Am pus ochii pe inghetata
Vara trecuta, mama mi-a spus ca, oricat de mult mi-ar placea inghetata, daca o mananc in fiecare zi ma voi supra satura si nu voi mai putea manca niciodata inghetata. Nu stiu de ce, insa aceste cuvinte mi-au ramas in minte. De fapt cred ca stiu de ce: simt nevoie sa le dovedesc ca fiind total gresite. Asta numai pentru ca este vorba de inghetata, nu altceva.
Vara asta mi-am propus sa incerc o noua abordare a inghetatei. O abordare mai rationala, as zice. Vreau sa ma interesez ce tipuri de inghetata exista si sa le incerc aproape pe toate. La cate variante sunt, plus numarul generos de arome si combinatii, sigur am de treaba toata vara. Nu?
Iata tipurile de inghetate pe care le-am descoperit pana acum:
- Inghetata parfait. Am gasit intr-o carte de bucate veche cateva variatiuni pe aceasta tema si vreau sa le incerc. Adica sa fac inghetata de casa, asa cum faceam cand eram pustoaica (aka la mama acasa). Acum am combina mea frigorifica cu un congelator generos (mi-am ales-o singura din site-ul de prezentare) – deci pot raci cupele deja umplute, caci nu am de gand sa fac portii prea mari; la mama trebuia sa negociez spatiul ca era mereu prea plin cu carne si tot felul de legume puse la pastrat. In plus, mi-am dat seama ca am toate ustensilele de care am nevoie, deci de fapt sunt cat se poate de pregatita din punct de vedere tehnic.
- Frozen yoghurt (iaurt inghetat). Este foarte popular printre doamne si se gaseste destul de des prin mall-uri (cel putin in Bucuresti). Nu prea ma atrage, caci papilele mele gustative isi aduc aminte ca iaurtul este acrut. Am sa incerc o reteta de dragul Ruxandrei, aceasta inghetata fiind mai sanatoasa decat alte variante caci, din cate stiu eu, este o combinatie intre iaurt si piure proaspat de fructe, cu zahar sau miere adaugate dupa gust.
- Inghetata pentru copii pe baza de fructe. Cele din comert sunt, de fapt, un fel de apa inghetata cu gust de fructe, nu au niciun fel de cremozitate. Nu imi plac deloc, iar Ruxandra a inceput si ea sa le ocoleasca. Am sa ii fac o reteta de casa pornind de la un pireu de fructe sa vad daca reusesc o varianta mai interesanta decat se gaseste prin magazine.
- Gelato italian. Fanii gelateriilor cu traditie stiu la ce ma refer (aka bunatati). Aceasta inghetata este facuta cu mai mult lapte decat frisca (ceea ce o face mai usoara), la care se adauga albusuri si indulcitori, plus diverse arome. Este mai densa si are o aroma mai intensa, deci nu ai cum sa nu o preferi. Noi cand intram intr-o gelaterie, petrecem minute bune sa ne alegem combinatiile de arome.
- Sorbetul. A devenit popular printre amatorii de inghetata odata cu goana dupa deserturile cu mai putine calorii. La aceasta categorie conteaza mai mult gustul si factorul de racorire decat textura si consistenta. Acest desert rece este de origine franceza insa nu are nimic sofisticat in el. Desi o as putea sa o dau in bara in multe feluri cu sorbetul, am sa ma asigur totusi ca urmez o reteta testata si nu inventez dupa ureche (mai fac si din astea ). Sorbetul poate fi si cremos si super gustos, chiar daca nu contine grasime si oua. Asadar, voi incerca multe retete de sorbet pentru care lumea jura ca iese delicios.
- Inghetata tip sandwich. Este vorba de 2 straturi de biscuiti sau pandispan intre care se afla inghetata propriu zisa. Cred ca e doar o tehnica de marketing, nu are de-a face cu placerea de a manca o inghetata buna.
Sfat: daca esti amatoare de legume & fructe congelate, plus deserturi reci si foarte reci, te sfatuiesc sa investesti intr-o lada frigorifica de generatie noua (gasesti aici mai multe detalii despre noile tehnologii) care sa nu iti dea niciun motiv sa refuzi pofta de inghetata a familiei.
Care este tipul tau preferat de inghetata?
Lasa un comentariu la acest articol sau un trackback de pe site-ul tau.
You can leave a comment, or trackback from your own site.
-->
Ți-a plăcut articolul? Votează-l!
Prinde și noutățile pe e-mail!