedere al protectiei solare si hidratarii?

0
  • Lasa un comentariu
Lasa un comentariu la acest articol sau un trackback de pe site-ul tau.
You can leave a comment, or trackback from your own site.
-->
Ți-a plăcut articolul? Votează-l!
Prinde și noutățile pe e-mail!

 

libris.ro answear.ro melkior.ro

Adresa ta de e-mail rămâne confidențială. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:joy: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:( 
:unsure: 
;-) 
:star: 
:) 
;;) 
:ruj: 
:sos: 
O:-) 
b-( 
>:/ 
:-@ 
:cafea: 
:-?? 
[-( 
\\:D/ 
$-) 
:rom: 
;)) 
:-j 
:!! 
:idee: 
:admir: 
:-* 
:^o 
:)) 
L-) 
:lost: 
:-B 
%%- 
%-( 
^:)^ 
:wrong: 
:)>- 
:secret: 
[-O< 
:happy: 
:interzis: 
:shop: 
:scris: 
:econom: 
:urari: 
 
Acest articol are 1 comentariu aprobat până acum.

Eu am folosit ulei cu protectie 6 si 10, iar cand soarele era mai puternic lotiune cu FPS15 si nu m-am inrosit, nu m-a usturat sau strans pielea si nici basicute nu am facut si cateodata am stat toata ziua la plaja deci tin sa mentionez ca depinde foarte mult culoarea pielii naturale sau daca inainte ai mai stat cate putin la soare |urari|