Cunoaste-ti Continutul Dulapiorului tau cu Produse Cosmetice pentru Ingrijire
Motto: Economiseste bani folosind intai produsele pe care le-ai cumparat déjà!
Am remarcat, din proprie experienta, ca oportunitatile de a-mi cumpara produse cosmetice sunt mai numeroase si se succed mai repede decat ritmul in care le consum. Astfel, am ajuns in situatia sa am cam 2-5 exemplare din anumite produse, din altele mai putine sau chiar deloc.
Zilele trecute, datorita vremii urate, am stat sambata in casa si am facut ordine in dulapiorul cu produse cosmetice pentru ingrijirea corpului si parului. Am aruncat tot ce era expirat si am pus deoparte tot ce stiu ca nu voi folosi vreodata (le dau altor persoane care au nevoie de ele), apoi le-am aranjat pe categorii: cremele de fata la un loc, cele de corp la fel, sampoanele toate la un loc s.a.m.d.
Din inspiratie, am deschis si laptopul si am introdus toate produsele intrun document excel. La sfarsit, pe langa un dulapior cu cosmetice aranja frumos si ordonat, am obtinut o lista (pe care v-o dau si voua) care-mi furnizeaza urmatoarele informatii:
- ordinea in care sa consum produsele (cele care expira mai devreme, primele), ordonand lista dupa data de expirare;
- brandul de la care folosesc cele mai multe produse, ordonand lista dupa numele produselor;
- cate produse am din fiecare tip, astfel incat data viitoare sa cumpar ceva ce-mi trebuie;
- numarul produselor cosmetice din dulap este prea mare sau prea mic? Ar trebui sa investesc banii in altceva sau sa am mai multa grija de mine?;
- ce marca de produse imi place mult si-i sunt fidela.
Unul dintre cele mai mari avantaje este si faptul ca, de pe unele flacoane, data de expirare a produsului se sterge in timp, datorita diversilor factori: umiditate, se rupe eticheta in locul respectiv, se sterge cerneala cu care este scrisa etc. Astfel, inregistrand termenul de expirare a produsului in acest tabel, voi sti exact care si cand expira.
Iti recomand si tie sa intocmesti un astfel de tabel pentru evidenta produselor tale cosmetice de ingrijire, dupa modelul facut de mine (vezi link-ul de mai jos). Este foarte simplu si util, dar mai ales sanatos (pentru buzunar)!
O asemenea operatiune de analiza si ordonare a “colectiei” de produse cosmetice nu trebuie sa devina o corvoada, ci un lucru placut pe care sa-l faci pentru tine. Iata cateva ocazii pentru acest eveniment :
- cand faci curatenia de primavara sau de iarna;
- inainte de a merge la targuri de cosmetice pentru a profita de reduceri si oferte, in special pentru produsele cosmetice naturale / bio / organice sau profesionale;
- inainte de a pleca in strainatate si a face cumparaturi de acolo;
- cand te decizi sa arunci produsele cosmetice care au ingrediente periculoase pentru sanatatea ta;
- inainte sau dupa ce faci o comanda de produse cosmetice online;
- inainte de a-ti comanda produse cosmetice din cataloagele Avon, Oriflame, Artistry, Yves Rocher, Dr. Pierre Ricaud etc;
- dupa ce renovezi casa si faci ordine in dulapul cu cosmetice.
Odata inceputa aceasta lista, o poti actualiza oricand. In timp, vei ajunge sa-ti cumperi numai produsele care-ti plac si care sunt potrivite pentru tine.
Atentie! Nu uita sa folosesti lista de asteptare 30 de zile pentru noile achizitii de produse cosmetice, mai ales din categoria din care mai ai cateva in dulapior, oricat de mult ti-ai dori produsele respective. Nu are rost sa ai 10 creme de fata si un singur deodorant, nu?
Va prezint in continuare lista facuta de mine si pe care o impartasesc cu voi. Ea este in format excel, dar o poti copia in Google Docs pentru acces online sau in telefonul / PDA-ul tau, pentru a o avea cu tine tot timpul (inclusiv la cumparaturi, cand ai de luat o decizie). Sau pur si simplu o poti printa cand crezi ca vei avea nevoie de ea.
Lista are urmatorul cap de tabel:
- numarul de produse (asa iti dai seama de volumul arsenalului tau de produse cosmetice ai);
- numele produsului (incepe cu numele brandului pentru a te ajuta la sortare);
- tipul de produs cosmetic – creme de fata sau de corp, uleiuri de corp, sampon, balsam, crema de maini sau de picioare, crema de ochi, pasta de dinti si apa de gura, demachiant, deodorant, parfum, lotiune tonica, masca de fata etc etc;
- data de expirare, in functie de care sortezi intregul tabel pentru a sti ordinea in care sa le folosesti;
- observatii – aici poti sa treci tot ce consideri relevant despre produsul respectiv: pretul lui, de unde il ai, daca vrei sa-l mai cumperi sau nu etc.
In tabelul excel facut de mine am introdus cateva produse cu titlu de exemplu: cremele cadou de la revistele lunii Noiembrie 2008 si produsele Pierre Ricaud comandate recent de mine.
Aceasta este povestea listei de evidenta a produselor cosmetice pentru ingrijire. Download-eaza tabelul excel pe pc-ul tau (link-ul alaturat). El a fost optimizat pentru printare, sa-l ai la indemana in geanta cand mergi la cumparaturi. Nu uita sa trimiti link-ul si prietenelor tale, mai ales celor despre care stii ca sunt shopaholice sau au multe produse cosmetice.
In speranta ca iti este de ajutor acest articol si tabelul de evidenta a produselor cosmetice pentru ingrijirea ta, astept opiniile tale daca ai folosit acest tabel.
Te-a ajutat sa-ti faci ordine in cosmetice? Poate fi imbunatatit tabelul?
Lasa un comentariu la acest articol sau un trackback de pe site-ul tau.
You can leave a comment, or trackback from your own site.
-->
Ți-a plăcut articolul? Votează-l!
Prinde și noutățile pe e-mail!