CALITATEA VIETII

Cateva sfaturi despre bani

Sfaturi despre baniTraim vremuri in care aproape orice aspect al vietii noastre este supus schimbarii. Ce mancam, cum ne petrecem timpul liber, cum ne organizam si amenajam casa, cum ne ingrijim, imbracam si infrumusetam, cum si de ce facem sport, pe unde este mai bine sa calatorim … Fiecare are un sfat pentru fiecare, caci informatia este disponibila pentru oricine vrea sa asculte si sa bage la cap.

Azi mi-am propus sa deschid un subiect care nu se discuta intre prieteni pentru ca este inconfortabil: banii. Nimeni nu vrea sa recunoasca ca nu descurca prea stralucit (o eticheta inutila, as zice), ca nu arunca cu banii in stanga si-n dreapta asa cum faceau boierii pe vremuri, ca nu duce o viata ca-n filme si ca, totusi, suma de bani din cont nu este scopul fiecarei zile pe care o traim.

Am rascolit netul dupa sfaturi reale si normale legate de bani, fara scheme si povesti aiurite. Viata de zi cu zi este ceea ce avem si materialul de la care pornim. Daca nu iti place sa vorbesti despre bani, citeste intai articolul si abia apoi comenteaza cu ideile tale. S-ar putea sa nu stai atat de rau la capitolul asta pe cat se pare (daca te compari mereu cu altii).

  • Banii sunt o resursa. Analizeaza pe hartie bugetul din ultimele 3-5 luni si vezi cum se consuma aceasta resursa. Fara aceasta analiza nu poti incepe discutia despre bani caci nu stii exact care e situatia ta. Eu tin un document in Google Docs Sheets si imi notez acolo cheltuielile si veniturile, luna de luna, ca sa nu uit pe ce se duc banii (inclusiv mesele in oras si vizitele la doctori).
  • Cunoaste-ti nevoile. Este foarte important acest lucru, caci este o mare diferenta intre a cumpara din cand in cand produse noi pentru a le testa si a cumpara numai aiureli doar pentru ai auzit de la unii sau de la altii ca le plac acele produse. Produsele & serviciile sunt pentru a te servi pe tine si nu invers!
  • Incepe sa economisesti. Aceasta ar trebui sa fie prima cheltuiala din salariu, inainte de facturi si cumparaturi. Incepe cu sume mici, modice, care sa te ajute sa-ti stabilesti intai obiceiul de a economisi. Apoi ajusteaza suma in functie de obiective si confortul tau.
  • Monitorizeaza atent si taxele bancare, alaturi de celelalte cheltuieli lunare. Vei vedea ca, desi unele comisioane sunt fixe si le intalnesti luna de luna, altele sunt variabile si destul de mari, adunandu-se la suma totala a banilor ce ies din portofelul tau (vezi aici un exemplu de lista de comisioane pentru un card de credit).
  • Implica si pe partenerul/partenera de viata in a-si monitoriza cheltuielile. Cel mai bine este sa discutati de la inceput cum aveti de gand sa impartiti banii in asa fel incat totul sa fie clar si transparent, fara a da nastere la discutii inutile. Certurile pe tema banilor sunt cele mai urate!
  • Discutati pe tema meselor pe care le lauti impreuna si faceti un plan saptamanal. Lectia asta am invatat-o pe propria piele, caci noi lasam totul la voia intamplarii. Astfel, niciodata nu suntem pregatiti cand vine ora cinei, eu nu pot sa impac pe toata lumea iar oboseala de la sfarsitul zilei ne face irascibili. In concluzie: mancam in oras prea des, mese pe care as putea sa le pregatesc acasa daca as fi eu mai organizata si as implica si restul familiei. Insa pur si simplu nu este un obicei dobandit ci unul la care inca mai am/avem de lucru.
  • Foloseste tehnologia. Google Docs, mint.com, aplicatii ale bancilor sau orice fel de website si/sau aplicatie care te ajuta sa fii in contact permanent cu banii tai, atat pe surse de venit cat si canale de cheltuieli. In limita bunului simt, share-uieste cu partenerul/partenera accesul la aceste aplicatii pentru a asigura transparenta (internet banking-ul este conceput pentru a putea fi folosit de toata lumea).
  • Plateste-ti facturile la timp. Pe langa ca sunt nesuferite, sa mai platesc si penalizari pentru ele? Nu prea cred!
  • Preventia este intotdeauna mai buna decat tratamentul. Si nu ma refer numai la sanatate, ci in toate domeniile vietii. Insa nici cu preventia nu trebuie exagerat.
  • Verifica calendarul cu o luna inainte pentru diverse evenimente si aniversari. Poti cumpara cadouri din timp, in special daca gasesti oferte online sau mergi la targuri de specialitate.

