DE STIUT EU ♥ ROMANIA

Cateva raspunsuri despre reciclarea in Romania

Reciclarea in RomaniaDupa cum stiti, reciclez. Am scris despre asta in mai multe articole pe blog, in primul rand pentru ca face parte din viata mea cea de toate zilele. Si am primit multe reactii din partea voastra, ceea ce m-a determinat sa trimit si eu mai departe intreabarile voastre. Pe principiul “Intreaba si ti se va raspunde“, am primit informatiile cerute celor ce se ocupa cu reciclarea, Eco-Rom Ambalaje.

Va redau mai jos textul integral. Va rog sa-l cititi cu rabdare si sa lasati un comentariu cu parerea voastra, mai ales daca va lamureste niste chestii:

Despre sistemul de colectare separata a deseurilor de ambalaje din Romania

In Romania, sistemul de colectare separata a deseurilor de ambalaje (plastic-metal, hartie-carton si sticla) functioneaza din ce in ce mai bine acolo unde a fost implementat, argumentul constand in cifrele comparative din ultimii ani (care ne arata cresteri importante). Astfel, daca in 2005-2006 romanii nu stiau nimic despre colectarea separata a deseurilor in Romania, la finalul anului 2011 (cand a fost realizat ultimul studiu de perceptie la nivel national) peste 80% din populatie a auzit de colectarea separata a deseurilor in scopul reciclarii. Aproximativ 45% dintre romani au posibilitatea de a depune separat deseurile in propria localitate numai prin aportul sistemului Eco-Rom Ambalaje sustinut de industrie, iar 30% din acestia separa efectiv deseurile de ambalaje de restul deseurilor.

Mai mult decat atat, ne bucuram sa avem cresteri spectaculoase de la implementarea sistemului si pana in prezent. Astfel, prin sistemul Eco-Rom Ambalaje de colectare separata a deseurilor de ambalaje:

  • cantitatile de deseuri de ambalaje reciclate au crescut de la 15.266 tone in 2004, la 398.463 tone la finalul anului 2012;
  • numarul localitatilor care au acces la sistem a crescut de la 14 localitati in 2006, la 402 localitati la finalul anului 2012;
  • numarul containerelor de colectare separata a crescut si el de la 388 de pubele colorate in 2006, la 18.580, la finalul anului 2012;
  • numarul persoanelor care beneficiaza de sistem a crescut de la 150.000 de romani in 2006, la 8,8 milioane de romani la finalul anului 2012;
  • mai mult de 30.000 de elevi au invatat despre colectarea separata a deseurilor de ambalaje si importanta reciclarii.

Astfel, in 2012, s-au colectat separat si reciclat aproximativ 400.000 de tone de deseuri de ambalaje, doar prin sistemul Eco-Rom Ambalaje – si garantam ca toate aceste deseuri au ajuns din pubelele de colectare in statiile de reciclare din Romania. Cresteri importante s-au inregistrat la ambalajele de tip PET si aluminiu: 2,7 miliarde de PET-uri (67.902 tone) si 400 de milioane de doze de aluminiu (5.073 tone) reciclate. Mai mult decat atat, serviciile de colectare separata s-au extins in 402 localitati din tara, cu aproximativ 60% mai multe decat in 2011. Astfel, in prezent, aproximativ 41% din populatia Romaniei – circa 8,8 milioane de romani – au acces la sistemul de colectare separata prin cele 18.590 de pubele colorate puse la dispozitie de Eco-Rom Ambalaje. In plus, Eco-Rom Ambalaje indeplineste peste 78% din obligatia Romaniei fata de UE in ceea ce priveste reciclarea deseurilor de ambalaje (conform ANPM 2010).

Si lucrurile nu se opresc aici. Vom continua sa investim in sistem si sa facem eforturi astfel incat acesta sa functioneze din ce in ce mai bine. Desi poate pentru unii dintre noi acest lucru nu se vede, sistemul se extinde continuu. O noua zi poate insemna pentru noi un alt punct de colectare separata amplasat in tara si mai multi oameni care invata despre importanta colectarii separate si a reciclarii deseurilor de ambalaje. Iar daca urmarim modelul altor tari – cel al Belgiei, de exemplu – vom vedea ca lor le-au fost necesari 20-25 de ani pentru a dezvolta sistemul la nivel national, iar in Romania au trecut de abia 8 ani de la implementarea acestuia.

Nu spunem ca mai avem mult timp pana la rezultate performante (UE ne obliga sa reciclam pana in 2020 jumatate din deseul pe care il generam), dar trebuie sa ne mobilizam eficient si intr-un ritm alert. Suntem constienti ca sistemul trebuie imbunatatit si extins constant la nivelul tuturor localitatilor, dar mesajul pe care dorim sa il transmitem este ca lucrurile se intampla si facem tot posibilul ca serviciile de colectare separata sa fie facile si placute romanilor. Dar toate acestea pot fi posibile doar prin sprijinul tuturor actorilor implicati – si ne referim aici la autoritati centrale si locale, operatori de salubritate, populatie.

