CALITATEA VIETII

Materialele reciclabile din casa ta – lista pentru evidenta lor

Lista Analiza Materiale Reciclabile A trecut deja primul trimestru al anului 2008. Prea repede, dupa parerea mea. Ca la orice final calendaristic (trimestru, semestru sau an), tragem linie si adunam. Cum stai cu rezolutiile pentru 2008? Cate din ele le-ai inceput / rezolvat?

Sper ca una din rezolutiile tale este sa devii mai eco, mai constient(a) de ceea ce se intampla cu natura din jurul tau si cum o afecteaza atitudinea ta (consumul si obiceiurile). Un bun punct de plecare este sa incepi sa reciclezi – asta daca nu ai inceput pana acum.

Toata lumea vorbeste despre reciclare si au aparut multe centre de reciclare, in special in Bucuresti. Desi mi se pare ca lucrurile se misca cam incet in Romania in acest domeniu, trebuie sa recunoastem ca orice inceput este greu iar atitudinea oamenilor se schimba si mai greu … in bine. Iar in acest caz este vorba si de educarea oamenilor de rand.

Actiunea de reciclare a materialelor din casa ta este un act gratuit, care nu-ti aduce nici un venit imediat (reciclezi hartia si o duci la centrele de reciclare gratuit de cele mai multe ori) insa semnifica ceva mult mai important: investitia ta in sanatatea planetei si economisirea resurselor ei.

La urma urmei, tot efortul este din partea noastra, a consumatorilor, care vrem sa fim mai corecti cu mediul inconjurator si sa refolosim din materialele deja obtinute. Consumam timp, energie si spatiu in casa cu reciclarea, insa motivele pentru care sa reciclam sunt destul de convingatoare:

  1. Prin reciclarea a unei tone de hartie sunt salvati 17 copaci.
  2. Prin reciclarea unei tone de deseuri de hartie se economisesc 30.000 l apa, se foloseste intre 28% si 80% mai putina energie electrica si se reduce poluarea aerului cu 95%.
  3. 1 doza de aluminiu reciclata economiseste energie pentru 3 ore de functionare a unui televizor.
  4. 1 recipient de sticla reciclat economiseste energie pentru 25 de minute de functionare a unui PC.
  5. 1 recipient de plastic reciclat economiseste energie pentru 3 ore de functionare a unui bec de 60 W.
  6. Din 10-15 PET-uri reciclate se poate confectiona un tricou.
  7. Pana la 60% din ceea ce ajunge la cosul de gunoi poate fi reciclat.

Pornind de la premisa ca am recicla mai mult daca ar fi mai usor, am realizat un document in format excel care sa te ajute in a tine evidenta materialelor reciclabile din casa ta. Descarca documentul si personalizeaza-l cu detaliile tale, dupa necesitati.

Am si cateva recomandari care sa-ti usureze misiunea de reciclare (testate si rafinate):