Tu ce sfat ai despre gestionarea banilor pe care il aplici cu succes?

0
  • Lasa un comentariu
Lasa un comentariu la acest articol sau un trackback de pe site-ul tau.
You can leave a comment, or trackback from your own site.
-->
Ți-a plăcut articolul? Votează-l!
Prinde și noutățile pe e-mail!

 

libris.ro zonia.ro anticexlibris.ro/

Adresa ta de e-mail rămâne confidențială. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:joy: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:( 
:unsure: 
;-) 
:star: 
:) 
;;) 
:ruj: 
:sos: 
O:-) 
b-( 
>:/ 
:-@ 
:cafea: 
:-?? 
[-( 
\\:D/ 
$-) 
:rom: 
;)) 
:-j 
:!! 
:idee: 
:admir: 
:-* 
:^o 
:)) 
L-) 
:lost: 
:-B 
%%- 
%-( 
^:)^ 
:wrong: 
:)>- 
:secret: 
[-O< 
:happy: 
:interzis: 
:shop: 
:scris: 
:econom: 
:urari: 
 
Acest articol are 4 comentarii aprobate până acum.

@ Georgia:
Daca si tie iti este greu sa economisesti, iti propun sa faci un experiment pana in Martie anul viitor (vroiam sa spun pana la finalul anului, insa Decembrie nu e o perioada buna pentru a trage concluzii): ia 2 plicuri; pe unul scrie ALINT iar pe celalat scrie EDUCATIE; pune in fiecare luna, incepand cu acest Iulie, cate 25 de lei in fiecare plic. Atat si nimic mai mult. Deci 50 de lei pe luna de care uiti si nu te mai atingi. Iar in Martie povestim din nou cum e cu economisirea.

Eu inteleg ce vrei tu spui, insa a economisi este mai mult un obicei, fructul educatiei financiare pe care o facem din mers in viata de zi cu zi, decat un fapt al vietii pe care cineva sa il faca in mod benevol.

Georgia

@ Living in RO Colors.
– Incepe sa economisesti.
Este imposibil sa economisesti la un salariu de 1200-1300 lei net, dupa ce platesti intretinerea,facturi uzuale, fara mese in oras, fara distractii, fara plecat in concediu, cumparat haine decat ce este necesar si cosmetice la fel,mancat acasa nu in oras, strictul necesar, fara a fuma,fara a detine masina, deci. :( , Exemplul este in cazul unui persoane singure ( nu familie). In cazul aparitiei unor urgente medicale sau de alt tip, fiecare se imprumuta de unde poate. Dupa cum am spus nu generalizez, doar ca la salariile din Romania (cele mici spre medii) nu prea mai ai de unde sa pui deoparte bani.

@ Georgia:
Care dintre sfaturi ti se pare ca nu se potriveste deloc salariatilor din Romania?

Georgia

Sunt sfaturi de bun simt aplicabile intr-o societate normala, dar la ce salarii avem in Romania imi pare rau sa spun ca nu prea se potrivesc. Este doar parerea mea.