PREGNANT IS THE NEW SEXY

Geanta pentru maternitate

Bagajul pentru maternitateAu trecut deja 2 saptamani de cand am nascut un voinic curajos pe nume Cezar Gabriel. Declansarea nasterii m-a luat prin surprindere, ma asteptam sa mai am la dispozitie macar o saptamana sau doua. Oricat de organizata sunt eu in general, de data asta nici macar geanta nu am avut-o facuta. Ca sa nu mai spun de starea de spirit.

Sotul a incropit bagajul in timp ce eu ma pregateam. Si tot ne-a luat cam o ora caci ne impiedicam unul de altul, fiind primele ore ale diminetii (eh, nu chiar, ci doar duminica dimineata pe la ora 9 si ceva, insa eram adormiti si am mai fi dormit). Cand am ajuns la spital, tot mi-au mai lipsit unele lucruri, asa ca sotul le-a mai cumparat pe parcurs. As fi preferat sa nu il plimb atata pe drumuri, dar nu a fost sa fie.

Va povestesc putin mai mult despre mine, ca sa stiti premisele acestui articol. Am nascut natural, fara nicio injectie sau calmant. Am fost externata dupa 2 zile, eu fiind destul de OK iar bebelusul la fel. Avand in vedere ca data trecuta am stat in spital o luna, pot spune ca acum totul a fost la polul opus, in cealalta extrema.
Asadar, iata lista cu lucrurile utile in bagajul pentru maternitate:

Pentru confort:
– Camasa de noapte si halat, nu musai asortate (doua bucati). Insa ai grija ca se pot pata (probabilitate destul de mare) de aceea iti recomand sa le folosesti pe cele din spital si, eventual, sa ai o camasa de acasa pentru eventualele vizite cand vrei sa te prezinti putin … altfel. Eu am folosit numai camasi din spital pe care le-am patat pe toate (peste noapte si la sesiunile de ingrijire a cusaturii).
– Papuci de casa. Poate vei face dus acolo, asa ca alege unii din plastic. Daca nu ai acasa (cei de plaja nu prea sunt potriviti) vei primi o pereche de la spital.
– Cateva perechi de sosete.
– Sutien special pentru alaptat.
– Hainele cu care sa iesi din spital. Pantalonii sa fie lejeri in zona burtii, eventual tot cei de gravida.

Pentru igiena:
– Vata si pansamente sterile
– Absorbante intime, desi mie mi s-a spus sa nu le folosesc deoarece vata este suficienta si se aeriseste mai bine locul fara plastiscul din absorbante. Oricum vata se pune destul de multa.
– Absorbante pentru sani
– Lenjerie intima de unica folosinta (eu nu am stiut de varianta asta si am avut chilotei normali, din bumbac, pe care i-am aruncat pe toti pentru ca s-au patat). Daca nu ai, pune in bagaj cateva perechi de chilotei din bumbac (5-6 ar fi de ajuns), normali si fara pretentii, pe care sa fii dispusa sa ii arunci daca nu vrei sa ii speli. Asadar, adio tanga pentru o perioada!
– Gentuta cu produsele cosmetice de baza, fara parfumuri: pasta de dinti si periuta, pieptan si moate pentru prins parul (te vei duce la copil cu parul prins), deodorant, gel de dus si/sau sapun, crema de fata si de maini (mainile mele s-au uscat rapid dupa numai doua zile, caci le dezinfectam din 3 in 3 ore cand ma duceam la copil), balsam de buze incolor. Adauga tu orice alt produs cosmetic pe care il folosesti in mod uzual, exceptand parfumul si produsele de machiaj. De preferat, e bine sa ai unghiile taiate scurt, chiar daca sunt date cu oja sau nu.
– Un prosop pentru sters pe fata & maini si unul pentru dus, sa fie acolo caci nu se stie cat vei sta in spital.
– Hartie igienica (oh, da! Good old times.)
– Servetele umede si uscate (un pachet din fiecare sunt suficiente).

Pentru hrana:
– O cana
– Tacamuri
– Apa plata, cat mai multa
– Dupa ce nasti trebuie sa mananci ca sa-ti recapeti fortele. Deci sotul iti va aduce de mancare, insa nu fructe proaspete sau ce stii ca te constipa. In timp, vei putea manca orice, insa la inceput mai lejer si bazat pe legume.
– Eu am nascut la maternitatea Giulesti si am primit mancare de acolo, 3 mese pe zi, din care imi alegeam ce sa mananc. Am avut frigider in salon si o noptiera langa pat.
– Ceai pentru lactatie, pe care ti-l aduce cineva caci nu ai cum sa-l prepari in spital. Deci este util un termos de 500 de ml.
– Cand iti vin rudele si prietenii in vizita, le poti spune ce sa iti aduca de mancare, insa nu prea multe. Nu are rost sa faci stocuri.

