CALITATEA VIETII

Curățenia de primăvară în bucătărie

curățenia de primăvară în dulapuri suspendate din bucătărie

Nu știu cum e la tine, dar pe mine aproape mereu mă ia Paștele prin surprindere. Abia reușesc să fac pregătirile necesare pentru sărbători, însă nu mai am timp și pentru curățenia minuțioasă de dinainte de Paște. Sau de primăvară, căci în cultura noastră cele două coincid: curățenia de Paște este curățenia de primăvară. Toată lumea harnică face curățenie în casă înainte de Paște, pentru a pregăti casa de sărbătoare, musafiri și un nou anotimp cu vreme bună și motive de hărnicie. 

Însă după Paște mă apucă și pe mine. O fi ceva genetic, nu știu, însă primăvara înseamnă curățenie generală în casă, reorganizare, ordine și, uneori, reamenajare. E mai ușor pentru mine să fac curățenie generală primăvara, mi se pare un gest în armonie cu renașterea naturii. 

Bucătăria este încăperea mea preferată din casă pentru că eu o folosesc cel mai mult. E aranjată după preferințele mele, în limitele impuse de spațiul mic și îngust. Dacă frigiderul, chiuveta, aragazul și blatul le curăț cel mai des, primăvarea îmi oferă ocazia perfectă să fac o curățenie minuțioasă în bucătărie. Merităm, și eu și bucătăria mea!

Am învățat și eu de la alții cum e cel mai bine să procedez cu acestă curățenie de primăvară, pornind de la mama mea, până la grupurile de Facebook preocupate de organizare și emisiunile Marthei Stewart. Iată pașii pentru curățenia de primăvara în bucătărie pe care eu îi urmez în fiecare an:

1. Încep curățenia de sus. Astfel evit să las praf sau mizerie pe suprafețele deja curățate. Încep cu suprafața dulapurilor suspendate de bucătărie și a corpurilor de iluminat, spăl geamurile și duc la curățat perdelele sau jaluzelele, șterg praful deasupra frigiderului. Cu această ocazie, verific dacă dulapurile sunt bine fixate, becurile trebuie schimbate sau orice altceva trebuie reparat.

2. Dezinfectez și șterg bine toate suprafețele: etajerele și ușile dulapurilor, mesele, scaunele, blaturile, sertarele, toată suprafața chiuvetei, exteriorul frigiderului, al aragazului și al cuptorului.

3. Organizez și curăț dulapurile și sertarele. Este activitatea ce consumă cel mai mult timp și răbdare, însă doar începe cu un dulap sau un sertar și o să vezi că le vei rezolva ușor pe toate. Arunc ce nu mai folosec, nu-mi mai place sau este stricat/ ciobit. Eu reușesc de fiecare dată să eliberez spațiu în dulapuri cu ocazia curățeniei de primăvară. Fără milă!

4. Acum este momentul să dezinfectez și să curăț temeinic podeaua de sub mobilă, frigider, dulapuri, arajaz, covor etc. Toate colțurile greu accesibile sunt acum curățate.

Sterge dulapurile in curatenia de primavara

5. Electrocanicele mici – le revizuiesc pe toate și decid ce trebuie reparat, înlocuit sau aruncat. Mă ocup de prăjitorul de pâine, aparatul de sandwich-uri calde, fierbătorul, blenderul, robotul de bucătărie. Nu am prea multe electrocasnice mici pentru că nu am loc pentru ele.

6. Electrocasnicele mari – le iau pe rând și mă asigur că sunt curate în interior și exterior: mașina de spălat, arajazul și frigiderul.

7. Organizarea mâncării din afara frigiderului: ce a expirat, ce are ambalajul deteriorat, ce nu place deloc familiei. Folosesc spațiul din dulapurile suspendate pentru bucătărie să grupez alimentele asemănătoare și să le pun în față pe cele ce expiră mai repede. Anul ăsta mi-am făcut curaj și am trecut la borcane de sticlă pentru orez, quinoa, mălai etc etc.

8. Frigiderul și congelatorul – pe acestea le curăț și le organizez destul de regulat, așa că nu fac parte din planul curățeniei de primăvară. Totuși, îmi fac curaj și mai arunc din magneții stricați sau deteriorați prinși de frigider. Aș renunța de tot la ei, dar tot eu îi cumpăr căci îmi plac!

9. Prosoapele, fețele de masă, mănușile pentru cuptor etc cu tematică de Crăciun și Paște – arunc ce s-a degradat iar pe restul le depozitez și scot prosoape în culori vesele de primăvară. 

10. Pentru că iau treaba asta destul de în serios, țin după mine un carnețel în care notez idei, păreri, ce aș vrea să-mi mai cumpăr, date de expirare, sugestii de condimente etc. Mă ajută să mă organizez mai bine pe viitor și să avem în casă obiecte pe care chiar le folosim cu drag.

Acestea sunt sfaturile mele, testate de-a lungul timpului. Tu cum îți structurezi curățenia de primăvară din bucătărie?

0
  • Lasa un comentariu
Lasa un comentariu la acest articol sau un trackback de pe site-ul tau.
You can leave a comment, or trackback from your own site.
-->
Ți-a plăcut articolul? Votează-l!
Prinde și noutățile pe e-mail!

 

libris.ro answear.ro melkior.ro

Adresa ta de e-mail rămâne confidențială. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:joy: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:( 
:unsure: 
;-) 
:star: 
:) 
;;) 
:ruj: 
:sos: 
O:-) 
b-( 
>:/ 
:-@ 
:cafea: 
:-?? 
[-( 
\\:D/ 
$-) 
:rom: 
;)) 
:-j 
:!! 
:idee: 
:admir: 
:-* 
:^o 
:)) 
L-) 
:lost: 
:-B 
%%- 
%-( 
^:)^ 
:wrong: 
:)>- 
:secret: 
[-O< 
:happy: 
:interzis: 
:shop: 
:scris: 
:econom: 
:urari: 
 
Acest articol are niciun comentariu aprobat până acum.