  1. Spatiul de colectare. Amenajeaza un spatiu special de depozitare a materialelor reciclabile pana la transportarea lor la centrele de colectare. Acest spatiu poate fi pe balcon, intrun dulap, beci sau pod, unde sa nu te deranjeze sau sa arate dezordonat. Experimenteaza si gaseste solutia care se potriveste cel mai bine casei tale si stilului tau de viata.
  2. Ce reciclez? In alcatuirea listei am luat in considerarea principalele categorii de materiale reciclabile, dar mai sunt si altele (electrocasnicele, bateriile, anvelopele, hainele, mobila etc.). Cateva sugestii:
    • Hartie si Carton: ziare, reviste, brosuri, pliante, fluturasi, ambalaje, plicuri, materiale promotionale, hartii de la birou, cutii de lapte (spalate) sau oua, manuale vechi etc;
    • Plastic: sticle de apa sau suc, recipienti de la detergenti, solutii de curatare, produse cosmetice, pungi de plastic si tiple pentru ambalat etc;
    • Sticla: borcane, sticle de vin, suc sau apa etc;
    • Metal: conserve, doze de aluminiu de la bere sau suc, spray-uri golite etc.
  3. Frecventa. Am considerat o frecventa trimestriala de colectare a materialelor reciclabile, deoarece o casa / apartament are o putere medie de consum. Daca totusi faci mai multe cumparaturi intro anumita perioada de timp (petrecere, cumperi electrocasnice etc), du reciclabilele la centru pe masura ce se strag prea multe pentru a le mai tine in casa.
  4. Usureaza-ti munca. Deoarece spatiul este pretios, urmareste sa reduci volumul materialelor (cu exceptia celor de sticla) prin turtirea sticlelor de plastic sau dozelor de aluminium, desfacerea cutiilor de carton etc. Deasemenea, nu uita sa duci hartia sau sticla de plastic la locul destinat lor imediat ce ai terminat cu ele, pentru a scapa de dezordine.
  5. Cine este seful? Stabileste pe cineva responsabil cu reciclarea materialelor, pentru fiecare categorie in parte sau cuplate 2 cate 2. Cel mai bine este sa implici si copiii, daca ai, mai ales in scop educativ si organizatoric.
  6. Centrele de Colectare. Deocamdata, cei ce colecteaza gunoiul menajer nu se ocupa si de colectarea materialelor reciclabile, deci trebuie sa le duci singur(a) la un centru de colectare specializat. Cel mai rentabil este sa strangi o cantitate cat mai mare si sa faci cat mai putine drumuri. In sectiunea Centre Colectare a listei noteaza adresa web si fizica, numarul de telefon si persoana de contact din cadrul centrului, pentru a tine legatura cat mai usor.
  7. Importanta targetului. Din articolele gasite pe internet, se pare ca exista o tinta de 4 kg / cap de locuitor de materiale reciclabile in 2008, insa ai liberatea de a-ti stabili singur(a) un target. Incearca sa fii cat mai realist(a) si, evident, sa-l depasesti. Doar pentru asta sunt stabilite limitele, nu? :D
  8. Felicitari! Dupa ce duci materialele reciclabile la centrul de colectare, felicita-te pentru gestul frumos pe care l-ai facut. Fa-ti o bucurie, plimba-te prin parc sau recompenseaza-te cu ceva ce-ti doresti ce mult timp.
  9. Resurse. Green Peace Romania pune la dispozitie lista centrelor de colectare a maculaturii din Romania. Daca cunosti alte centre si pentru restul de materiale, spune-ne si noua pentru a le face cunoscute.
  10. Experimenteaza. Fii atent(a) la ceea ce cumperi si incearca sa “ghicesti” ce parti din produsul cumparat vor putea fi reciclate de tine. Cu cat poti recicla mai mult din produs dup ace l-ai folosit, cu atat mai bine. In curand iti vei da seama ce materiale pot fi reciclate mai des in casa ta si vei amenaja spatiile aferente corespunzator. Eu, de exemplu, reciclez mai mult hartia si plasticele.

In speranta ca lista creata de mine iti va fi de folos, iti urez mult success in misiunea de a deveni mai grijuliu(e) cu mediul inconjurator!
Daca ai sugestii pentru imbunatatirea acestei liste, le astept prin formularul de comentarii.

Ce material reciclezi cel mai mult? [What is your most recycled material?]

[View Results]

Loading ... Loading ...

0
  • Lasa un comentariu
Lasa un comentariu la acest articol sau un trackback de pe site-ul tau.
You can leave a comment, or trackback from your own site.
-->
Ți-a plăcut articolul? Votează-l!
Prinde și noutățile pe e-mail!

