PAREREA MEA

Noua reciclare

Noua reciclare cu ajutorul masinarieiImi place reciclarea! Inteleg cum functioneaza si ce beneficii imi aduce mie ca locuitor al aceastei planete si consumator de bunuri cumparate de la piata si de la supermerket. Efortul de a pune separat ambalajele nu e chiar atat de mare, desi inca nu am un loc in casa special pentru asta. Multe ambalaje au inscriptionat pe ele indemnul de le recicla si chiar iti spun in ce tomberon sa le arunci. Deci nu e mare lucru, atata vreme cat exista vointa.

Insa reciclarea nu ma place! Stiu asta cu exactitate pentru ca nu simt nicio vibratie pozitiva din partea ei.

In magazinul Cora din cartierul meu s-a instalat un aparat care colecteaza PET-urile si dozele de aluminiu. Primesti si bani pentru efortul tau: 5 banuti pentru un PET si 3 banuti pentru o doza. Banutii stransi dupa o tura de colectare se regasesc pe un bon de cumparaturi pe care-l poti folosi in Cora in aceeasi zi. Ma astept sa dau peste un vanzator care sa izbucneasca in ras cand vede valoarea inscrisa pe un astfel de bon. Cu siguranta toti cred ca cei care se cara cu ambalajele de colo-colo nu au altceva mai bun de facut.
Singurul lucru interesant este zgomotul facut de masinarie in timp ce striveste sau rupe (nu stiu exact) in bucati mici PET-urile si dozele. Totul pare modern si elegant, insa cifrele de bon spun ca efortul meu nu valoreaza prea mult.

In plus, nu stiu de ce nu se instaleaza mai multe containere de colectare selectiva. Acusi vin caldurile mari si nu ma vad carand sacose cu maculatura si transpirand de zor.

Cred ca reciclez de mai bine de 2 ani, de cand s-au instalat containerele colorate pe strazi. Nu am simtit nicio clipa ca efortul meu s-a intors la mine sub forma unui avantaj: produse mai ieftine, strazi mai curate sau ceva gratuit. Nimic. Am mai auzit ca aceste deseuri se vand in strainatate pentru a fi reciclate si transformate in altceva. Deci nu ajuta fabricile din Romania cu nimic, poate doar indirect.

Un lucru e sigur: odata ce te obisnuiesti cu reciclarea si devine o rutina, cu greu te mai dezobisnuiesti. Te deranjeaza sa umpli sacul de gunoi cu PET-uri strivite si maculatura grea. In plus, iti dai seama ca materialele reciclabile aruncate la ghena de gunoi sunt o risipa pe care oamenii saraci o cauta dis-de-dimineata – cred ca i-ati vazut si voi scotocind prin gunoaie si carand munti de PET-uri nestrivite.

In concluzie: reciclarea trebuie sa fie mai facila si mai placuta pentru a fi practicata. Iar recompensele, de orice fel, stimuleaza mult si bine actele de bunatate.

0
  • Lasa un comentariu
Lasa un comentariu la acest articol sau un trackback de pe site-ul tau.
You can leave a comment, or trackback from your own site.
-->
Ți-a plăcut articolul? Votează-l!
Prinde și noutățile pe e-mail!

 

libris.ro answear.ro carturesti.ro

Adresa ta de e-mail rămâne confidențială. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:joy: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:( 
:unsure: 
;-) 
:star: 
:) 
;;) 
:ruj: 
:sos: 
O:-) 
b-( 
>:/ 
:-@ 
:cafea: 
:-?? 
[-( 
\\:D/ 
$-) 
:rom: 
;)) 
:-j 
:!! 
:idee: 
:admir: 
:-* 
:^o 
:)) 
L-) 
:lost: 
:-B 
%%- 
%-( 
^:)^ 
:wrong: 
:)>- 
:secret: 
[-O< 
:happy: 
:interzis: 
:shop: 
:scris: 
:econom: 
:urari: 
 
Acest articol are 4 comentarii aprobate până acum.

poate vrei ca in Be, cine nu triaza corect, nu ii ridica sacii de gunoi din fata casei, sau daca nu recicleaza corect, ii recicleaza cei de la salubritate pana ii gasesc o factura, adresa, si ii pun si mica facturica acolo pt servicii.

Diferenta se vede ca intr-o tara mai dens populata de cateva ori, nu am gasit inca gunoiul orasului,iar 5% din energia electrica provine din arderea deseurilor; se vede din oamenii mai constienti si cu mai mult respect pt natura, pt oameni, pt creatia lui DUmnezeu.

Moni, Sibiu

Exact Ada! Eu nici nu ma mai chinui…am incercat…am vazut ca de fapt nu se face…si asta e. Poate reciclarea merge in tari mai dezvoltate.

Degeaba reciclam noi selectiv, cand vine serviciul de salubritate, arunca toate in acelasi container… :|

Reciclarea nu trebuie sa ajute sau sa se resimta in mod obligatoriu intr-o tara anume, este suficient daca se resimte la nivel global. Dupa mine reciclarea ar trebui sa fie facuta din constiinta nu pentru a obtine foloase materiale. Teama mea este ca acele deseuri colectate selectiv sa nu ajunga in cele din urma la aceeasi groapa de gunoi cu restul deseurilor nereciclabile, si acele containere selective sa fie puse acolo doar de ochii lumii.