CALITATEA VIETII

Beneficiile scrisului de mână

Bucuria scrisului de manaDeși ideea de a scrie pe hârtie cu pixul/ stiloul/ creionul mecanic pare demodată și depășită pentru mulți, scrisul de mână oferă multe avantaje dezvoltării creierului și menținerii lui în formă, avantaje ce nu ar trebui pierdute din cauza tehnologiei. Da, tentația este foarte mare de a scrie totul pe ecran, însă scrisul de mână nu va disparea atâta vreme cât omul va vrea și va putea să se exprime autentic și liber, în fața unei foi goale de hârtie.

Recunosc, îmi place lumea modernă în care trăiesc și sunt recunoscatoare pentru confortul și beneficiile pe care mi le aduce. Însă o parte din mine tânjește după plăcerile vieții simple de dinainte de primul calculator cumpărat. Ador diminețile pe care le încep în fața jurnalului personal, cu un ceai fierbinte și pixul colorat preferat, visez cu ochii deschiși la scrisorile pe care aș putea să le scriu unui prieten îndepărtat și sunt fascinată de urma lăsată de pix sau stilou sau creion mecanic pe hârtie fina.

Uneori scriu doar ca să scriu, doar ca să urmaresc semnele de pe hartie, fără un scop anume. Nu am niciun talent la desenat însă ador să scriu. Nu aș refuza o “prietenie” prin corespondență, cu oricine de pe planeta, doar de dragul de a scrie. Evident, cu cineva pe masura mea!

Chiar zilele trecute povesteam fetiței mele cât de important și de frumos este să știi să scrii de mână, să te exprimi în scris pe ințelesul tuturor. Când eram de vârsta ei, învățătoarea făcea expoziție cu caietele de română la ședințele cu părinții și eram tare mândră că eram apreciată pentru scrisul frumos. Scris frumos însemna inteligibil și plăcut ochiului; pe vremea aia nu știam nimic de caligrafie și înflorituri și toată minunea asta de scris frumos pe care l-am descoperit cu ajutorul internetului.

Nu aș renunța niciodată la scrisul de mână. Așa am descoperit că pasiunea mea pentru a face liste este legată tot de plăcerea de a scrie de mână. La fel și cu notitele lăsate prin casă – îmi place să scriu biletele cu mesaje optimiste nu pentru ca am nevoie de ele ci pentru ca pur și simplu îmi place.

Scrisul pe laptop este minunat din multe motive, însă scrisul de mână are multe beneficii pe care nu vreau să le pierd. De aceea le scriu aici, să te gandesti și tu la ele:

Scrisul de mână îmbunătățește învățarea. Un studiu publicat de Asociatia pentru Științe Psihologice a scos la iveală faptul că luatul notițelor cu ajutorul hârtiei și al pixului, nu pe laptop, îmbunătațește înțelegerea. Când iei notițe de mână, chiar și cu creionul mecanic, te ajută să procesezi informația și să o reformulezi în limbajul tău, ceea ce duce la o mai bună înțelegere și asimilare a informației.

Scrisul de mână încurajează dezvoltarea creierului. Un raport publicat în Psychology Today descrie importanța învățării scrisului de mână asupra dezvoltării creierului – în timpul scrisului, creierul folosește senzatiile tactile, controlul mișcării și gândirea. “Pentru a scrie de mână cursiv și inteligibil, este necesar controlul fin al mișcării degetelor. Cel care scrie este atent și se gândește la ceea ce face și cum o face. Este necesară practica. Studiile clinice arată că scrisul de mână activează zone ale creierului ce nu participă la scrierea pe tastatură.”

importanta scrisului de mana Scrisul de mână te ajută să scrii mai bine. Cu alte cuvinte, scriind mai mult și în propoziții complete, crește calitatea textului.

Scrisul de mână menține creierul în formă, deoarece folosește mișcări fine ale mâinii, memoria, imaginația – exerciții bune pentru antrenarea creierului.

Scrisul de mână ajută la punerea în practică a listelor cu lucruri de făcut. Scrisul, o versiune formalizată a gândirii, îi ajută pe oameni să extragă informații din experiențele lor pentru a-și ghida percepțiile, acțiunile, gândurile și emoțiile în prezent. Un scop clar stabilit pentru viitor ajută la îmbunătățirea emoțiilor pozitive, ce sunt asociate cu îndreptarea spre scopuri importante pentru fiecare în parte.

(Am lăsat ce e mai bun la sfârșit.) Scrisul de mână liniștește mintea. Scrisul unei fraze liniștitoare este un fel de grafoterapie. Scrierea unei fraze precum “Sunt mai linistită” de cel puțin 20 de ori pe zi te poate face mai liniștită în prezent, în special dacă ai probleme de concentrare. Frazele cu mesaj pozitiv formulate la timpul prezent au efectul de a calma persoana care le scrie și antrenează creierul.
Dacă te interesează scrisul de mână cu scop terapeutic, indiferent de unealta folosită – pix, stilou, creion mecanic -, lasă-mi un mesaj, mi-ar plăcea să discutăm pe această temă.

În concluzie, scrisul de mână pe hârtie reprezintă o formă de intenționalitate, ce se pierde când tastăm butoanele de plastic.

Imi amintesc sentimentul pe care îl aveam atunci când primeam o scrisoare scrisă de mână în cutia poștală, livrată de o persoană. Poate ca sunt de modă veche (nu sunt!), însă anumite activități sunt prea deosebite pentru a fi înlocuite de progresul tehnologic, mai ales când au atâtea beneficii.

Ție îți place să scrii de mână? Ce unelte folosești?

[Sursă foto: Estée Janssens pentru Unsplash.com]

0
  • Lasa un comentariu
Lasa un comentariu la acest articol sau un trackback de pe site-ul tau.
You can leave a comment, or trackback from your own site.
-->
Ți-a plăcut articolul? Votează-l!
Prinde și noutățile pe e-mail!

 

melimeloparis.ro answear.ro librariadelfin.ro

Adresa ta de e-mail rămâne confidențială. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:joy: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:( 
:unsure: 
;-) 
:star: 
:) 
;;) 
:ruj: 
:sos: 
O:-) 
b-( 
>:/ 
:-@ 
:cafea: 
:-?? 
[-( 
\\:D/ 
$-) 
:rom: 
;)) 
:-j 
:!! 
:idee: 
:admir: 
:-* 
:^o 
:)) 
L-) 
:lost: 
:-B 
%%- 
%-( 
^:)^ 
:wrong: 
:)>- 
:secret: 
[-O< 
:happy: 
:interzis: 
:shop: 
:scris: 
:econom: 
:urari: 
 
Acest articol are niciun comentariu aprobat până acum.