Medicamente:
– Ia la tine tot dosarul cu analize si ecografii pe care le-ai facut pe parcursul sarcinii, inclusiv retete si recomandari de la medicul tau ginecolog
– Medicamentele pe care le luai inainte de a se declansa nasterea (eu luam supliment de fier si Femibion 2). Le vei lua in continuare, caci urmeaza sa alaptezi.
– Dupa nastere vei primi supozitoare cu Diclofenac pentru usurarea durerii locale
– Una dintre problemele care apar este constipatia. Ea trebuie gestionata tot cu supozitoare si din alimentatie, astfel incat sa faci fara prea mult efort (mai greu pentru femeile care nu pot face in alta parte decat la ele acasa) si in fiecare zi.
– Daca medicul tau considera ca e necesar sa faci tratament cu antibiotice, vei primi pastile sau injectie prin branula.

Diverse accesorii:
– Cardul de sanatate. E musai sa il ai. Si buletinul (eu am pus o copie in dosarul cu ecografii iar originalul l-am lasat sotului).
– Telefon si incarcatorul aferent
– Casti pentru telefon, daca crezi ca ai nevoie sa asculti ceva in privat
– O carte si/sau cateva reviste
Un carnetel si un pix. Ajuta mult si numai daca iti notezi gandurile cat stai acolo. Insa cu siguranta vrei vrea sa scrii informatiile pe care le vei afla, datele de contact ale altor mamici sau idei care iti vin in momentele de odihna.

Pentru bebelus:
Scutece pentru nou nascuti si servetele umede. Iti va cere asistenta de la salonul de nou nascuti. Cel mai bine este sa cumperi o punga cu scutece si duci acolo 4-5 bucati. Cu siguranta va lua de la tine sa dea altora care nu au deloc. Si invers.
– Hainutele cu care sa se externeze, adecvate vremii de afara.
– Scaunul de masina, deja montat in masina, daca il ai cumparat. Este vorba de cel pentru nou nascuti, caruia i se spune si scoica, si cu care te poti misca de colo-colo.
– S-ar putea sa fie cazul pentru pompa de muls si biberoane, toate sterile (in solutie de sterilizat). Sa le ai pregatite acasa, chiar daca nu le aduci la spital. Daca nasti in alt oras decat cel in care locuiesti, ia-le totusi cu tine (sunt destul de scumpe ca sa cumperi altele noi).

Tatal se va ocupa de inregistrarea bebelusului in maternitate si depunerea actelor la starea civila pentru certificatul de nastere. Daca crezi ca e cazul, pregateste-i din timp actele de care are nevoie: cerficatele voastre de nastere, certificatul de casatorie si cartile de identitate (nu are rost sa le caute el aiurea prin sertare).

Cam asta este lista mea. Daca am omis ceva, sper sa imi aduc aminte si sa adaug pe parcurs. Daca nu, te invit sa adaugi tu prin comentarii.

P.S. Ca sa nu patesti ca mine, pregateste geanta cam din saptamana 30-31 de sarcina.

0
  • Lasa un comentariu
Lasa un comentariu la acest articol sau un trackback de pe site-ul tau.
You can leave a comment, or trackback from your own site.
-->
Ți-a plăcut articolul? Votează-l!
Prinde și noutățile pe e-mail!

 

libris.ro answear.ro melkior.ro

Adresa ta de e-mail rămâne confidențială. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:joy: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:( 
:unsure: 
;-) 
:star: 
:) 
;;) 
:ruj: 
:sos: 
O:-) 
b-( 
>:/ 
:-@ 
:cafea: 
:-?? 
[-( 
\\:D/ 
$-) 
:rom: 
;)) 
:-j 
:!! 
:idee: 
:admir: 
:-* 
:^o 
:)) 
L-) 
:lost: 
:-B 
%%- 
%-( 
^:)^ 
:wrong: 
:)>- 
:secret: 
[-O< 
:happy: 
:interzis: 
:shop: 
:scris: 
:econom: 
:urari: 
 
Acest articol are 7 comentarii aprobate până acum.
Adriana,Pitesti

Ma bucur ca ai rasp pt ca sa vada si alta lume :) dar ceea ce o sa-ti scriu,fiind cumva mai personal,prefer sa fie via email si eventual ulterior se poate face un articol specific,sau asa ceva :)
Am multe curiozitati,mai tarziu ma pun pe scris :)
La multi ani din nou pt micul Cezar Gabriel!!!

Merci pt info. Foarte utile si neaparat de tinut minte. La mine o sa fie putin diferit, nasc la alt spital si politica de acolo este cu mama si copilul in acelasi salon si de asemenea din cate am inteles ei sunt impotriva infasatului (cred ca tine de politica fiecarui spital), de asta intrebam de body & alte hainute :)

@ Adriana:
Multumesc frumos pentru urari.

