SUPERBLOG

Razele laser albastre-violete le-au invins pe cele rosii

Blu-ray vs DVDIti place sa te uiti la filme? Si mie! De aia prefer sa merg la cinema, unde calitatea filmului e mult mai buna decat la TV.  Insa cu frigul din ultimele zile, balanta inclina hotarator in favoarea privitului la televizor. Si astfel ajungem la filmele pe care le poti inchiria si privi acasa, cu familia sau prietenii.

Insa nici aici situatia nu e chiar atat de simpla! Inchiriezi filmele pe DVD sau Blu-ray? Cu siguranta, daca ai player compatibil cu Blu -ray, optiunea este una evidenta. Si am observat ca tot mai multe firme producatoare de echipamente electronice aduc pe piata playere pentru Blu -ray, atat pentru home theater cat si pc. Cu o rezolutie mai buna si capacitate de stocare mai mare (50 GB pentru Blu -ray si 30 GB pentru DVD), Blu-ray pare o fi o tehnologie mult mai potrivita pentru industria jocurilor decat cea a filmelor.

Ca si o paranteza, tehnologia DVD a fost dezvoltata de Toshiba, iar cea Blu -ray de Sony, ambele companii fiind japoneze. Asa competitie la nivel national mai zic si eu!

Desi sunt mai multe filme pe suport dvd iar oamenii nu se vor grabi sa-si schimbe aparatura electronica (care tocmai a suferit un update dupa invechirea morala a VHS-urilor), se pare ca totusi “Toshiba a renuntat la HD-DVD pentru ca marii producatori de continut multimedia au ales Blu-ray, formatul promovat de Sony” (19 feb 2008, cotidianul.ro).

Blu-ray vs DVDDin comparatiile specificatiilor tehnice ale celor 2 tehnologii, se pare ca ele sunt mai mult asemanatoare decat diferite, iar pentru fiecare in parte iti trebuie un player specific, ele nefiind compatibile (cu exceptia variantelor combo care sunt costisitoare si se merita doar daca ai o colectie impresionanta de filme / concerte la care nu vrei sa renunti). Nu este de neglijat nici faptul ca discurile Blu-ray sunt mai rezistente la zgarieturi si amprente decat DVD-urile actuale, pastrand totodata acelasi aspect si textura.

“Mare parte din avantajul tinut de Blu-ray se datoreaza adoptarii sale exclusive in unele lanturi de magazine de inchiriere si distributie a filmelor pe disc optic din SUA, in frunte cu Blockbuster, cel mai important reprezentant in domeniu pe piata americana.” (20 august 2007, go4it.ro) Asortat cu acest trend, incepand din iunie 2007, Prooptiki distribuie in Romania, in exclusivitate, productiile Sony Pictures in format Blu-Ray.

Pana la urma, alegerea nu este a consumatorului ci este impusa de producatori, care vor aduce pe piata produse multimedia in format Blu-ray, obligand clientii sa-si cumpere si echipamente electronice compatibile cu acestea. Era totusi greu de crezut ca marile case de productie de filme si jocuri pentru pc ar fi scos pe piata ambele formate, urmand ca publicul sa aleaga intre (HD-)DVD si Blu-ray. Cred ca putini consumatori ar fi facut trecerea de la DVD la Blu-ray, marea majoritate bucurandu-se inca de DVD player-ele care se pare ca au viata de functionare mai lunga decat cea dorita de producatorii lor.

Concluzie: La noi inca nu au aparut filmele de inchirirat pe Blu-ray, deci inca te mai poti bucura de DVD-player-ul tau. Insa, in curand, cand noile filme vor aparea numai in format Blu-ray, vei avea de luat o decizie importanta. Dar pana atunci lucrurile merg tot inainte si producatorii isi vor ieftini treptat echipamentele.
Personal, nu am avut ocazia sa vad nici un film in format Blu-ray, insa din recenziile citite pe net, se pare ca rezolutia si calitatea sunetului merita efortul unui upgrade.

PS. Acest articol a fost scris in cadrul concursului Super Blog 2008, etapa 15.

0
  • Lasa un comentariu
Lasa un comentariu la acest articol sau un trackback de pe site-ul tau.
You can leave a comment, or trackback from your own site.
-->
Ți-a plăcut articolul? Votează-l!
Prinde și noutățile pe e-mail!

 

libris.ro zonia.ro anticexlibris.ro/

Adresa ta de e-mail rămâne confidențială. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:joy: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:( 
:unsure: 
;-) 
:star: 
:) 
;;) 
:ruj: 
:sos: 
O:-) 
b-( 
>:/ 
:-@ 
:cafea: 
:-?? 
[-( 
\\:D/ 
$-) 
:rom: 
;)) 
:-j 
:!! 
:idee: 
:admir: 
:-* 
:^o 
:)) 
L-) 
:lost: 
:-B 
%%- 
%-( 
^:)^ 
:wrong: 
:)>- 
:secret: 
[-O< 
:happy: 
:interzis: 
:shop: 
:scris: 
:econom: 
:urari: 
 
Acest articol are niciun comentariu aprobat până acum.