CALITATEA VIETII

Lasa primavara sa aduca in bucatarie un suflu nou si proaspat

  1. Patrunjel, marar si busuioc uscate – Cumpara-le proaspete, chiar si de la super-market, si pastreaza-le in frigider (tin pana la 1 saptamana). Le poti folosi la salate, sosuri, pireuri, tocanite, supe etc. sau uns friptura ori pestele. Experimenteaza! Daca totusi vrei sa le cumperi uscate, alege-le pe cele cu frunza cat mai intreaga deoarece au pastrat mai multa aroma.
  2. Fasole proaspataFasole la conserva (cu excepta cazurilor de urgenta) – inlocuieste-o cu fasolea uscata. Este mai ieftina, are gust mai bun, ocupa mai putin spatiu si este disponibila in mai multe varietati.  Cand gatesti fasole (sau linte sau mazare sau naut sau soia) poti sa fierbi mai multe boabe odata si sa le pastrezi in congelator, inghetate in apa sau lichidul in care au fiert, pe termen nelimitat. Din ele poti sa faci oricand humus sau iahnie. Sau le adaugi la supe, ciorbe, paste sau tocanite. Sau le amesteci cu ton in ulei de masline sau sardine pentru o salata usoara. Nu uita sa pui fasolea la inmuiat de cu seara sau cat timp esti la servici!
  3. Vanilie, esenta sau alte imitatii  – boabe de vanilie. Sunt mai scumpe dar se merita. Daca tai o pastaie in jumatate si o fierbi cu niste orez si lapte, nu te vei mai intoarce la extract.
  4. Parmezan ras – Parmigiano-Reggiano adevarat. Cred ca multi dintre voi ati fost in Italia si ati mancat parmezan adevarat. Tine si 1 an in frigider, daca il ambalezi bine (daca mucegaieste la suprafata, curata acea parte). Ras peste orice, nu exista un ingredient mai magic. Gandeste-te la paste cu unt si parmezan! Sau ou cu parmezan; legume sote cu pesmet si parmezan. Coaja o poti folosi la sosuri, supe, tocanite sau risotto.
  5. Mazare la conserva  (sau orice alte legume la conserva) – inlocuieste-o cu mazare congelata. Mai ales daca ai copii si faci paste sau orez cu mazare si parmesan. Sau mazarea piure cu putina zeama de lamaie si sare pentru a obtine un sos bun.
  6. Rosii pastaPasta de tomate in conserva mare – Rareori folosesti mai mult de 2 linguri si-ti pare rau sa desfaci o conserva care apoi prinde mucegai. Cumpara conserva mica, pe care sa o folosesti toata odata. Sau, daca vrei totusi sa cumperi conserve mari, dupa ce o desfaci, pune restul de pasta intro tava pentru cuburi de gheata (sau o punga cu inchizatoare) si pastreaza la congelator. Poti adauga pasta de tomate in legume sote cu ulei de masline, sau ca baza pentru supe.
  7. Otet balsamic ieftin sau aromat – otet de sherry. Mai acid si mai de calitate decat majoritatea, cu exceptia celui mai scump otet balsamic. Merge de minune in salata de varza (taie varza, amestec-o cu sare intro strecuratoare timp de 1-2 ore, apoi clateste-o si scurge-o), alaturi de piper negru si putin ulei de masline.
  8. Orez prefiert sau portionat in pungulite – Orez adevarat, la punga de 1kg. Important: cumpara-ti toate tipurile de orez care iti plac si pe care ai loc sa le pastrezi. Este pacat sa nu te bucuri de aceasta varietate.
  9. Sirop pentru clatite – care seamana mai mult cu Coca-Cola decat cu siropul.  Mai bine iti cumperi sirop de artar, daca gasesti, sau iti prepari singura siropul din fructe, zahar si putina apa.
  10. Aluat de pizzaAluat de placinta sau pizza – OK, este foarte convenabil si comod, insa majoritatea au grasimi de calitate inferioara. In locul lor poti obtine un aluat usor din biscuiti graham maruntiti si unt topit, totul amestecat si presat in tava (in cazul prajiturilor). Insa, serios – daca pui putina sare, o cana de faina si o bucata de unt foarte rece taiata bucati intrun robot si amesteci totul cu putina apa pana se omogenizeaza, obtii, in doar 5 minute, un aluat pe care-l poti pastra in frigider sau congelator si folosi cand ai nevoie.

Pages: 1 2 3

0
  • Lasa un comentariu
Lasa un comentariu la acest articol sau un trackback de pe site-ul tau.
You can leave a comment, or trackback from your own site.
-->
Ți-a plăcut articolul? Votează-l!
Prinde și noutățile pe e-mail!

 

libris.ro answear.ro melkior.ro

Adresa ta de e-mail rămâne confidențială. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:joy: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:( 
:unsure: 
;-) 
:star: 
:) 
;;) 
:ruj: 
:sos: 
O:-) 
b-( 
>:/ 
:-@ 
:cafea: 
:-?? 
[-( 
\\:D/ 
$-) 
:rom: 
;)) 
:-j 
:!! 
:idee: 
:admir: 
:-* 
:^o 
:)) 
L-) 
:lost: 
:-B 
%%- 
%-( 
^:)^ 
:wrong: 
:)>- 
:secret: 
[-O< 
:happy: 
:interzis: 
:shop: 
:scris: 
:econom: 
:urari: 
 
Acest articol are niciun comentariu aprobat până acum.