 

libris.ro zonia.ro anticexlibris.ro/

Adresa ta de e-mail rămâne confidențială. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:joy: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:( 
:unsure: 
;-) 
:star: 
:) 
;;) 
:ruj: 
:sos: 
O:-) 
b-( 
>:/ 
:-@ 
:cafea: 
:-?? 
[-( 
\\:D/ 
$-) 
:rom: 
;)) 
:-j 
:!! 
:idee: 
:admir: 
:-* 
:^o 
:)) 
L-) 
:lost: 
:-B 
%%- 
%-( 
^:)^ 
:wrong: 
:)>- 
:secret: 
[-O< 
:happy: 
:interzis: 
:shop: 
:scris: 
:econom: 
:urari: 
 
Acest articol are 17 comentarii aprobate până acum.

@ David:
Felicitari ca reciclezi! Cred ca romanii invata mai mult obligat-fortat sa recicleze, datorita normelor europene (nu e cazul tau).
Despre uleiul de gatit folosit nu stiu nimic, pentru ca nu m-a interesat subiectul. La mine in casa nu se aduna astfel de ulei. Daca gasesti raspuns si este verificat de practica, te rog sa il impartasesti si cu noi.

In alta ordine de idei, constat cu tristete ca pensiunile din Romania nu incurajeaza turistii sa-si recicleze deseurile. Sunt si cazuri pozitive, insa prea putine. Sper ca pe viitor reciclarea in cadrul pensiunilor sa fie normala si naturala.

Sarbatori fericite! \:D/

David

Salut natură! Ma intereseaza unde as putea duce uleiul de gatit folosit. Cu restul am rezolvat. M-am bucurat foate tare sa constat ca in sfârsit com. Dobroesti recicleaza si nu mai trebuie sa merg pâna la centrele de reciclare

anca

Buna ziua, as avea si eu cateva lucruri de lamurit si m-am gandit sa intreb aici ca sa stiu ce am de facut mai departe. Sincer, am inceput recent sa colectez materiale reciclabile, insa nu am stiut ca asta pune mai multe probleme decat m-am asteptat initial. Tot citind pe net am descoprit ca multe din materialele pe care le consideram reciclabile, in realitate nu sunt. De ex. capacele de la peturi, tuburile de ruj etc. Acestea le-am aflat intamplator in timp ce cautam alte raspunsuri. Asa ca m-am gandit ca de acum incolo sa intreb inainte sa colectez materiale care poate nu sunt acceptate. Rugamintea mea este, daca se poate, sa-mi spuna cineva:
1) daca blisterele de medicamente sunt reciclabile ( la mine se aduna lunar destul de multe),
2) daca etichetele de pe peturi trebuie indepartate,
3) daca tuburile de spray sunt sau nu reciclabile ( adica daca le pot pune in containerul galben sau trebuie duse in alta parte),
4) materialele textile unde le pot depune ( eu stau in sectorul 3, Buc)
5) si daca tuburile de crema (curatite) sunt reciclabile sau nu ptr ca desi au semnul de reciclare s-ar putea sa nu fie acceptate.
Astept raspunsul dumneavoastra si multumesc .

Draga Mihaela ,
Am fost foarte ocupata in ultimul timp , cu diferite activitati si nu am avut timp sa verific comentariile de pe acest site .
Marea Re-Dozare va avea loc probabil intr-unul din supermarketurile din Bucuresti . Sintem in tratative , cind o sa concluzionam o sa anuntam pe internet si in media .
In legatura cu dozele pe care le-ai colectat : ideea era ca populatia sa stie ca ele pot fi reciclate si sa fie duse la centrele de colectare . Nu neaparat sa fie aduse numai in cadrul evenimentelor pe care le organizam noi , in schimbul unor premii .
Adresa mea de mail si nr. de telefon sint afisate , asa ca daca vrei sa comunicam , te rog sa ma contactezi .

