MERITA ATENTIE

D-ale fetelor

Hilmi Medical Center -  Analize GinecologiceCu siguranta ai auzit de ovare polichistice. Chiar daca nu ai sau nu ti-ai pus problema ca ai putea avea, ai citit despre astea prin reviste, pe net sau ai auzit discutii intre fetele de la sala sau intre amicele tale sau chiar colege. Nu e ceva cu care sa te lauzi, dar nici nu trebuie ignorat. Daca mergi sa-ti faci vreo ecografie abdominala generala, vei afla si daca ai chisturi pe ovare sau nu. De aici, mergi mai departe cu investigatia.

Pana la ecografie, exista cateva indicii: hirsutism – pilozitate excesiva in jurul buricului, pe piept, deasupra buzelor; dereglari ale ciclului menstrual; schimbarea culorii pielii din zona genitala si axila (pielea devine mai inchisa); incapacitatea de a pierde rapid in greutate in ciuda efortului fizic si a regimului alimentar echilibrat; acnee.

Daca te intrebi ce se intampla cu ovarele polichistice, raspunsul este simplu: se pot trata fara anticonceptionale, acesta fiind tratamentul recomandat de multi dintre medicii romani. Doar in urma unei ecografii transvaginale se va stabili cu certitudine daca ai sau nu ovare polichistice. Consultatia si ecografia costa doar 99 de lei, iar tratamentul se va stabili in functie de diagnostic.

Si daca tot suntem la subiect, iti reamintesc ca un control ginecologic trebuie efectuat minim o data pe an. Cu doar 129 Lei, in loc de 360 Lei, ai parte de: consultatie ginecologica, examen Babes Papanicolau, ecografie transvaginala, examen secretie vaginala (2 lame) + intrepretare analize. Tot ce-ti ramane de facut este sa te interesezi de doctorii de la centrul medical, apoi suna si progreameaza-te pentru un consult ginecologic.

Stiu ca nimeni nu vrea vesti proaste. De aceea, mai bine nici nu scotocim dupa ele. Dar, pe de alta parte, toata lumea stie ca e mai bine sa previi decat sa tratezi. Adica sa afli vestile (potential) proaste din timp si sa ataci problema pana nu ataca ea prea in forta.

Suntem femei educate deci cu siguranta au ajuns la urechile noastre vesti despre pericolele de sanatate care ne pot afecta. Mai mult ca niciodata, in zilele noastre se fac multe campanii care sa atraga atentia asupra a tot ceea ce ne poate afecta sanatatea. Depinde numai de noi daca facem ceva in privinta asta sau nu.

Unul dintre pericole este cancerul de col uterin. Pentru depistarea lui precoce se face screening, adica testarea femeilor care prezinta simptome desi se simt absolut sanatoase. Atunci cand screening-ul duce la descoperirea de leziuni precanceroase, acestea pot fi tratate cu usurinta, astfel incat riscul de cancer sa fie eliminat. Din cauza ca celulelor precanceroase le ia destul de mult timp pana sa se transforme in celule canceroase, screening-ul este recomandat pentru toate femeile cu varste cuprinse intre 20 si 50 de ani, o data pe an.

Eu nu mi-am facut un astfel de test inca, insa ma gandesc serios sa-mi fac testul Babes Papanicolau si citologia in mediu lichid (LBC) sau testul HPV. Sunt doua teste simple si nedureroase care pot preveni. Stiu ca nu e un subiect prea placut, dar trebuie abordat.

Tu cand ti-ai facut ultima data un control ginecologic?

0
  • Lasa un comentariu
Lasa un comentariu la acest articol sau un trackback de pe site-ul tau.
You can leave a comment, or trackback from your own site.
-->
Ți-a plăcut articolul? Votează-l!
Prinde și noutățile pe e-mail!

 

libris.ro answear.ro melkior.ro

Adresa ta de e-mail rămâne confidențială. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:joy: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:( 
:unsure: 
;-) 
:star: 
:) 
;;) 
:ruj: 
:sos: 
O:-) 
b-( 
>:/ 
:-@ 
:cafea: 
:-?? 
[-( 
\\:D/ 
$-) 
:rom: 
;)) 
:-j 
:!! 
:idee: 
:admir: 
:-* 
:^o 
:)) 
L-) 
:lost: 
:-B 
%%- 
%-( 
^:)^ 
:wrong: 
:)>- 
:secret: 
[-O< 
:happy: 
:interzis: 
:shop: 
:scris: 
:econom: 
:urari: 
 
Acest articol are niciun comentariu aprobat până acum.