Ce gatesc bun azi? [partea 1]
Slava Domnului, romancele inca mai gatesc. Cu siguranta nu toate si nu in fiecare zi, insa femeilor din Romania nu le e frica sa-si suflece manecile, sa-si puna sortul de bucatarie si sa gateasca ceva bun.
Am remarcat in revista Men’s Health Romania sectiunea cu retete si sfaturi culinare pentru barbati. Foarte bine! Macar de s-ar prinde ceva de ei.
Problema este “Ce gatim?”. Te cam plictisesti sa mananci mereu aceleasi feluri de mancare, iar la cate retete si ingrediente sunt disponibile azi, ar fi pacat sa nu incercam retete noi si sa nu ne exersam talentul in bucatarie. Desi uneori nici nu e nevoie de talent, doar de vointa.
Asadar, ce gatesc azi? Situatiile din viata reala sunt mai multe:
- vreau sa gatesc ceva nou SAU
- am pofta de ceva anume SAU
- trebuie sa ma descurc cu ce ingrediente am in casa.
Daca stii exact ce vrei sa faci, te apuci direct de treaba. Retetele pe care le-ai mai facut merg la sigur, pentru ca stii exact ce si cum. Unele dintre ele devin traditii in familie si se transmit de la mama la fiica. Foarte frumos! |DA|
Dar poate ai chef de o omleta, insa vrei sa mai variezi. Si atunci te apuci sa mai schimbi din ingrediente, sa adaugi din ce mai gasesti prin frigider sau prin camara si sa experimentezi. Asta e foarte bine, eu incurajez noutatile si gusturile noi. Unele vor iesi bine, altele nu … important este sa tot incerci pana gasesti combinatii potrivite care sa-ti faca placere sa le tot gatesti. Si sa nu arzi mancarea!
Cele mai simple retete pentru care nu-ti trebuie neaparat un ghid sunt cele de:
- supe si ciorbe -> cu diverse combinatii din ce ai prin casa;
- tocanite -> cu tot felul de ingrediente de sezon;
- salate -> tot cu ingrediente de sezon, ar fi pacat sa le ratezi;
- pizza -> blat cumparat din comert si ingrediente dupa pofta inimii;
- paste -> foarte simplu de gatit, cu sosuri din comert si alte ingrediente aflate la indemana;
- sandwich-uri -> atat de simple si de satioase. Merg si la mic dejun si la cina iar varietatea ingredientelor este mare cat gradina Domnului.
Toate aceste categorii de retete pot fi incercate cu incredere de incepatori: studenti, proaspat casatoriti, cei ce locuiesc singuri, tineri ce vor sa gateasca ceva bun pentru mama si tata. Nu prea poti sa dai gres cu o supa sau cu o tocanita, iar salatele si sandwich-urile ar trebui sa fie specialitatea barbatilor (atat de usor sunt de pregatit).
Tie iti place sa gatesti? Care sunt retetele la care te pricepi cel mai bine?
PS. Citeste si partea a doua a articolului: Ce gatesc bun azi? [partea 2].
Lasa un comentariu la acest articol sau un trackback de pe site-ul tau.
You can leave a comment, or trackback from your own site.
-->
Ți-a plăcut articolul? Votează-l!
Prinde și noutățile pe e-mail!
Nu-mi place sa stii sfatul tau cu blat de pizza cumparat sau sos de paste cumparat. Mie imi place foarte mult sa gatesc si primul fel de mancare pe care l-am invatat a fost pizza. Si, da, cu tot cu blat. Dureaza putin, nu iti trebuie decat faina, sare si drojdie. Creste singur pana iti pregatesti restul ingredientelor. Mereu cand ma grabesc sau nu am timp sa fac ceva mai laborios fac o pizza cu ce am prin frigider. In special pizza vegetariana sau low-cost cum ii mai spun eu.
Iar in ceea ce priveste sosul pentru paste in general il fac cu unt, branza sau cascaval (orice fel, depinde de care am) si ciuperci la care mai adaug tot felul de verdeturi (busuioc, rozmarin sau ce am si se potriveste). Crede-ma ca pierzi timp mai mult la coada la supermarket decat facand un sos. Mie mi se pare foarte relaxant gatitul. Am si slabit de cand gatesc in mod regulat. Ma feresc si de substante expirate si produse de proasta calitate pentru ca stiu ce pun si, desi fac totul cum imi place, nici nu imi vine sa mananc mai mult. Asta poate e si efectul psihic “vreau ca munca mea s se vada si sa dureze”
Cand uit vreo reteta sau vreau sa ma inspir, caut pe net. Am si o carte de bucate, desi este noua are multe retete invechite sau in care se foloseste foarte multa grasime. Imi place si de Jamie, dar multe din retetele lui sunt greu de facut pentru ca nu gaseste toate ingredientele sau sunt prea scumpe la noi. Personal, mie imi place de Horia Virlan. Este maestru bucatar, a gasiti in multe tari si ofera in emisiunea sa multe sfaturi pertinente.
Sper sa mai scrii articole despre bucatareala pentru ca ma atrage foarte mult subiectul.
Pup!