DE STIUT

Cum să NU cureți parchetul din lemn – 4 soluții de evitat

natural wood floor parchet triplustratificatParchetul din lemn, în special cel pluristratificat, este cunoscut pentru durabilitatea și nevoia redusă de îngrijire. Însă, ai putea să strici parchetul sau stratul său protector dacă îl cureți în mod greșit.

Dacă ai grijă de parchet în mod corect, acesta va rezista mulți ani, chiar cât casa sau apartamentul. Probabil acesta a fost unul dintre motivele pentru care ai ales parchet pluristratificat.

Vreau să îți prezint în acest articol 4 variante greșite de curățare a parchetului pe care să le eviți pe cât posibil în casa ta.

Mopul ud poate determina umflarea parchetului
Toată lumea știe că apa și lemnul nu fac echipă bună. Lemnul acționează ca un burete când este ținut în apă sau umezeală excesivă. Lemnul se umflă când este prea multă umezeală în aer sau se contractă pe măsură ce se usucă când aerul este prea uscat.

Pentru ca parchetul să fie stabil în timp, atât cel din lemn masiv cât și cel pluristratificat, este necesar ca mediul ambiant să fie constant în ceea ce privește umiditatea și temperatura.
Așadar, evită să cureți parchetul cu apă multă sau riști să:
– se umfle și să se deformeze
– se decoloreze
– scârțâie sau să scoată alte sunete ciudate
Înlocuiește găleata cu apă și mopul ud cu alt mop cu capăt din microfibră pentru a curăța praful și mizeria și o soluție specială pentru curățarea parchetului.

Aspiratorul cu aburi nu este sigur pentru parchetul din lemn
Acum că ne-am lămurit de ce lemnul și apa nu sunt o combinație bună, află că nici apa clocotită și injectată între straturile de lemn nu este o idee bună.
Poate că ți-a spus o prietenă sau o colegă că a obținut un parchet curat, strălucitor și igienizat după ce l-a curățat cu aspiratorul cu aburi, însă nu merită să riști – umezeala fierbinte poate avea aceleași efecte sau mai grave decât ștersul cu mopul ud.

Cât despre fierbințeală, chiar dacă știi că igienizează suprafețele, ea afectează stratul superior al parchetului și soluțiile aplicate pentru finisaj – acesta se poate coji, crăpa sau decolora când este expus la căldură intensă.
Tot soluțiile speciale pentru curățarea parchetului de lemn vor scoate petele sau murdăria excesivă, aplicate cu o cârpă ușor umezită. Folosește aspiratorul cu aburi numai pe gresie sau pardoseala din vinil.

Peria de la aspiratorul uscat poate zgâria parchetul
Aspiratorul este o soluție excelentă atunci când vine vorba de a îndepărta de pe pardoseală scame, praf, păr și alte gunoaie, însă pot cauza și unele probleme:
– Roțile din plastic dur ale spiratorului pot zgâria podeaua din lemn.
– Periile pot zgâria sau lăsa semne pe stratul de finisare al parchetului.
Poți folosi aspiratorul pe parchet, însă asigură-te întâi că are roți din plastic moale și dezactivează peria dură.

Folosirea soluțiilor de curățare nepotrivite poate strica iremediabil parchetul
Când vine vorba de soluții de curățare pentru parchet, cea mai importantă regulă este să întrebi producătorul sau cel care a făcut ultima finisare a parchetului despre este cea mai bună soluție ce se poate cumpăra. Apoi, evită produsele care sunt destinate mai multor tipuri de pardoseală – alege-le doar pe cele destinate în mod exclusiv parchetului din lemn.
Evită produsele alcaline – oțet, amoniac etc. – chiar și diluate. Ele sunt prea dure pentru lemnul din parchet și în timp ele vor elimina finisajul expunând lemnul netratat din parchet.

Sper că acest ghid îți este de folos, mai ales că acum ai mai mult timp să te ocupi de casa ta.

Tu ai făcut vreo una dintre greșelile de mai sus în curățarea parchetului pluristratificat?

0
  • Lasa un comentariu
Lasa un comentariu la acest articol sau un trackback de pe site-ul tau.
You can leave a comment, or trackback from your own site.
-->
Ți-a plăcut articolul? Votează-l!
Prinde și noutățile pe e-mail!

 

libris.ro answear.ro melkior.ro

Adresa ta de e-mail rămâne confidențială. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:joy: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:( 
:unsure: 
;-) 
:star: 
:) 
;;) 
:ruj: 
:sos: 
O:-) 
b-( 
>:/ 
:-@ 
:cafea: 
:-?? 
[-( 
\\:D/ 
$-) 
:rom: 
;)) 
:-j 
:!! 
:idee: 
:admir: 
:-* 
:^o 
:)) 
L-) 
:lost: 
:-B 
%%- 
%-( 
^:)^ 
:wrong: 
:)>- 
:secret: 
[-O< 
:happy: 
:interzis: 
:shop: 
:scris: 
:econom: 
:urari: 
 
Acest articol are niciun comentariu aprobat până acum.