CALITATEA VIETII

20 de Sfaturi pentru Finantele Personale

20 de Sfaturi pentru Finantele PersonaleEnglish Version“Daca vrei sa stii ce parere are Dumnezeu despre bani, uita-te numai la ce fel de oameni ii da.” – proverb romanesc.

Traim in vremuri ce ne solocita tot mai mult imaginatia si sistemul de valori in ceea ce priveste finantele personale. Discutiile despre bani sunt tot mai dese in familie, cu prietenii sau cu colegii.

As vrea sa spun ca puterea banilor depinde de atitudinea noastra fata de ei si ca banii au importanta pe care le-o dam, insa — pentru ca aceste afirmatii sa aiba efect – ele trebuie practicate de cat mai multi oameni.

Multimea de sarbatori care s-au precipitat in ultima luna (Sfantul Valentin, Dragobetele, 1 si 8 Martie), asezonate cu onomastici si reducerile din marile magazine au adus in atentia noastra banii pe care ii castigam, nu atat ca numar cat si ca valoare.

Pornind de la aceste premise, am cautat pe net informatii care sa ma ajute sa adopt o atitudine sanatoasa si constructiva vis-à-vis de bani.

Dintre toate sursele de informatii, l-am ales Leo de la Zen Habits deoarece el a pus degetul pe rana si punctul pe i cel mai elegant. Cele 20 de sfaturi ale sale se refera la:

