CALITATEA VIETII

Informatii utile despre canicula

Val de calduraSe pare ca nici anul asta canicula nu ne va ocoli. Deja weekendul trecut au fost 30°C si in Bucuresti aerul era greu de respirat.

Potrivirea evenimentelor a facut ca aseara sa vad pe Discovery Channel un documentar din seria Decoding Disaster despre valurile de caldura ce au lovit orasele Chicago in 1995 si Paris in 2003. Mi-am luat un pix si o foaie de hartie si am notat cateva idei desprinse din acest episod, in speranta ca va vor fi de ajutor in prevenirea si tratarea caniculei din acest an.

Categoria de oameni cea mai expusa pericolului cauzat de valul de caldura este formata din oamenii saraci, bolnavi si izolati. Eu nu au resurse sa previna efectele caldurii si nici sa se trateze. De asemenea, persoanele peste 65 de ani si bolnave prezinta un risc ridicat si trebuie supravegheate cu atentia in acesta perioada. In acesta categorie intra bunicii nostril si poate si parinti, asa ca nu uitati sa le dati cate un telefon zilnic pentru a verifica cum fac fata caldurii.

O alta concluzie a analizei celor 2 valuri de caldura a fost la fel de interesanta: valurile de caldura nu sunt considerate serioase si nici fatale. Autoritatile nu le acorda atentia cuvenita iar sistemul de sanatate nu este pregatit sa le faca fata. Insa numarul de morti si de victime care au supravietuit au conturat adevarata amploare a dezastrului.

Asadar, caldura trebuie luata in serios, iar avertismentele trebuie ascultate si luate in calcul atunci avem de a face zile de vara foarte calduroase. Cu siguranta acesta este doar inceputul si valuri de caldura vor mai fi, poate din ce in ce mai lungi si mai accentuate. Important e cum vom reactiona noi la ele si cum ne vom pregati.

Atat orasele cat si fiecare individ in parte trebuie sa fie pregatit sa faca fata zilelor caniculare. Daca de orase se ocupa oficialitatile, noi avem puterea de a ne proteja de caldura in apartamentele noastre si, eventual, la locul de munca.

Masuri anti caniculaAsadar, ce masuri anti-canicula luam:

  1. Instaleaza-ti aer conditionat sau ventilatoare (care, desi nu racesc aerul, ajuta la evaporarea transpiratiei care racoreste corpul).
  2. Daca nu poti face acest lucru, evita sa iesi afara in miezul zilei si sa stai in partea cea mai racoroasa a casei. De asemenea, incearca sa petreci cateva ore in cladiri cu aer conditionat (mall, supermarket, cinematograf, restaurant etc). Va mai amintiti de familia Bundy care statea pe aleile dintre rafturile unui supermarket pentru a se racori? Amuzant, insa cu efect.
  3. Stropeste-te cu apa rece pe fata, piept si brate, mai ales la incheieturi.
  4. Programeaza-ti activitatile in partea cea mai racoroasa a zilei, adica dimineata. Spre pranz evita efortul fizic, care incalzeste si mai mult corpul, si incetineste ritmul de munca.
  5. Poarta haine usoare, lejere si in culori deschise.
  6. Bea multa apa. Renunta la cafea si bauturi alcoolice (inclusiv berea) pe perioada caniculei.
  7. Mananca putin si des, in special fructe si legume proaspete.
  8. Daca se poate, plecati in concediu in perioada in care se anunta canicula sau valuri de caldura.

Atentie la birourile cu multe calculatoare, care incalzesc si ele aerul prin efectul de ventilare. De asemenea, orasele sunt cele mai predispuse la efectele valurilor de caldura, datorita efectului de Heat Island: absorb caldura in timpul zilei si o elimina seara, si astfel aerul nu se mai racoreste odata cu apunerea soarelui.

In incheiere, nu uitati: efectele caldurii sunt usor de prevenit si tratat.

Sper ca va sunt de ajutor aceste sfaturi si ca veti trece cu bine peste canicula acestui an. Daca aveti si alte metode de lupta impotriva caldurii si a efectelor sale, va invit la comentarii.

0
  • Lasa un comentariu
Lasa un comentariu la acest articol sau un trackback de pe site-ul tau.
You can leave a comment, or trackback from your own site.
-->
Ți-a plăcut articolul? Votează-l!
Prinde și noutățile pe e-mail!

 

libris.ro answear.ro melkior.ro

Adresa ta de e-mail rămâne confidențială. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:joy: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:( 
:unsure: 
;-) 
:star: 
:) 
;;) 
:ruj: 
:sos: 
O:-) 
b-( 
>:/ 
:-@ 
:cafea: 
:-?? 
[-( 
\\:D/ 
$-) 
:rom: 
;)) 
:-j 
:!! 
:idee: 
:admir: 
:-* 
:^o 
:)) 
L-) 
:lost: 
:-B 
%%- 
%-( 
^:)^ 
:wrong: 
:)>- 
:secret: 
[-O< 
:happy: 
:interzis: 
:shop: 
:scris: 
:econom: 
:urari: 
 
Acest articol are niciun comentariu aprobat până acum.