MERITA ATENTIE

Cele mai bune condimente pentru vin fiert

Reteta de vin fiert cu scortisoaraCe ar fi iarna fara vin fiert? Dar vinul fiert fara condimentele potrivite? Ca nunta fara lautari, as zice eu. Dar si acolo poti sa fredonezi ceva in gand si sa te simti mai bine; pe cand vinul fiert nu poate fi inlocuit cu nimic (nu va ganditi la ceaiul cald, nu are acelasi efect). Asadar, e cat se poate de evident: sunt o fana a vinului fiert si nu ratez nicio ocazie sa savurez o canita din aceasta licoare.

Cum gusturile nu se discuta, va pot spune doar cum imi place mie: cu zahar, adaug si piper (preferatul meu este cel verde, foarte aromat) sau bucatele de ghimbir si il beau fierbinte. Scortisoara este un condiment clasic si nu se poate fara, insa pot fi adaugate multe alte arome si condimente, dupa placul fiecaruia si pentru diversificare.

Constiincioasa cum sunt, am dat o raita prin magazine (nu prea multe) si am cercetat ce condimente la plic se gasesc spre cumparare si folosire acasa. Evident, va puteti compune propria reteta de condimente pentru vin fiert, daca sunteti simandicosi si tineti mortis la proportia perfecta intre anumite ingrediente. O precizare vreau sa fac: numarul caloriilor creste odata cu numarul linguritelor de zahar adaugate, fie el vanilat sau nu, brun ori alb. Dar nici fara zahar parca nu merge deloc, decat daca alegeti un sortiment dulce de vin, musai rosu (alb nu am baut niciodata, cred ca nici nu se fierbe vinul alb sau nu iese la fel de bun).

Iata ce marci de condimente la plic pentru vin fiert se gasesc in magazine (ce lipseste va rog sa adaugati voi intr-un comentariu):

  1. FUCHS Amestec de condimente pentru vin fiert (plicul de 15 grame ajunge pentru 3 litri de vin)
    Ingredinte (exact asa cum sunt trecute pe ambalaj): scortisoara bucati, cardamon seminte, ghimbir bucati, coji de portocale, cuisoare intregi, anason.
    Se specifica pe plic ca aceasta combinatie de condimente este dupa o reteta proprie, pentru a oferi savoare aparte si aroma deosebita vinului fiert.
  2. KAMIS Condimente pentru vin fiert si punch traditionale (plicul are 10 grame)
    Ingrediente: scortisoara, coaja de portocala, cuisoare, cardamon, coaja de lamaie.
    Pe spatele ambalajului gasiti 2 retete: una pentru vin fiert si alta pentru punch cu sampanie.
  3. GALEO Amestec solubil de condimente pentru vin fiert (produs pe suport de zahar; plicul are 20 de grame pentru jumatate de litru de vin)
    Ingrediente: zahar 99%, scortisoara, cuisoare, ghimbir, cardamon.
    Pe spatele ambalajului gasiti o reteta de vin fiert si una pentru bere incalzita.
  4. COSMIN Condiment pentru vin fiert (plic de 25 de grame pentru 1 litru de vin)
    Ingrediente: zahar, condimente (scortisoara, cardamom, cuisoare, ienibahar, piper), uleiuri (de portocale, lamaie, scortisoara, cuisoare, ienibahar, ghimbir), aroma.
    Varianta mai veche a acestui produs are trecut si tabelul nutritional, din care pot sa va spun valoarea energetica pentru 100 grame de produs: 398 kcalorii. Deci un plic furnizeaza cam 100 de kcalorii, la care se adauga caloriile vinului.
    Producatorul este FUCHS Condimente RO SRL, care mai are un produs pentru aromatizarea vinului fiert.
  5. KOTANYI Vin fiert amestec mirodenii (plic de 35 de grame, produs in Austria)
    Ingrediente: zahar, pudra de fructe (fructe uscate, maltodextrina), agent de separare, dioxid de siliciu, arome naturale de: scortisoara, cuisoare, ghimbri, vanilie.
    O lingurita cu 5 grame de produs are 22 de kcalorii.
    Pe spatele ambalajului gasiti si o reteta de Mere in vin fiert.

Observatie: pe toate ambalajele se specifica ca vinul nu se fierte ci doar se incalzeste bine. Eu il las sa dea un clocot (unul singur) si apoi il las 3 minute sa stea sa se infuzeze bine aromele.

Aceste combinatii aromatice desavarsite le mai puteti folosi si pentru a da un gust aparte ceaiurilor si compoturilor, gust care sa va aduca in suflet caldura si atmosfera sarbatorilor de iarna, in orice anotimp al anului.

Tie cum iti place vinul fiert? Impreuna cu ce iti place sa-ti savurezi? (poate turta dulce ori biscuiti aromati … )

P.S.1 Nu uitati sa-mi trimiteti observatiile vostre despre alte marci de condimente pentru vin fiert pe care le-ati gasit in magazinele din tara.

P.S.2 Evident, exista si bautura deja aromata si ambalata, trebuie numai incalzita. Dar nu mai e la fel de amuzant fara sa-i potrivesti gustul si sa urmaresti cum se formeaza spuma la suprafata.

1
  • Lasa un comentariu
Lasa un comentariu la acest articol sau un trackback de pe site-ul tau.
You can leave a comment, or trackback from your own site.
-->
Ți-a plăcut articolul? Votează-l!
Prinde și noutățile pe e-mail!

 

libris.ro answear.ro melkior.ro

Adresa ta de e-mail rămâne confidențială. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:joy: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:( 
:unsure: 
;-) 
:star: 
:) 
;;) 
:ruj: 
:sos: 
O:-) 
b-( 
>:/ 
:-@ 
:cafea: 
:-?? 
[-( 
\\:D/ 
$-) 
:rom: 
;)) 
:-j 
:!! 
:idee: 
:admir: 
:-* 
:^o 
:)) 
L-) 
:lost: 
:-B 
%%- 
%-( 
^:)^ 
:wrong: 
:)>- 
:secret: 
[-O< 
:happy: 
:interzis: 
:shop: 
:scris: 
:econom: 
:urari: 
 
Acest articol are 2 comentarii aprobate până acum.

@ Camelia:
Buna! Ma bucur mult ca ai contribuit cu impresiile tale. Nu conteaza data de publicare a articolului, subiectul este inca de actualitate.
Eu sunt o mare fana a vinului fiert. La mama acasa am descoperit bucuria vinului fiert picant, cu destul piper in el. Fierbinteala si picantul sunt o combinatie interesanta. Mama a ales sa puna mai mult piper pentru ca nu are voie mult zahar, dand astfel aroma din condimente.
(Personal, nu imi place vinul acru.)
Numai bine si tie! ;;)

JIANU CAMELIA

Bună seara, vad ca aceasta postare este de acum 3 ani și nu e niciun comentariu. Căutam niște idei de condimente pentru vin roșu fiert, iar printre altele am citit și articolul dvs. Am văzut că spuneați de vin alb fiert dacă ar fi posibil. Da, noi am aflat și băut prima data într-un han sau ceva de genul, la Băile Tușnad. Ne a plăcut. Era dulce și cu bucățele de scoarță de scorțișoară. Acum, în vinul rosu fiert am pus un cuisor, scorțișoară, nucșoară, coriandru, un bob de ienupăr și 2 lingurițe de zahăr la o cană. Numai bine!!