Cum iti place hartia: donata sau aruncata?
Imi place sa citesc: carti, reviste, ziare, pliante, cataloage, brosuri…mai nimic nu-mi scapa. Insa nu imi place sa risipesc nimic. Combinand cele doua obiceiuri a reiesit, evident, varianta reciclarii intregii cantitati de hartie (si carton) ce trece prin mainile mele.
Prefer hartia sa fie reciclata; des si in cantitati mari. Urmaresc sa nu-mi scape nimic: de la cele evidente (si enumerate mai sus) pana la ambalajele diferitelor produse cumparate. Am amenajat un loc special in casa unde strang hartia reciclabila, iar la sfarsitul saptamanii o scot pe balcon unde o depozitez. Cand se umple spatial destinat depozitarii, o duc la reciclare.
De cand am descoperit Copacul de Hartie, treaba asta cu reciclarea s-a usurat mult. Eu strang cat de multa hartie pot iar ei vin si o ridica cand au timp. Nimic mai simplu. Ne ajutam reciproc si nu avem nimic de pierdut: eu castig timp iar ei materie prima pentru proiect.
Sustin acest proiect, ma bucur ca exista si sper sa se extinda la nivelul intregii tari. Inceputul este mai greu, insa asa este cu toate lucrurile bune: nu se fac singure, cu efort zero. Numai oameni cu vointa si atitudine constructiv pot duce astfel de proiecte pana la capat.
Tu ce poti face?
- Strange maculatura din casa ta si nu numai. Alege sa-ti extinzi aria de actiune si strange toata hartia ce poate fi reciclata din locurile unde ai influenta: pe etajul sau scara blocului unde locuiesti (miile de pliante si blosuri ce zac in sau alaturi de cutiile postale, de exemplu), la rude si prieteni etc. Unde-s multi puterea creste si la fel si rezultatul obtinut.
- Pune-ti la bataie porbagajul si abilitatile de sofer / soferita. Alatura-te echipei CdH si, macar pentru 1 zi, fa un gest ce va fi apreciat de multi. In plus, e o scuza buna de a lipsi de la serviciu , iar frecventa ti-o poti alege singur(a): la 1 / 2 / 3 / 4 saptamani. Secretul este sa actionezi, pur si simplu. Echipa CdH are nevoie de tot ajutorul pe care-l poti da.
- Fa echipa cu cei mici. Daca ai copii sau nepotei destul de mari pentru a intelegere reciclarea, fa echipa cu ei si reciclati impreuna hartia. Adunati hartia si cartonul in locul special amenajat din casa, stabiliti de comun acord o zi in care aveti timp liber amandoi si duceti hartia la centrele de reciclare ale Copacului de Hartie. Activitatile din afara scolii dau bine in CV si este bine ca ei sa invete despre voluntariat la o varsta cat mai mica. Inscrieti-va impreuna ca voluntari si pregatiti-va sa cunoasteti oameni noi si interesanti caci … cine seamana se aduna.
- Fa cunoscute regulile de reciclare a hartiei. Daca ai decis sa strangi hartia si de la prieteni, colegi sau rude, spune-le cum trebuie procedat pentru a-ti usura si tie munca. Daca strangi pliantele si brosurile din scara / blocul / biroul tau, pune intrun colt un sac menajer cu inscriptia: Aici se recicleaza hartia! Inlocuieste sacul cand este plin si strange cat de multa hartie poti in spatiul de depozitare alocat.
- Doneaza 2 % din impozitul tau pe venit pentru CdH. Pe site gasesti toate informatiile necesare acestei actiuni. Termenul limita este 15 Mai, deci ai timp suficient pentru a transmite detaliile lor in care se ocupa cu managementul resurselor tale financiare. In cele din urma, decizia iti apartine.
- Tine o evidenta a cantitatii de hartie stransa de tine lunar. Trimestrial, semestrial sau anual, calculeaza totalul si felicita-te pentru efortul depus. Din 10 kg de hartie, CdH va cumpara un copac pe care il va planta in spatile verzi care au nevoie de el. Asadar, imparte cantitatea stransa de tine la 10 si vei afla cu cati copaci ai contribuit la curatarea aerului din zona unde locuiesti. Acest lucru te va motiva si va masura rezultatele efortului tau.
- Spune si prietenilor tai cat de implicat(a) esti. Lauda-te celor cunoscuti cu eforturile tale, arata-le locurile unde sunt plantati copaci din hartia colectata de tine, spune-le cata hartie ai colectat in 2008. Poate ii molipsesti si pe ei! Insa cu siguranta te vor respecta mai mult pentru atitudinea ta privind reciclarea.
Tu cum reciclezi hartia? Scrie despre eforturile tale in domeniul reciclarii si arata si altora ca se poate, cu putin efort, vointa si organizare. Foloseste-te de puterea exemplului! Iar cat despre spiritul de competitie … sper ca tu sa castigi!
Lasa un comentariu la acest articol sau un trackback de pe site-ul tau.
You can leave a comment, or trackback from your own site.
-->
Ți-a plăcut articolul? Votează-l!
Prinde și noutățile pe e-mail!
ma uitam la stiri intr-o seara ,cand stirista pune intrebarea : “ce ar face planeta daca ar disparea omenirea ?” Este cea mai neinspirata intrebare pe care am auzit-o de multi ani incoace
Intrebarea este :”ce ar face omenirea daca ar disparea vegetatia? ”
de fapt deja incepe sa dispara , din pacate si iata-ne acum incercand sa mai salvam ceea ce avem , pana nu este prea tarziu :-t
De fapt ,stim cu totii cum se spune : “nu ralizam cat de omportant este un lucru/persoana decat atunci cand o pierdem ,sau suntem pe punctul de a o pierde