PAREREA MEA

Cum compui o reteta?

Surse pentru retetele tale culinare Se spune ca foamea e un bun bucatar. La fel si pofta. Insa totul se rezuma la reteta. Cum compui o reteta?

Iti faci cumparaturile la 2-3 zile si alegi ingrediente proaspete, de sezon, abia aduse in magazin sau alimente pe care le consumi de obicei. Cand vine vorba de reteta, verifici ce ai in frigider si in camara, vezi ce-ti lipseste pentru a completa reteta aleasa de tine si dai o fuga la magazin pentru a cumpara restul.

A doua varianta: cineva iti face pofta povestind cat de delicios a fost un fel de mancare, sau vezi pe cineva mancand cu pofta ori zaresti pe net sau intr-o revista cateva poze care-ti starnesc imaginatia. Atunci faci rost de reteta, alegi atent(a) ingredientele de pe rafturi (proaspate, bio, neprelucrate) si te apuci de gatit (cu minim de prajeala si grasime).

A treia varianta: simti nevoia sa mananci ceva anume – poftesti dupa brocoli sau somon sau ai vrea sa gatesti ciupercute, ca nu ai mai mancat de mult. Si atunci te apuci de cautat retete sau compui ceva dupa ureche, cu ce ai in frigider & camara. Uneori iese bine, alteori iti doresti sa fi fost un guru al gatitului care sa faca mancaruri delicioase din mai nimic.

Nu-i usor sa gatesti corect, sanatos, variat si pe placul membrilor familiei. Numeni nu a zis ca e. Insa practica si cunoasterea preferintelor, precum si o educare continua in domeniul alimentatiei & gastronomiei iti vor usura considerabil munca. Si, slava Domnului, sursele de educare in acest domeniu sunt foarte multe – numai dorinta si constanta sa existe din partea ta.

Eu inca mai am in minte imaginea din filmele americane, in care tipa sau tipul gatesc relaxati, cu un pahar de vin in mana si imbracati in camasa apretata si un sort de bucatarie impecabil. Nu cred ca in realitate face cineva asa, insa ideea ramane – gatitul trebuie sa fie placut si sa nu dureze o vesnicie.

Tu cum obisnuiesti sa compui retetele?

[View Results]

Loading ... Loading ...

P.S. Daca vrei o sugestie, opreste-te la raionul cu legume congelate si alege ceva ce-ti place, altceva decat ultimele legume mancate de tine. De exemplu, o punga cu spanac frunze congelat. Apoi ceva din categoria proteine, pentru ca se potriveste bine. Poti incerca un semipreparat, daca esti in pana de timp – o punga cu nuggets din pui contine cam 2 portii (depinde de apetit) si se gateste repede. E o combinatie alimentara buna (poti renunta la crusta daca tii la silueta), se gaseste cam in orice supermarket si te scapa de griji dupa o zi extenuanta la servici. Iar sotul tau poate pregati salata cat tu pui masa. Merita incercat!

0
  • Lasa un comentariu
Lasa un comentariu la acest articol sau un trackback de pe site-ul tau.
You can leave a comment, or trackback from your own site.
-->
Ți-a plăcut articolul? Votează-l!
Prinde și noutățile pe e-mail!

 

libris.ro answear.ro melkior.ro

Adresa ta de e-mail rămâne confidențială. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:joy: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:( 
:unsure: 
;-) 
:star: 
:) 
;;) 
:ruj: 
:sos: 
O:-) 
b-( 
>:/ 
:-@ 
:cafea: 
:-?? 
[-( 
\\:D/ 
$-) 
:rom: 
;)) 
:-j 
:!! 
:idee: 
:admir: 
:-* 
:^o 
:)) 
L-) 
:lost: 
:-B 
%%- 
%-( 
^:)^ 
:wrong: 
:)>- 
:secret: 
[-O< 
:happy: 
:interzis: 
:shop: 
:scris: 
:econom: 
:urari: 
 
Acest articol are 1 comentariu aprobat până acum.
Diana, Bucuresti

Clar eu folosesc o combinație din câteva din astea.

În principiu merg la cumpărături cu o listă, bazată pe ce se consumă uzual la noi în casă și pe o serie de rețete pe care vreau să le fac în timpul săptămânii (așa scap de veșnicul „În seara asta ce mai gătesc?”). Personal mă simt mai bine când ajung seara acasă și știu ce trebuie să fac.

Cumpărăturile le fac o dată pe săptămână, alimentez de la hypermarket. În timpul săptămânii, de 2-3 ori ajung în piață și fac aprovizionarea cu fructe și legume. Din hypermarket iau doar fructe și legume care nu se găsesc în piață (bine, și în hypermarket-urile de la noi dai extrem de rar de un sparanghel frumos sau celery, deci nici ăla nu e o garanție).

A doua variantă se aplică în sensul că mai culeg rețete din reviste și le pun la rețetar, că de pofte nu sufăr.
E cam prost pusă aici faza cu alimentație bio/naturală, sănătoasă… se aplică la oricare variantă.

De pofte cum am spus, nu sufăr. În principiu când aleg din rețetar încerc să fac o variație din alimentele mele preferate. Sunt genul de persoană care nu gătește prea des același fel și care face cât se mănâncă la o masă, nu mănâncă trei zile dintr-o oală de ciorbă.

Cu împăcarea tuturor nu am probleme. La noi în casă sunt zile când se gătește pentru toată lumea și zile în care fiecare gătește ce are pe plac (bine, avem și vârsta la care putem găti, într-o casă cu copii mici clar nu e asta o variantă). Nu e o casă cu un singur bucătar. :D