Solutii pentru reciclarea selectivaProbleme legate de sistemul de colectare separata si solutiile Eco-Rom Ambalaje

1. Numar redus de pubele de colectare separata. La sfarsitul anului 2012 existau, la nivel national, 18.590 de pubele colorate puse la dispozitia populatiei si, cum spuneam, pentru noi o noua zi poate insemna un alt punct de colectare amplasat. Desi suprafata ocupata de containere este destul de mare si, intr-adevar, este un efort continuu de extindere a sistemului, speram ca in urmatorii ani tot mai multe orase din tara sa aiba 100% acoperire cu serviciile de colectare separata a deseurilor de ambalaje. In multe regiuni, de exemplu, am cautat solutii alternative si, in acest moment, dezvoltam mai multe proiecte de colectare separata cu saci colorati (operatorul de salubritate vine in zile diferite sa ridice sacii specifici fiecarui tip de deseu: sacul albastru pentru hartie-carton, sacul galben pentru plastic si metal si sacul verde pentru sticla) – chiar si in Bucuresti exista un astfel de proiect, in zona cu case din sectorul 6 de exemplu. Eforturile de dezvoltare a sistemului se realizeaza atat in ceea ce priveste numarul de puncte de colectare, cat si numarul de localitati in care acesta se implementeaza. In plus, dezvoltarea sistemului se face si in functie de gradul de receptivitate al populatiei – acolo unde romanii sunt interesati de sistem, ei pot solicita puncte de colectare Primariei iar aceasta este obligata, prin lege, sa le puna la dispozitie sistemul. Trebuie cu totii sa intelegem si sa ne implicam in acest sistem – este important nu doar sa ne dorim puncte de colectare, ci sa sustinem sistemul, sa colectam separat deseurile daca avem posibilitatea sau sa militam pentru implementarea lui, acolo unde acesta inca nu exista. Este datoria noastra, dar si o responsabilitate, in acelasi timp.

2. Operatorul de salubritate colecteaza deseurile la gramada (in aceeasi masina). Intr-adevar, acest lucru s-a intamplat si increderea oamenilor in sistem a fost afectata. Operatorii de salubritate obisnuiau sa ridice cu aceeasi masina toate deseurile colectate separat si, ulterior, sa le duca la statia de sortare (unde exista un proces manual de sortare a deseurilor pentru a le trimite la reciclare – mai putin costisitor decat colectarea separata a deseurilor cu 3 masini, in 3 zile diferite). Insa acest lucru nu se mai intampla sau se intampla foarte rar. In momentul de fata exista amenzi foarte mari pentru operatorii de salubritate care mai practica acest lucru. Mai mult decat atat, fiecare dintre noi poate face o sesizare la Primarie sau la Eco-Rom Ambalaje si vom face toate demersurile posibile spre solutionarea acesteia. De asemenea, este important de vazut ca de mult s-au schimbat lucrurile in ultimul an – de exemplu, in sectorul 6 al capitalei exista masini transparente de operare a punctelor de colectare, astfel incat cetateanul sa vada ce s-a ridicat de la container. Deci se poate, trebuie doar sa ne implicam cu totii in sustinerea acestui sistem.

3. Furtul deseurilor din pubelele de colectare separata Furtul deseurilor din pubele este o reala problema – containerele sunt devastate, deseurile sunt lasate in urma, langa pubele, oamenii sunt demotivati. Eco-Rom Ambalaje face eforturi continue de rezolvare a acestei probleme. Incepand de anul trecut (cand aceasta problema a aparut), am implementat indicatori de evaluare pentru operatorii de salubritate in vederea unei monitorizari mai eficiente a situatiei din teren. Astfel, ei sunt responsabili de cantitatile colectate, de aspectul pubelelor, de ce se colecteaza separat in pubele si de modul in care acestea sunt amplasate. Insa suntem constienti ca aceasta problema nu poate fi solutionata doar la nivelul operatorilor de salubritate si al Eco-Rom Ambalaje. Toti actorii implicati trebuie sa actioneze in vederea stoparii furtului deseurilor din pubele – vorbim aici de verificari ale situatiei din teren, legi, amenzi.

Multumesc echipei PR pentru informatiile furnizate.
Da, sunt utile toate aceste date. Ele intregesc tabloul reciclarii din Romania. Si raspund unor intrebari puse aici pe blog.

Daca mai sunt lucruri pe care vreti sa le stiti … intrebati, suntem intre prieteni. :)

P.S. Si Ruxi a invatat la gradinita despre reciclare. Au si o cutie speciala pentru reciclat baterii in care punem impreuna bateriile adunate de prin casa. Merge impreuna cu mine cand duc sacosa cu reciclabile la containere si ma intreaba ce inseamna semnele de pe ele. Cred ca am inceput cu dreptul in aceasta directie.

0
  • Lasa un comentariu
Lasa un comentariu la acest articol sau un trackback de pe site-ul tau.
You can leave a comment, or trackback from your own site.
-->
Ți-a plăcut articolul? Votează-l!
Prinde și noutățile pe e-mail!

 

libris.ro answear.ro carturesti.ro

Adresa ta de e-mail rămâne confidențială. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:joy: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:( 
:unsure: 
;-) 
:star: 
:) 
;;) 
:ruj: 
:sos: 
O:-) 
b-( 
>:/ 
:-@ 
:cafea: 
:-?? 
[-( 
\\:D/ 
$-) 
:rom: 
;)) 
:-j 
:!! 
:idee: 
:admir: 
:-* 
:^o 
:)) 
L-) 
:lost: 
:-B 
%%- 
%-( 
^:)^ 
:wrong: 
:)>- 
:secret: 
[-O< 
:happy: 
:interzis: 
:shop: 
:scris: 
:econom: 
:urari: 
 
Acest articol are niciun comentariu aprobat până acum.