Mancarea de post, o provocare
Recunosc: imi place sa tin post. Este o provocare pe care o accept usor pentru ca stiu ca ma descurc. Este un obicei deprins acasa, la mama, care facea postul pentru noi un lucru placut si normal. Nu este un trend, o fita sau o dieta, nu inseamna ca sunt vegetariana.
Prefer postul Craciunului celui al Pastelui pentru ca mi se pare mai usor – are 14 zile in care se mananca peste, iar camara e plina de zacusca si sosuri.
Imi place sa tin post pentru ca ma face sa gatesc mai des (cam odata la 2 zile) si sa citesc etichetele produselor de fiecare data cand vreau sa cumpar ceva. Aceste doua obiceiuri imi consuma mai mult timp, insa sunt o investitie in sanatatea mea si a familiei mele. Imi place sa gatesc dar din lipsa de timp apelez la semipreparate sau mancare rece mai des decat as vrea; insa in post nu mai am cum sa trisez, asa ca trec la cratita si fac tocanite si salate si supe gustoase.
In post nu mai mananc de placere (poate cu exceptia ciocolatei negre si a fructelor) ci de foame, asa ca nu ma gandesc prea mult la mancare. Ceea ce e un lucru bun. Mananc ca sa-mi potolesc foamea si nu pentru ca-mi place un preparat sau altul, deci revin la vorbele Mananc ca sa traiesc.
De-a lungul timpului am notat cateva subiecte de discutii pe tema postului pe care as vrea sa le dezbatem putin:
- Nu am ce sa mananc. Asta pentru ca nu este multa mancare de post in magazine, iar de gatit nu stii / nu ai timp / nu ai chef. Insa, doar cu putina rabdare, inveti sa-ti faci salate bune in 2 timpi si 3 miscari, sa savurezi cartofii copti calzi si sa gasesti totusi produse si mancare de post gatita in magazine. In plus, pe internet gasesti muuuulte retete de post, romanesti si straine, pe care sa le incerci.
- Mananc prea multa paine. Asta nu e un lucru rau in sine. Insa si covrigii sunt de post si pot fi foarte gustosi cand sunt calzi sau umpluti cu mar&scortisoara / rahat / stafide / masline. Eu am descoperit feliile de orez sau in combinatie cu alte cereale. Nu sunt gustoase, dar nici de lepadat. Merg foarte bine dimineata cu salata de vinete sau hummus.
- Nu ma satur cu mancarea de post. Nici eu! Insa nu e motiv sa renunt la post. De aceea eu apelez la gustarile dintre mese – eu ales bananele si migdalele pentru ca furnizeaza mai multa energie, sunt practice si sanatoase. Dar tu poti sa mananci portii mai mari si sa te axezi pe carbohidrati: cartofi, orez, paste fainoase. Merg de minune cu legume sote.
- Nu am ce sa comand de post la restaurant. Daca tii post, asta nu inseamna ca nu mai iesi cu prietenii la o seara la restaurant. Insa nu prea ai ce sa comanzi, si poate ca te-ai saturat de cartofi prajiti cu salata de varza. Din pacate, multe restaurante nu-si bat capul cu meniuri de post; ori nu stiu, ori nu vor sa gateasca feluri de mancare numai din legume. In post eu mai mananc la restaurantele libaneze, la Steakhouse sau la fast-food-urile cu mancare chinezeasca. Insa am vazut in Sapte Seri ca exista si restaurante cu specific vegetarian care cred ca merita incercate.
Sper ca v-am mai incurajat putin si v-am convins ca se poate tine post timp de 40 de zile fara multe tragedii si probleme de sanatate. Pentru moralul vostru, incercati sa tineti un jurnal gastronomic cu ceea ce mancati si beti in fiecare zi de post, apoi trageti concluziile la sfarsitul fiecarei saptamani.
Si ca sa va mai tachinez putin, va mai spun cateva cuvinte: dovleac copt si mere coapte cu miere si nuci, ciorba deasa cu crutoane trase in ulei de masline si usturoi pisat, salata de vinete & hummus & iarnie de fasole sau mazare sau linte, lapte de soia sau orez, budinci de soia cu vanilie sau ciocolata, salata orientala, salam de biscuiti, ghiveci mai gustos decat in Ratatouille etc. Va ploua in gura? Atunci lasati un comentariu cu mancarurile voastre de post preferate, sa facem schimb de idei.
Pentru a veni in sprijinul vostru, am decis sa va prezint pe blog, organizate intr-o galerie, ofertele de post din magazine atat pentru legume & fructe cat si pentru produse gata preparate, in special aperitive:
Lasa un comentariu la acest articol sau un trackback de pe site-ul tau.
You can leave a comment, or trackback from your own site.
-->
Ți-a plăcut articolul? Votează-l!
Prinde și noutățile pe e-mail!
Produse de post
Prin definiţie, postul presupune un regim alimentar din care lipsesc produsele de origine animală.
“Postul este înţeles în general ca o practică de abţinere de la anumite mâncăruri, în anumite zile ale săptămânii – miercurea şi vinerea – sau pe perioade mai lungi stabilite de Biserică.
Produse de post care atrag atentia: produse alimentare constituite din ingrediente de origine vegetala si animala, texturat proteic de soia, faina de soia, mixuri pe baza de soia.
De aceea, un consumator informat verifica intotdeauna eticheta unui produs!
Etichetele produselor alimentare ne sunt de mare ajutor în alegerile pe care le facem în calitate de consumatori, oferindu-ne toate informaţiile necesare – de la eventualele pericole majore pentru sănătate, precum alergiile la arahide, până la conţinutul de sare sau tipurile de grăsimi. Etichetarea clară şi lizibilă ne ajută să mâncăm mai sănătos, întrucât ştim exact ce cumpărăm. În schimb, o etichetă vagă, prea încărcată sau înşelătoare, poate reprezenta un obstacol în calea opţiunii pentru o alimentaţie echilibrată.
Pe eticheta oricărui produs alimentar trebuie să existe lista ingredientelor în ordine descrescătoare, după proporţia fiecărui ingredient (cu excepţia amestecurilor de fructe sau legume), incluzând acele ingrediente care se cunoaşte că pot provoca reacţii alergice (de exemplu: arahide, lapte, ouă, peşte). Trebuie indicată proporţia în procente (%) a ingredientelor evidenţiate în prezentarea produsului, ca de exemplu în numele produsului sau în imaginea de pe ambalaj.
Este obligatorie specificarea pe etichetă a prezenţei ingredientelor provenite din organisme modificate genetic (OMG), toate aceste ingrediente fiind menţionate cu termenul de „organisme modificate genetic” în lista de ingrediente!
Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – A.N.P.C.P.P.S.Romania – o9atitudine ! – InfoCons, unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor.
Multumesc pentru articol, mi-ai dat o gramada de idei de retete pentru postul asta (*) Si multumesc pentru paginile cu ofertele magazinelor, sunt foarte utile si ele.