Din ciclul “Mihaela intreaba, Mihaela raspunde”, am luat singura decizia: arunc la tomberonul de reciclare selectiva dozele goale stranse pana acum.
Adina de la Alucro nu mi-a dat niciun raspuns. De asemenea, am lasat un comentariu pe blogul EcoAssist, celalalt organizator al Marii Re-dozari, si tot nu am primit niciun raspuns. Nici macar nu au moderat comentariul meu, el fiind lasat in data de 18.09 la un post scris in 15.09. |NU|
Asta e! Daca lor nu le pasa, de ce sa ma agit eu degeaba?!?!
La reciclare cu dozele. Nu are rost sa le tin prin casa, unde nu-si au locul.

@ Adina: Adina, crezi ca veti mai organiza Marea Re-Dozare in toamna asta? Nu am participat pana acum pentru ca am aflat prea tarziu si nu am avut doze stranse.
Insa as vrea sa particip! |DA| De aceea vreau sa stiu din timp daca e cazul sa strang cele 25 de doze de aluminiu sau nu.
Astept raspunsul tau.
Multumesc. :)=-

MAREA RE-DOZARE RELOADED !
Vino cu minim 25 doze din aluminiu , pe 15 august , in Parcul Tineretului ( Intrarea Sincai ) intre orele 18:00-21:00 si participa la extragerea cu premii ce va avea loc.
Pune-ti gasca sa stringa doze, noi le colectam, le reciclam si in schimb te premiem !
Detalii : http://www.alucro.ro , http://www.ecoassist.org.
Veti primi si o lista cu centrele care colecteaza doze in fiecare sector !

Am remarcat campania Radio Guerrilla Turteste PETu’ – Hai sa nu mai umplem tomberoanele cu aer! |DA|

Hai sa nu mai umplem tomberoanele cu aer

Adina

AMEP AMERICAN PACKAGING S.A. – sediul in Popesti Leordeni ( incinta fostei danubiana )

Contact : 0766.624.052.

MAREA RE-DOZARE incepe !

Sambata, 18 iulie 2009, te invitam sa aduci doze de aluminiu (suc, bere, energizant, etc.) in Parcul Tineretului, la intrarea dinspre Liceul Sincai, intre orele 11:00 – 15:00. Vino cu cel putin 25 doze, completeaza talonul de la fata locului (daca nu cumva ai primit un fluturas special) si esti automat inscris in tombola.

PREMIILE care te asteapta sunt o camera video, un sistem de navigatie auto si o lada frigorifica plina cu bere si sucuri (la cutie).

Si multe alte premii la fata locului : pixuri , tricouri , sepci si rucsaci !

Organizatori: EcoAssist si ALUCRO

Parteneri: Green-Report , LumeBuna.ro si InfoMediu

Sponsori: CANPACK ROMANIA si AMEP AMERICAN PACKAGING

Loc: Parcul Tineretului, intrare Sincai

Data: 18 iulie 2009

Ore: 11:00 – 15:00

ATENTIE ! Dozele marcate ALU sunt singurele doze din aluminiu. Conservele de peste, pateu, bulion, porumb, mazare, etc. (marcate ACC, FE) nu sunt realizate din aluminiu si nu vor fi primite in cadrul acestui eveniment!

ALUCRO ROMANIA si AMEP – colecteaza doze din aluminiu de la persoane juridice si persoane fizice . Pentru firme sustinem campanii de promovare .
Adina Magsi – Recycling Manager 0726.255.355.
adinamagsi@alucro.ro

Un scotian pe patul de moarte:
– Mama, esti aici??
– Da, fiule sunt aici!
– Nevasta esti aici??
-Da, barbate, sunt aici!
-Copii sunteti aici??
-Da tata , suntem aici
-Toata lumea e aici??
-Da mai, toti suntem aici!
-Atunci de ce e lumina aprinsa la bucatarie????? :D

“Stiti unde se arunca uleiul din tigaie dupa o friptura facuta acasa? Chiar daca nu facem foarte des friptura, cand o facem, aruncam uleiul folosit in chiuveta, nu-i asa? Aceasta e una dintre cele mai mari greseli pe care le putem face.