Pentru ca tot ai intrebat aici, iti raspund tot aici.
– Nu sunt super rezistenta la durere si nici nu e “floare la ureche”. Insa avantajele nasterii naturale m-au determinat sa trec prin asta, mai ales ca doctorita cu care am nascut mi-a spus ca pot naste asa fara nicio problema. Au trecut 2 saptamani de atunci si sunt super OK, nu ma mai doare nimic. Desi perioada de lauzie dureaza 6 saptamani, recuperarea fizica este aproape gata. Am fost si la un control ginecologic la doctorita cu care am nascut si mi-a spus ca sunt ca noua; mai e un fir care trebuie sa se absoarba, in rest totul e OK.
– Toata lumea face cezariana de frica durerii. In ziua in care am nascut eu, o zi de duminica, au fost 7 cezariene programate si 2 nasteri naturale, printre care si a mea. Iar pentru a doua zi erau programate 8 cezariene.
– Nasterea in sine, de la prima contractie cea mai dureroasa si pana la terminarea travaliului, a durat cam 2 ore jumatate. De cand am ajuns la spital si pana s-a declansat travaliul au trecut cam 4 ore. Insa nu puteam sta mai mult de 6 ore cu membranele rupte asa ca mi-au bagat pe vena ceva care sa declanseze contractiile. Si a functionat!
– Prima data am stat cu fata in spital o luna de zile pentru ca ea s-a nascut prematur la 34 de saptamani si a stat primele doua saptamani in incubator. Desi eu am fost ok dupa cateva zile si puteam merge acasa (optiune respinsa de mine), am ramas in spital pentru ea. Sunt unele mamici care se externeaza din spital daca bebelusul lor trebuie sa mai ramana internati, il viziteaza zilnic si revin cand trebuie sa il ia acasa. Evident, mai sunt si cazurile super-triste de abandon (cred ca se intampla aproape zilnic).

Iti voi raspunde si altor intrebari, fara nicio problema. Poti sa le lasi chiar aici pe blog, poate sunt utile si altor femei.

Adriana,Pitesti

Am atatea intrebari si curiozitari si neclaritati incat o sa stiu ca daca ma apuc de scris o sa ai un comentariu mai mare decat insusi articolul,asa ca maine imi pun ideile in ordine si iti scriu mail si abia astept rasp pt ca desi nu am copii,etc…si stiu multe in teorie,mesajul tau m-a impresionat legat de unele chestii si tare as vrea sa le aflu :)
Esti o eroina.apropo,sa nasti natural fara calmante ori injectii (epidurala si dintr-astea) mi se pare wow…ori esti tu super rezistenta la durere ori e “floare la ureche” (desi nu cred), altfel nu facea “toata lumea” cezariana…abia astept sa-ti scriu,dar asta trebuia sa o zic , mi se pare impresionant, sincer.
Si apropo,nasterea in sine,de cand ai ajuns la spital pana la nasterea copilului,cat a durat?!?!
Si prima data de ce ai stat o luna(?!)in spital?Din cauza prob cu copilul sau?!?!
Astea asa,intrebari rapide,restul in email :)))
Garantat,o sa razi,dar eu tot te intreb,sa stii :) macar sa nu mor proasta la capitolul asta :)

Adriana,Pitesti

La multi ani pt micutul tau cu ocazia primei sale zile de nume:sa fie sanatos si protejat de sf al carui nume il poarta!!!!
Multa sanatate pt intreaga familie si sa aveti zile bune!!!

@ Kria:
In spital ii tine infasati in niste scutece de la ei. Sunt toti infasati la fel. Nu tre sa stii sa-i infesi tu, se ocupa ei.
Daca-mi aduc bine aminte, Ruxandra a fost imbracata cu niste hainute din spital – se asigura ei ca sunt bine spalate. Acum vad ca s-a renuntat la asta, din motive de igiena probabil, dar si ca sa fie toti la fel si sa nu se comenteze de catre parinti. Totusi e OK asa, arata ca niste sarmalute cu capusorul ala micut si dragalas.
Cat despre sampon & lotiune – nu au cerut, nu am vazut la nimeni. Si nici nu cred ca-i spala inafara de prima spalare dupa ce sunt nascuti. Ii sterge la fund cu servetele umede (pe care nu le mai vezi inapoi cand te externezi) si cam atat. Eu am vrut odata sa-l sterg la gura de niste lapte uscat cu un servetel umed insa nu m-au lasat – probabil tot ca sa fie totul steril, sa nu se intample nimic pe tura lor. Acasa poti sa faci ce vrei si cum vrei tu, dar acolo e totul strict supravegheat.

Si, pentru ca tot mi-au revenit amintirile, iti pot spune ca nu ai voie de telefonul mobil la copil. Daca vrei sa ii faci poza, rogi sa ti-l aduca la usa inainte de alaptare sau mai bine ceri voie si faci cum zice asistenta de acolo – ideea e sa nu introduci surse de microbi in salonul bebelusilor si sa intri bine dezinfectata pe maini.

Sper ca sunt utile informatiile astea, tie cat si altor mamici.

Am cautat si am gasit un milion de liste pe internet, foarte multe pline de chestii care personal mi s-au parut inutile. Avand in vedere ca o sa nasc tot la un spital de stat, lista ta, bazata pe experienta ta, mi se pare cea mai simpla si cuprinzatoare. O mica intrebare: pentru bebe in spital nu ai avut nevoie de body & alte haine, in afara de cele pt externare? Si nici de articole pt igiena gen sampon & lotiune?