  1. Foloseste bani gheata. In loc sa folosesti cartile de credit sau debit zilnic, foloseste bani gheata pentru cheltuieli care nu se refera la facturi, cum ar fi cinele la restaurant, benzina, cumparaturile zilnice. Cheltuind bani gheata vei obtine un sentinment de realitate, plus avantajul de a sti cand ai ramas fara bani, in loc sa cheltui mai mult decat ai.
  2. Economiseste cate putin saptamal. Leo ne sfatuieste sa determinam o suma de bani saptamanala fara de care am putea trai fara sa ne afecteze stilul de viata – o suma mica, pe care sa o transferi pe un card de economii, fara sa te deranjeze acest lucru. Care este aceasta suma pentru tine? 10 lei? 300 lei? 500 lei? 1.000 lei? Gandeste-te la acest lucru si gaseste suma potrivita pentru tine!
  3. Stai acasa. Iesind in oras te va determina sa cheltui pe lucruri inutile. Mergi la restaurant, te duci la mall, te opresti la o cafenea. E greu sa eviti cheltuielile cand esti in oras. In schimb, stai acasa si cauta sa te distrezi gratis. De asemenea, este o modalitate buna de a petrece timp cu familia.
  4. Renunta la cataloage. Sau newsletter-e de la companii care vor sa-ti vanda lucruri. Anunturile lor pentru reduceri, sau produse noi si foarte interesante sunt extrem de tentante pentru a cheltui pe lucruri de care nu ai nevoie. In schimb, dezaboneaza-te de la cataloage, brosuri si astfel de email-uri pentru a nu-ti mai atrage atentia, si vei cheltui mai putin.
  5. Tine o lista pentru 30 de zile. Daca simti un impuls sa cumperi ceva de care nu ai absolut nevoie, scrie acel lucru pe lista de asteptare 30 de zile. Cumpara doar lucrurile absolute necesare – restul trece-le pe lista. Cand cele 30 de zile au expirat, poti sa-l cumperi – dar probabil ca a disparut dorinta aceea arzatoare de a cumpara, si astfel poti evalua situatia rational.
  6. Gateste acasa. Stiu, e mai greu decat sa mananci in oras. Dar nu trebuie sa fie greu. Gateste friptura cu diverse garnituri de legume (proaspete sau congelate) si salata, supe (foarte simple) sau pizza cu aluat gata preparat. Cuptorul cu microunde, gratarul pentru aragaz si masina de gatit la abur usureaza mult treaba, oferind posibilitatea creerii de mese rapide, sanatoase si usoare. Astfel, economisesti bani si ai grija de sanatatea ta si a familiei tale.
  7. Fa sport. A te ingriji de sanatate este cel mai bun mod de a a evita facturile mari de la doctor de mai tarziu.
  8. Foloseste sistemul plicului. Este aceeasi idee cu a folosi bani cash, insa in plus folosesti plicuri pentru a imparti cheltuielile in categorii. Categorii fara facturi sunt: alimente, benzina si diverse cheltuieli. Trei plicuri si cand s-au golit inseamna ca ai cheltuit sumele acordate lor.
  9. Discuta cu partenerul(a) de viata saptamanal. Este important ca tu si partenerul(a) de viata sa fiti pe aceeasi lungime de unda. Ar trebui sa aveti aceleasi scopuri financiare, iar de aici sa cadeti de accord asupra unui plan general de cheltuieli si a unei politici pentru cumparaturile din impuls, pentru a evita certurile viitoare pe aceasta tema. Asigura-te ca amandoi stiti ce facturi sunt de platit, care este balanta etc. O discutie saptamala de 20 de minute acopera toate aceste teme. Cheia este comunicarea.
  10. 20 de Sfaturi pentru Finantele PersonaleTine evidenta banilor. Sunt programe scumpe ca MS Money, Quicken si altele care fac minuni cu informatiile financiare. Sunt si unele gratuite, pentru desktop sau online, care fac diverse lucruri. Trucul e sa alegi ceea ce functioneaza pentru tine. O idee buna este Google Docs & Spreadsheets, in care poti genera un tabel care sa cuprinda tranzactiile, data lor, suma, un camp pentru observatii si balanta. Nu ai nevoie de nimic mai mult. Pastreaza lucurile intrun mod simplu si adauga mereu ce apare nou.
  11. Plateste intai economiile si datoriile. Foarte importanta aceasta observatie! Cand te ocupi de plata facturilor (cel mai bine este online), fa in asa fel incat primele facturi platite sa fie cele pentru trasferul economiilor (intrun cont de banca, card sau polita de asigurare) si al datoriilor. Daca nu procedezi asa, daca le platesti spre sfarsitul lunii … vei ajunge sa nu ai bani pentru ele si sa le tot amani. Dar daca platesti aceste facturi primele, sigur vei plati chiria sau rata la casa, utilitatile, benzina si mancarea….deci vei evita penalitatile si vei reduce din alte cheltuieli.
  12. Fa sport acasa. Unele (unii) dintre voi nu sunteti de accord cu aceasta propunere, ceea ce este ok – fiecare procedeaza cum functioneaza pentru el / ea mai bine. Din experienta sa, Leo ne spune ca a economisit multi bani pe care ii dadea la salile de sport, facand alergari in parc sau in zona unde locuia, cumparand cateva greutati si o bara pentru exercitiile bratelor. El face multe exercitii cu greutati pentru care nu este nevoie sa mearga la sala.
  13. Renunta la televiziunea prin calbu. Nu e vorba de a nu te mai uita la televizor – uita-te la DVD-uri si astfel esti sigur(a) ca ceea ce vezi este de calitate, deci eviti emisiunile inutile care sunt la televizor. Daca cauti online, vei gasi multe emisiuni tv de calitate gratuite. Nu este o economisire substantiala, dar se aduna.
  14. Fa ordine. Scapand de excesul de lucruri din casa ta, nu numai ca-ti faci viata mai simpla si mai linistita, dar iti va fi mai greu sa cumperi iar lucruri care se vor aduna fara utilitate.Odata ce it vei aranja casa in mod simplu, nu vei mai vrea sa fie altfel.
  15. Imprumuta si da cu imprumut. Da carti si haine si jucarii de care nu mai ai nevoie prietenilor si familiei tale. Daca ai nevoie de ceva, trimite un email si vezi daca cineva are acel lucru. Sansele sunt sa ti-l dea gratis daca nu mai are nevoie de acel lucru.
  16. Troc. Este o arta pierduta, insa mai exista oameni care doresc sa primeasca bunurile sau serviciile tale in locul banilor, in special daca sunt prietenii tai sau cel putin cunostinte. Fa-ti obiceiul de a face troc, si vei fi surprins sa vezi ca economisesti bani.
  17. Economiseste online. Deschide contul de economii online si astfel vei economisi din comisioane si timp, iar lipsa unui card atasat contului de economii te va salva de tentatia scoaterii banilor din cont.
  18. Fa cadouri simple. A face cadouri este unul dintre cele mai frumoase obiceiuri, deoarece arata generozitate si implicare. Pana cand devine ceva commercial. Apoi devine ceva foarte scump. In schimb, incearca sa dai cadoul petrecerii timpului cu cineva. Incearca sa le dai ceva ce ai gatit sau facut tu insuti / insati. Incearca sa le faci servicii pe care sa le aprecieze. Nu trebuie sa coste o avere sa fii generos.
  19. Invata-ti copiii si nepotii despre reclame, economii, castiguri si cadouri. Daca ai copii, educandu-i in privinta banilor te va ajuta sa economisesti pe termen lung. Daca ei invata despre cum reclamele influenteaza prin tot felul de trucuri, va fi mai putin probabil sa ceara (implore sau pledeze) pentru ultimele aparitii de jucarii. Daca ei afla despre economisirea si castigarea banilor, vor respecta banii pe care tu ii castigi ca si pe cei pe care vrei sa ii economisesti. Daca ei invata despre cadourile care nu trebuie sa insemne cheltuirea de multi bani, ei nu vor vrea neaparat lucrurile scumpe.
  20. 20 de Sfaturi pentru Finantele PersonaleGaseste fericirea in viata, nu in cheltuiala. De multe ori oamenii cumpara lucruri deoarece cred (in subconstient) ca-i va face fericiti. Ei TREBUIE sa aiba ultimele tehnologii sau masini sau pantofi sau haine sau cosmetice. E atat de distractiv! Si totusi, cumperi acele lucruri si esti fericit(a) o zi, ce mult doua. Apoi simti nevoia sa cumperi mai mult. Este un ciclu care nu se mai termina. Rupe-l si invata sa te bucuri de viata. Bucura-te de natura! Bucura-te de cei din jurul tau! Bucura-te de hobby-urile tale! Bucura-te de sport si meditatie! Sunt atatea lucruri in viata care ne fac fericiti, nu e nevoie sa cautam fericirea in cheltuit.