De ce o facem? Pur si simplu pentru ca nu e nimeni care sa ne explice cum se face corect.
Cel mai bun lucru pe care il putem face este sa asteptam sa se raceasca si sa il punem in sticle de plastic, sau de sticla, sa punem dopuri la sticle si sa le aruncam la gunoi.

UN LITRU DE ULEI FACE APROXIMATIV UN MILION DE LITRI DE APA NON POTABILA, CANTITATE SUFICIENTA PENTRU O PERSOANA PENTRU 14 ANI! ” **==

@cristi: Imi pare rau, Cristi, nu am astfel de informatii :( .
Am retinut ce te intereseaza, si daca aflu voi posta pe blog si-ti dau si mail. ;)

cristi

mar interesa ce preturi se primesc pe peturi, doze si tot ce se poate recicla, si unde gasesc asa ceva in pitesti, si dak a-ti putea raspunsul sa mi-l trimite-ti pe mail

Acesta este raspunsul primit la intrebarea “Va rog sa-mi spune-ti, daca stiti, ce centre pentru colectarea dozelor de aluminiu in vederea reciclarii sunt in Bucuresti.” adresata de mine dlui Stefanescu de la Eco-Rom Ambalaje SA.

“Conform legislatiei din Romania, dozele de aluminiu se pot colecta in containerul galben, la un loc cu materialul plastic.

Daca doriti sa apelati la serviciile unui centru de colectare colegii mei din departamentul tehnic va stau la dispozitie pentru a va ajuta sa identificati un centru de colectare a dozelor de aluminiu in zona in care locuiti.

va rog sa accesati linkul:
http://ecoromambalaje.ro/contact.php

Cu stima,
Bogdan Stefanescu
Expert Mediu
SC Eco-Rom Ambalaje SA”

Pentru Bucuresti deocamdata, gasesti online lista locatiilor unde sunt amplasate containerele pentru reciclarea selectiva. Deasemenea, sunt explicate si motivele pentru care reciclarea este buna … si utila.

Sper sa te ajute aceste indrumari.

Draga Cosmina,
am stat putin pe net si facut cercetare pe site-urile care se ocupa de reciclare. Si ai dreptate, se pare ca hartia este cel mai reciclat material.
Pentru dozele de aluminiu nu sunt centre specializate de colectare, insa am gasit urmatoarele informatii.

  1. AS METAL COM SRL – se ocupa cu reciclarea metalelor
  2. SC Atra ECO SRL – colecteaza deseuri neferoase
  3. Urban SA – sunt implicati si ei in reciclare, merita dat un telefon si aflat daca iti primesc dozele
  4. Sorteaza.ro spune ca sorteaza selective deseurile, da-le un mail pentru detalii
  5. Anunt de cumparare aluminiu – “ofer pret foarte bun orice cantitate”
  6. Lematec – colectare deseuri

Cum as proceda eu? As suna la sursele de mai sus sau altele gasite pe net si as intreba daca primesc dozele de aluminium, la ce pret, care e adresa si orarul lor.
Din pacate, noi trebuie sa facem munca de pionerat pana vor veni firmele la noi sa ne ia deseurile selectate. Dar nu e munca in zadar, ci mai mult un proces de invatare si un exercitiu pentru viitor.
Succes si tine-ne la current cu progresele facute. Voi posta si alte firme in blog pe masura ce le gasesc.

Cosmina

Pai .. interesant articol dar … nu exista centre de colectare …

Daca stitzi vre-unul in bucuresti , care plateste pentru dozele de aluminiu , va rog spuneti-mi si mie unde este :)

Am adunat mai mult de 500 doze de bere si acum nu am unde sa scap de ele .

multzumesc anticipat pentru raspuns .
daca imi ve-tzi trimite unul.