DE STIUT

Al tau cand expira?

Termen de garantieAm dobandit obiceiul de a verifica termenul de garantie pentru toate produsele pe care mi le cumpar. Astfel, am observat ca s-a cam schimbat modul de notatie.  Si anume:

  • Valabilitatea produsului din momentul deschiderii ambalajului (exprimat in numar de luni si inscris intr-un simbol ce arata un capac desfacut). Eu nu prea inteleg modul asta de gandire: de unde stie producatorul cand incep eu sa folosesc produsul? Poate nu-l desfac imediat de ajung acasa. Poate l-am cumparat pentru ca l-am gasit la un pret bun si am vrut sa nu ratez ocazia, iar de folosit il voi folosi mai incolo. Poate l-am primit cadou si-l voi folosi dupa ce termin produsele deja incepute. Ma rog, ma voi lamuri in timp cum sta treaba cu “valabil 36 de luni din momentul deschiderii”.
  •  Am observat ca data productiei sau data expirarii este notata sub forma unui sir de cifre. Noroc ca am gasit si explicatia lor:
    • Primele 2 cifre exprima numarul saptamanii din an
    • Urmatoarea cifra indica numarul zilei din saptamana respectiva
    • Iar ultimele doua cifre exprima anul

Data de expirareCum aceasta notatie este noua pentru noi, va trece ceva timp si exercitiu pana sa ne obisnuim cu ea. De exemplu, eu ma uit in calendarul telefonului sa vad in ce luna este saptamana XY.  Apoi imi fac calcule cam cand incep sa folosesc produsul + cat imi ia sa-l termin, astfel incat sa ma incadrez in termenul de valabilitate. Complicat, nu?

Probabil ca, la un moment dat, se va face o campanie de promovare in presa scrisa si online a noului mod de notare a termenelor de valabilitate.

Si daca nu gasiti inscrisa pe ambalaj data de productie sau de valabilitate asa cum sunteti obisnuiti, uitati-va mai bine. Trebuie sa fie inscrisa, fiind obligatorie! Deci uitati-va dupa un sir de 5 cifre si descifrati-le.

De asemenea, pe ambalaj / eticheta mai puteti gasi trecute si alte date: data ambalarii, data pana la care este garantata prospetimea produsului, de preferat a se folosi pana la data de …, data pana la care sta la raft. Sfatul meu: cercetati ambalajul. Merita!

0
  • Lasa un comentariu
Lasa un comentariu la acest articol sau un trackback de pe site-ul tau.
You can leave a comment, or trackback from your own site.
-->
Ți-a plăcut articolul? Votează-l!
Prinde și noutățile pe e-mail!

 

libris.ro answear.ro melkior.ro

Adresa ta de e-mail rămâne confidențială. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:joy: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:( 
:unsure: 
;-) 
:star: 
:) 
;;) 
:ruj: 
:sos: 
O:-) 
b-( 
>:/ 
:-@ 
:cafea: 
:-?? 
[-( 
\\:D/ 
$-) 
:rom: 
;)) 
:-j 
:!! 
:idee: 
:admir: 
:-* 
:^o 
:)) 
L-) 
:lost: 
:-B 
%%- 
%-( 
^:)^ 
:wrong: 
:)>- 
:secret: 
[-O< 
:happy: 
:interzis: 
:shop: 
:scris: 
:econom: 
:urari: 
 
Acest articol are 1 comentariu aprobat până acum.
ioana_m

Cred ca numarul de luni/saptamani din momentul deschiderii ambalajului este cu aproximatie aproape de data cand produsul expira/se deterioreaza din cauza contactului cu aerul. Pe produse exista oricum si o data in care produsul expira fara a fi folosit. Eu am observat asta mai ales la produsele Bio, dar si la picaturile de ochi de exemplu. Ma preocupa in mod special pentru ca am pielea foarte sensibila si un produs care nu e tocmai potrivit din multe puncte de vedere imi provoaca reactii foarte urate.

(OMG, i so love, love your blog :-* )