Dintre toate aceste sfaturi, alege ceea ce ti se potriveste si nu aplici deja. Gandeste-te putin la ele, cum ai de gand sa le pui in practica si bucura-te ca de acum in colo vei avea mai mult control asupra banilor tai.

Salveaza documentul propus de mine la punctul 5 si foloseste-l cu fiecare ocazie. Vei observa efectul acestei masuri la sfarsitul lunii, dupa suma ramasa inca in cont.

Ce parere aveti despre aceste opinii? Cate din ele le practicati deja si ce masuri luati pentru a economisi bani?

(English Version)

The English version of this article can be found at Zen Habits blog. To help you with #5, I’ve created a spreadsheet for putting things on hold for 30 days. Feel free to download it, share it and use it as much as you can. Thank you Leo for this interesting post!

1
  • Lasa un comentariu
Lasa un comentariu la acest articol sau un trackback de pe site-ul tau.
You can leave a comment, or trackback from your own site.
-->
Ți-a plăcut articolul? Votează-l!
Prinde și noutățile pe e-mail!

 

libris.ro answear.ro carturesti.ro

Adresa ta de e-mail rămâne confidențială. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:joy: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:( 
:unsure: 
;-) 
:star: 
:) 
;;) 
:ruj: 
:sos: 
O:-) 
b-( 
>:/ 
:-@ 
:cafea: 
:-?? 
[-( 
\\:D/ 
$-) 
:rom: 
;)) 
:-j 
:!! 
:idee: 
:admir: 
:-* 
:^o 
:)) 
L-) 
:lost: 
:-B 
%%- 
%-( 
^:)^ 
:wrong: 
:)>- 
:secret: 
[-O< 
:happy: 
:interzis: 
:shop: 
:scris: 
:econom: 
:urari: 
 
Acest articol are 2 comentarii aprobate până acum.
Andrei

Ar mai fi câteva sfaturi utile, în special cele referitoare la managementul inflației stilului de viață.