CALITATEA VIETII

Lasa primavara sa aduca in bucatarie un suflu nou si proaspat

bucatar priceputSe apropie primavara si odata cu ea … ati ghicit … curatenia de primavara. Nu trebuie sa oftezi, este un “rau” necesar care iti poate transforma casa intro oaza de relaxare. Inainte de a te apuca de curatenie, este mai bine sa te apuci de ordine. Asta este o activitate mai placuta, pentru ca pune lucrurile tale intro noua perspectiva: le pastrezi, le donezi sau le arunci.

Dar sa incepem cu inceputul, inima oricarei case: bucataria. Am citit un articol foarte interesant pe site-ul ziarului New York Times despre ce sa pastrezi si ce sa arunci din bucatarie. Va redau acest articol tradus si adaptat la obiceiurile noastre culinare, cu adaugiri din experienta personala.

Obiectivul este sa-ti formezi un nucleu de produse care sa te asiste la orice reteta pe care vrei sa o prepari, usor si sanatos. Desi obisnuiesti sa faci cumparaturi la cateva zile cu produse proaspete, e foarte practic sa ai in bucatarie o varietate de “ajutoare culinare” pe care sa te poti baza oricand. Si cum calitatea primeaza in bucatarie (ca doar de aia gatesti tu si nu comanzi de la restaurante!), iata o lista interesanta cu 15 ingrediente facute in casa care sa le inlocuiasca pe cele din comert:

  1. Crutoane ambalate – le poti face chiar tu in casa, in 2 timpi si 3 miscari. Pui in cuptor intro tava cuburi sau felii de paine si le lasi la foc mic sa se usuce. Sau le poti praji in putin ulei de masline (plus condimente dupa gust) pana se rumenesc si devin crocante. Crutoanele obtinute prin prima varianta vor tine mai mult, pe cand a doua varianta este mult mai gustoasa. Eu am incercat a doua varianta, pentru o supa de legume, si sunt foarte bune si usor de facut.
  2. Bulion la conserva sau cuburi – fierbe un cartof, o telina si o ceapa in cateva cani de apa timp de 10 minute si obtii un bulion mult mai bun. Il poti folosi ca baza pentru tot feluri de mancaruri si e mult mai sanatos decat cel din comert. Daca ai si cateva resturi de pui pe care sa le fierbi cu legumele timp de 30 de minute, vei obtine o baza pentru mancare si mai gustoasa., de 10 ori mai buna decat cea din conserva.
  3. Sos pentru salata sau marinata – cea mai mare inselaciune. Amesteca ulei de masline cu otet sau suc de lamaie, si combina totul cu sare, piper, poate putin mustar, in proportie de 3 parti ulei la 1 parte otet. Aceasta este baza, de la care pornesti si faci sosul asa cum iti place: cu mai mult sau mai putin otet, cu miere sau usturoi sau marar / patrunjel …
  4. Lamai proaspeteSuc de lamaie la sticla – Cumpara lamai. Cumpara macar 5-6 odata, apoi experimenteaza. Autorul articolului marturiseste ca nu a regretat niciodata cand a folosit suc de lamaie.  (O buna idée de mancare studenteaza este sa bati cateva oua in zeama de pui, adaugi zeama de lamaie, piper si marar; o poti numi supa de oua si lamai). Apoi mai este si coaja: o poti rade si folosi la diverse sosuri, prajituri, humus sau pireuri. Si nu te mai gandi la diverse ustensile de stors: poti stoarce lamaile cu ambele maini, dupa care alegi samburii; sau cu o furculita, cu care zdrobesti pulpa fructului tinut cu cealalta mana. Si pentru ca am ajuns si la samburi, ultima frontiera, te poti juca putin de-a Mama Natura punandu-i la incoltit intrun ghiveci: eu am incercat si am constatat ca incoltesc repede iar plantutele sunt vesele si parfumate.
  5. Condimente mai vechi de 1 an – miroase-le inainte de a le folosi.  Daca miros a praf sau mucegai, arunca-le. In fiecare primavara, cand faci curat, cumpara-ti condimente noi. Sau, mai bine, proaspete. Aproape toate condimentele merita folosite in retetele tale culinare, mai ales ca de cativa ani incoace au aparut la noi pe piata multe condimente noi si interesante.

Pages: 1 2 3

0
  • Lasa un comentariu
Lasa un comentariu la acest articol sau un trackback de pe site-ul tau.
You can leave a comment, or trackback from your own site.
-->
Ți-a plăcut articolul? Votează-l!
Prinde și noutățile pe e-mail!

 

libris.ro answear.ro carturesti.ro

Adresa ta de e-mail rămâne confidențială. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:joy: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:( 
:unsure: 
;-) 
:star: 
:) 
;;) 
:ruj: 
:sos: 
O:-) 
b-( 
>:/ 
:-@ 
:cafea: 
:-?? 
[-( 
\\:D/ 
$-) 
:rom: 
;)) 
:-j 
:!! 
:idee: 
:admir: 
:-* 
:^o 
:)) 
L-) 
:lost: 
:-B 
%%- 
%-( 
^:)^ 
:wrong: 
:)>- 
:secret: 
[-O< 
:happy: 
:interzis: 
:shop: 
:scris: 
:econom: 
:urari: 
 
Acest articol are niciun comentariu aprobat până acum.